Prinsjesfotoprijs 2017 voor David van Dam

DEN HAAG 15 september 2017 – David van Dam wint de PrinsjesFotoprijs 2017 met zijn foto waarop te zien is dat de Turkse minister van Familiezaken, mevrouw Fatma Kay, geen toegang krijgt tot het Turkse consulaat in Rotterdam. De Turkse bewindsvrouw wilde daar een toespraak houden over het Turkse referendum. Ze moest met haar gevolg uren in de auto wachten. De jury maakte vandaag de winnaar bekend in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Ankie Broekers-Knol (voorzitter Eerste Kamer) reikte de prijs, een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro, aan de winnaar uit.  

Uit het juryrapport
‘David van Dam wist de diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland, met de Turkse minister mevrouw Fatma Kaya en de stad Rotterdam in de hoofdrol, op buitengewone wijze vast te leggen. Geen door woordvoerders voorgekookt fotomoment, maar een eigen initiatief van de beroepsfotograaf met een duidelijke journalistieke invalshoek’, aldus de jury. ‘Toen duidelijk werd dat de spanning en het diplomatieke spel hoog waren opgelopen, probeerden verantwoordelijke gezagsdragers het werk van fotojournalisten onmogelijk te maken. Want het ging om een serieuze wereldzaak en daar wilde men geen pottenkijkers bij. Maar op uiterst professionele wijze en met vernuft is David van Dam erin geslaagd de situatie vast te leggen.’

De jury
De jury van de PrinsjesBFotoprijs bestaat uit Vincent Mentzel (juryvoorzitter en fotograaf), Lotte Sprengers (hoofd fotografie-opleiding aan de Koninklijke Academie van Beelden Kunsten in Den Haag), Madeleine van Toorenburg (Tweede Kamerlid), Marijke Vos (Eerste Kamerlid), Avinash Bhikie (parlementair journalist) en Gerhard van Roon (jurysecretaris en fotograaf). Zij kozen de foto uit vijf genomineerde foto’s van de hand van David van Dam, Bart van der Maat en Jerry Lampen.

Lees hier de toelichting van de jury op de Prinsjesfotoprijs 2017.

PrinsjesArrangementen

PrinsjesCulinair en PrinsjesArrangementen

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland