Montesquieu PrinsjesLezing

Wanneer:
13 september 2018 @ 17:45
2018-09-13T17:45:00+02:00
2018-09-13T18:00:00+02:00
Waar:
Campus Den Haag - Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DC Den Haag
Kosten:
Gratis
Montesquieu PrinsjesLezing @ Campus Den Haag - Wijnhaven

Informatie- en communicatietechnologie heeft een grote invloed op het dagelijks leven van burgers in de 21e eeuw. De digitalisering heeft negatieve en positieve kanten. Maar hoe kan ICT ingezet worden om de democratie verder te verbeteren en burgerparticipatie te verhogen? Opmerkelijk is dat Estland de laatste jaren is uitgegroeid tot de koploper op het gebied van de ICT. Estland heeft onder andere nieuwe technologieën ontwikkeld en geïmplementeerd om online stemmen mogelijk te maken. Daarnaast is Estland waarschijnlijk het enige land in de wereld waar 99% van de openbare dienstverlening online beschikbaar is.

Is online democratie de nieuwe standaard geworden? Welke bedreigingen liggen op de loer als gevolg van de digitale transformatie? Wat zijn de grootste succesverhalen van Estland tot nu toe? Of wat zijn juist de doelen met betrekking tot digitale democratische participatie die nog niet zijn bereikt en waarom niet? Waar is het digitale succes van een land van afhankelijk en kunnen andere landen in Estlands voetsporen treden?

Op donderdag 13 september 2018 zullen deze vragen bij de 16e Montesquieu-Prinsjeslezing centraal staan. IT adviseur van de Estse overheid, Linnar Viik en hoogleraar ICT en Rechtsstaat, Prof. Mireille Hildebrandt, zullen hun visie met ons delen.

De Montesquieu-Prinsjeslezing wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Stichting Europalezing in het kader van het Prinsjesfestival. Meer informatie over de Montesquieu PrinsjesLezing vindt u hier.

Aanmelden

Meld u hier aan voor de Montesquieu PrinsjesLezing.

PrinsjesArrangementen

PrinsjesCulinair en PrinsjesArrangementen

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland