Democratie in Woord en Beeld

Wie wint dit jaar de PrinsjesBoekenprijs en wie de PrinsjesFotoprijs? De winnaars ontvangen vrijdag 14 september hun oorkondes en bijbehorende prijs van 2.500 euro uit handen van Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje en de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol.

 

PrinsjesBoekenPrijs

De PrinsjesBoekenprijs wordt uitgereikt voor het beste politieke boek. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De PrinsjesBoekenprijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden. Non-fictieboeken die zijn verschenen tussen juli 2017 en juli 2018, waarin met tekst of beeld, of een combinatie daarvan, informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke) komen voor nominatie in aanmerking.

 

Genomineerden van 2018

De genomineerden van 2018 zijn bekend! Lees hier wie er dit jaar meedingen naar de prijs voor het beste politieke boek.

Op dinsdag 11 september kunt u de drie genomineerden ontmoeten, op de Avond van het Politieke Boek, georganiseerd door ProDemos. Meer informatie, én hoe u zich kunt aanmelden, kunt u hier vinden.

 

Over de PrinsjesBoekenPrijs

Lees hier het reglement voor de PrinsjesBoekenprijs.

Uit de vele inzendingen voor de PrinsjesBoekenprijs stelt de jury een longlist op met tien inzendingen. De jury van de Prinsjesboekenprijs bestaat uit Jan Schinkelshoek (directeur bij het communicatiebureau Schinkelshoek & Verhoog, voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA, directeur communicatie Rabobank en hoofdredacteur Haagsche Courant), Monique Leyenaar (hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Toof Brader (redacteur bij NPO Politiek).

 

De PrinsjesBoekenprijs wordt ondersteund door NRC Handelsblad en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.

 

PrinsjesFotoprijs

Tevens is er in september in het Atrium van het Haagse stadhuis een tentoonstelling van de PrinsjesFotoprijs. De PrinsjesFotoprijs is de prijs voor de beste politieke foto van het jaar. De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden. De PrinsjesFotoprijs werd eerder gewonnen door David van Dam (2014 en 2017), Dirk Hol (2015) en door Bart Maat (2016).

De jury bestaat uit een Eerste Kamer- en een Tweede Kamerlid, iemand uit de parlementaire journalistiek en een vertegenwoordiger van het kunstonderwijs. De voorzittersrol wordt afwisselend vervuld door Bert Verhoeff en Vincent Mentzel. De PrinsjesFotoprijs wordt gesponsord door de Eerste Kamer der Staten Generaal en Rabobank Nederland.

 

Aanmelden

Meer informatie over Democratie in Woord en Beeld kunt u vinden op de website van ProDemos. Ook aanwezig zijn bij Democratie in Woord en Beeld? De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt. Meld u daarom snel aan, via deze link.

Festivalthema 2019:

Gezocht: volksvertegenwoordiger (v/m)

Gelijke kansen na 100 jaar algemeen kiesrecht?

Strategisch partner 2019:

Provincie Zuid-Holland