Montesquieu PrinsjesLezing

Wanneer:
15 september 2017 @ 12:45
2017-09-15T12:45:00+02:00
2017-09-15T13:00:00+02:00
Waar:
Sociëteit De Witte
Plein 24
Den Haag

Thema

De Montesquieu Prinsjeslezing draait dit jaar om de vraag hoe verschillende bevolkingsgroepen zich onder een gemene deler kunnen identificeren in Nederland en in de EU. Hiermee sluit de lezing aan op het thema van Prinsjesfestival ‘Tijd om elkaar te vinden. Polarisatie en pacificatie 1917-2017.’ De aanleiding is de polarisatie in de politiek van de 21e eeuw.

Het motto van de Europese Unie is ‘in verscheidenheid verenigd’, maar lang niet alle Europeanen merken iets van die eenheid. Neem bijvoorbeeld de Brexit; miljoenen Britten gebruikten het referendum om aan te geven dat ze zich willen afscheiden van de EU. En ook al is Europa een welvarend continent, toch weten extreemrechtse en populistische partijen veel stemmen te trekken. In Nederland, maar ook in EU-lidstaten als Frankrijk en Duitsland.

Slagen de EU en haar lidstaten er voldoende in om haar burgers bij elkaar te brengen? Is diversiteit nog wel een verbindende factor?

De Europese integratie is inmiddels vergevorderd, maar is er ook sprake van een Europese identiteit? Of botst dit met nationale gevoelens? Hoe zorgen de EU en haar lidstaten voor verbondenheid, ondanks verschillende ideeën over normen en waarden? Op deze vragen probeert de Prinsjeslezing antwoord te geven, honderd jaar na de Pacificatie.

De Montesquieu-Prinsjeslezing wordt dit jaar georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Stichting Europalezing.

Sprekers

Caroline de Gruyter, Europadeskundige en correspondent bij de NRC, en hoogleraar Europese studies Paul Scheffer geven hun visie op dit onderwerp tijdens de Montesquieu Prinsjeslezing, georganiseerd in samenwerking met de Stichting Europalezing.

Caroline de Gruyter
Caroline de Gruyter is correspondent voor NRC Handelsblad. Voor haar werk over de EU ontving zij in 2013 de Anne Vondelingprijs. De Gruyter heeft verschillende boeken geschreven over de Europese identiteit en hoe deze zich verhoudt tot de nationale identiteit.
Paul Scheffer
Paul Scheffer is hoogleraar Europese studies in Tilburg. Eerder bekleedde hij in Amsterdam de Wibautleerstoel grootstedelijke problematiek. Hij is bekend als publicist, onder meer als auteur van het artikel ‘het multiculturele drama’ uit 2000. Scheffer was aanvankelijk journalist en medewerker van het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

Er is een uitgebreid verslag en een foto-impressie van de PrinsjesLezing.

English

For English, please click here.

PrinsjesArrangementen

PrinsjesCulinair en PrinsjesArrangementen

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland