PrinsjesHatwalk: Dit zijn de winnende hoeden van PrinsjesHatwalk 2017

Studentenontwerpwedstrijd

Tijdens de PrinsjesHatwalk waren er zaterdag 16 september drie rondes waarin prijzen te winnen waren. De Studentenontwerpwedstrijd, Aanstormend talent en PoliticiHatwalk.

Eerste prijs

‘Sterk ontwerp, mooi lijnenspel, draagbaar, technisch en spannend.’ Dat vindt de vakjury van het ontwerp van Eveline Van Dael, de winnares van de studentenontwerpwedstrijd 2017. Ook het thema ‘Hoeden met Stijl, a touch of red, yellow and blue, is volgens de jury goed doorgevoerd. ‘De balans die te vinden is in het werk van Mondriaan is terug te zien in het ontwerp.

Eveline Van Dael won hiermee een geldprijs van 500 euro, een beeldje van een Drentse kunstenaar, een privérondleiding voor tien personen in Escher in het Paleis, vermelding in het vakblad Hatlines en lidmaatschap van de Nederlandse HoedenVereniging.

Tweede prijs

De tweede prijs is voor Merel Los. “Haar ontwerp is subtiel, organisch en een mooi geheel. Het staat mooi op het hoofd en Merel heeft een leuke eigen interpretatie van Mondriaan.” Daarnaast is de jury ook erg onder de indruk van het handwerk. Het hoge niveau is te zien aan de couture techniek en de festonsteek. “Merel heeft het vakmanschap in haar vinger.”

Merel Los won een workshop Mondrian in Sinamay bij Pierre & Pierre en het lidmaatschap van de Nederlandse HoedenVereniging.

Derde prijs

Sarah Webb krijgt dit jaar de derde prijs. Haar ontwerp heeft een originele vorm, is het fris,  spannend, dynamisch en licht in uitvoering. Zij won het lidmaatschap van de Nederlandse HoedenVereniging. En samen met de andere drie deelnemers, de nummers vier tot en met zes, krijgt ze een workshop Abaca Silk bij Pierre & Pierre.

Aanstormende talenten

Dit jaar heeft de PrinsjesHatwalk een nieuwe ronde met aanstormende talenten. Mirjam de Rijke, Salsyra Vermeulen, Amber van Thull en Eun Young Lee zijn nog maar een paar jaar bezig als hoedenmaker. Om jong talent wat meer aandacht te geven mochten zij een mini-collectie showen. De jury lette hierbij op: de gebruikte techniek en de afwerking, het esthetisch component en de collectie als geheel.

Wie daarin uitblonk was Amber van Thull, zij won zaterdag de eerste prijs voor de ronde Aanstormend Talent. De jury zegt over haar collectie: “De hoeden zijn van alle kanten mooi. Het transparante en de luchtigheid van het ontwerp past perfect bij het thema ‘De zee’. De collectie laat je verlangen naar heerlijke zonnige dagen aan het strand. Tevens heeft de jury grote waardering voor het gebruik van ongebruikelijke technieken, met daarin toch wel klassieke referenties, waardoor de hoeden een eigen karakter en signatuur krijgen.
Ze won een geldprijs van 1000 euro, een beeldje van een Drentse kunstenaar, een gratis kraam op de PrinsjesMarkt 2018, vermelding in het blad Hatlines en een privérondleiding voor tien personen door Escher in het Paleis. De andere drie deelneemsters kregen alle drie een cheque van 75 euro van Plooij Hats and Materials.

PoliticiHatwalk

Zoals elk jaar was er ook een PoliticiHatwalk. Ook dat is dit jubileumjaar van het Prinsjesfestival anders dan voorgaande jaren. Eerder liepen modellen met de meest bijzondere en mooiste hoeden van Prinsjesdag 2016. Dit jaar lopen de politici zelf met hun hoeden over de catwalk.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Ockje Tellegen (VVD), Fleur Agema (PVV), Vera Bergkamp (D66), Fatma Koşer Kaya (D66), Ingrid de Caluwé en Els Plasterk-Beumer (de vrouw van demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken) liepen enthousiast over de Hatwalk.

Uit die zeven vrouwen koos de jury Ingrid de Caluwé als winnares van de PoliticiHatwalk met hoed van Emmy Jaarsma. De jury keek naar het totaalbeeld. “De hoed moet een meerwaarde vormen in het geheel. Het moet echter op dusdanige wijze een ensemble vormen dat de persoonlijkheid van de draagster alle ruimte krijgen om te stralen. Dat kwam het beste tot zijn recht bij Ingrid de Caluwé.” Ook Ingrid de Caluwé krijgt een Drents beeldje en zijn en de ontwerpster van haar hoed krijgen een vernoeming in hoedenblad Hatlines.

Jury

De jury bestond dit jaar uit:

  • Voorzitter Marcel Westerdiep, directeur van Museum Escher in het Paleis
  • Marianne Jongkind, gerenommeerde hoedenmaakster die vele prijzen won.
  • Madelief Hohé, conservator Mode in het Gemeentemuseum.
  • Els Robberechts, gerenommeerde hoedenmaakster uit Gent
  • Frans Hoogendoorn, bekende Haagsche couturier.
PrinsjesArrangementen

PrinsjesCulinair en PrinsjesArrangementen

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland