PrinsjesGedicht

Prinsjesdichter 2017: Lévi Weemoedt

De Prinsjesdichter spreekt steevast op de Opening van Prinsjesfestival. De dichter doet dat met een voor deze gelegenheid geschreven Prinsjesgedicht waarin de betekenis van Prinsjesdag en het festivalthema doorklinken. De Prinsjesdichter komt steeds uit de provincie die strategisch partner is van de betrokken festivaleditie. Dit jaar is de provincie Drenthe strategisch partner van Prinsjesfestival. Prinsjesdichter 2017 is Lévi Weemoedt, pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk (Vlaardingen, 22 oktober 1948)

Weemoedt studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Hij heeft dertien jaar als leraar Nederlands in Vlaardingen voor de klas gestaan. Omdat hij hierin niet voldoende voldoening vond, stopte hij met lesgeven. Weemoedt is schrijver van tragi-komische korte verhalen en dito gedichten die veelal in en rondom Vlaardingen spelen. Ook was hij als medewerker verbonden aan het Algemeen Dagblad en publiceerde hij in Renaissance. Verder was Weemoedt van 1976 tot 1979 redacteur van literair-satirisch studentenblad Propria Cures, later, in de jaren ’80 schreef hij in “Mare,” het weekblad van de Rijksuniversiteit Leiden. Weemoedt debuteerde in 1977 met Geduldig Lijden, een jaar later gevolgd door Geen Bloemen en Zand Erover (1981). Zijn werk werd in 2007 verzameld in Vanaf de dag dat ik mensen zag. In totaal 261 gedichten was de oogst van de afgelopen dertig jaar en nu voegt Met enige vertraging daar 83 gedichten aan toe. Sinds 1992 woont hij in Assen (bron: Wikipedia).

Prinsjesdichter waren in:

  • 2013 – Voor Friesland Tsead Bruinja met ROYAAL ONDERHOUD of ROYAAL ÛNDERHÂLD.
  • 2014 – Voor Limburg Wiel Kusters Maar als, voorgedragen door Anne Janssen, de Limburgse voordrachtskampioene en leerlinge op de basisschool.
  • 2015 – Voor Overijssel Glenn de Randamie (Typhoon) met De kunst van conflict en compromis 1815-2015 Staten Generaal.
  • 2016 – Voor Zeeland Franca Treur met de beginzin Dichters zijn machteloos (proza).
PrinsjesArrangementen

PrinsjesCulinair en PrinsjesArrangementen

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland