Democratie in Woord en Beeld

Wanneer:
15 september 2017 @ 10:30
2017-09-15T10:30:00+02:00
2017-09-15T10:45:00+02:00
Waar:
Eerste Kamer, Plenaire zaal
Binnenhof 21-23
Den Haag
Democratie in Woord en Beeld @ Eerste Kamer, Plenaire zaal

Wie wint dit jaar de Prinsjesboekenprijs en wie de Prinsjesfotoprijs? De winnaars ontvangen vrijdag 15 september hun oorkondes en bijbehorende prijs van 2.500 euro uit handen van Commissaris van de Koning in Drenthe, Jozias van Aartsen en de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol.

Prinsjesboekenprijs

De Prinsjesboekenprijs wordt uitgereikt voor het beste politieke boek. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De Prinsjesboekenprijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden.

De jury is inmiddels aan het lezen in de vele boeken die zijn ingezonden voor de Prinsjesboekenprijs. Non-fictieboeken die zijn verschenen tussen juli 2016 en juli 2017 waarin met tekst of beeld, of een combinatie daarvan, informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke) komen voor nominatie in aanmerking. In augustus worden de genomineerde boeken bekend gemaakt.

Lees hier het reglement voor de Prinsjesboekenprijs.

Eerdere winnaars van de Prinsjesboekenprijs waren: Mathieu Segers met zijn boek ‘Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden’ (2013), Piet de Rooy met ‘Ons stipje op de waereldkaart’ (2014), Frank Westerman met zijn boek “De slag om Srebrenica” (2015) en ‘Weerbare democratie. De grenzen van de democratische tolerantie’ van Bastiaan Rijpkema (2016).

De jury bestaat uit Jan Schinkelshoek (voormalig CDA Tweede Kamerlid, directeur communicatie Rabobank en hoofdredacteur Haagsche Courant), Sarah de Lange (universitair docent politieke wetenschappen aan de UvA) en Toof Brader (NOS-redacteur bij Politiek24).

De Prinsjesboekenprijs wordt ondersteund door NRC Handelsblad en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.

Prinsjesfotoprijs

Tevens is er van 11 t/m 29 september in het Atrium van het Haagse stadhuis een overzichtstentoonstelling over vier jaar Prinsjesfotoprijs. De Prinsjesfotoprijs is de prijs voor de beste politieke foto van het jaar. De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden. De Prinsjesfotoprijs werd eerder gewonnen door David van Dam (2014), Dirk Hol (2015) en door Bart Maat (2016).

De jury bestaat altijd uit een Eerste Kamer- en een Tweede Kamerlid, iemand uit de parlementaire journalistiek en een vertegenwoordiger van het kunstonderwijs. De voorzittersrol wordt afwisselend vervuld door Bert Verhoeff en Vincent Mentzel. In 2017 bestaat de jury uit Madeleine van Toorenburg (Tweede Kamer), Marijke Vos (Eerste Kamer), Lottie Sprengers (hoofddocent fotografie KABK), Avinash Bhikhie (parlementair journalist) en Vincent Mentzel (voorzitter). Gerhard van Roon (fotograaf) is secretaris van de jury.

Fotografen kunnen tussen 1 en 8 juli hun werk inzenden om mee te dingen naar de Prinsjesfotoprijs 2017. Meer weten? Lees hier het juryreglement en het wedstrijdreglement.

De Prinsjesfotoprijs wordt gesponsord door de Eerste Kamer der Staten Generaal en Rabobank Nederland.

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland