PrinsjesExpositie 2017

Wanneer:
15 september 2017 – 29 oktober 2017 hele dag
2017-09-15T00:00:00+02:00
2017-10-30T00:00:00+01:00
Waar:
Escher in Het Paleis
Lange Voorhout 74
2514 EH
Den Haag
Kosten:
Vanaf €6,50

Emma, moeder van de moderne monarchie

Elke september sluit Escher in Het Paleis weer aan bij het Prinsjesfestival in Den Haag, de viering van de democratie rond Prinsjesdag. Dit jaar is het thema van het Prinsjesfestival Tijd om elkaar te vinden, een prachtige aanleiding om Koningin-moeder Emma eens extra voor het voetlicht te brengen. In de balzaal van haar eigen winterpleis loopt de tentoonstelling ‘Emma, moeder van de moderne monarchie’ van 15 september t/m 29 oktober. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Archief.

Emma is wellicht niet de bekendste Oranje, zij heeft echter bijzonder veel betekend voor het voortbestaan van de monarchie. En dat terwijl zij haar regentschap (1890-1898) begon met een achterstand. Ze was jong, ze kwam niet uit Nederland; ze was van origine Duits en ze was vrouw. Ook nog eens in een tijd waarin er nog geen kiesrecht was voor vrouwen in Nederland. Een tijd van toenemend nationalisme en polarisatie. Juist in die tijd wist ze het Nederlandse volk te verbinden en het koningshuis positief onder de aandacht te brengen.

Emma was niet alleen plichtsgetrouw, intelligent, doortastend en onpartijdig; ze was ook zichtbaarder dan haar voorgangers. Ze maakte handig gebruik van het nieuwe medium fotografie om het beeld van de koninklijke familie te veranderen en reisde met haar dochter door het hele land. Zo stoomde Emma niet alleen de jonge Wilhelmina klaar voor haar toekomstig koningschap, ze was ook de moeder van de moderne monarchie.

In de tentoonstelling zullen onder andere de originele Troonrede uit 1891 en bijzondere memorabilia aan de bezoeken van Emma aan de provincies te zien zijn.

  • Huldeblijk van het Nederlandse volk aangeboden aan koningin Emma, 31 augustus 1898
  • Zilveren engel

De zilveren engel is een materiële manifestatie van het bezoek van Emma aan de provincie Limburg en het Huldeblijk is een teken van de waardering die zij kreeg van het Nederlandse volk voor haar regentschap.

Koningin Emma met kroonprinses Wilhelmina, 3 juni 1885. Fotograaf: J.M. Rousel

Nationaal Archief, fotocollectie Rijksvoorlichtingsdienst/Koninklijk Huis, fotonr. 012-0477

PrinsjesArrangementen

PrinsjesCulinair en PrinsjesArrangementen

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland