Open dag Hoge Raad

Klik om kaart te tonen
Wanneer:
18 september 2021 @ 10:00 – 15:30
2021-09-18T10:00:00+02:00
2021-09-18T15:30:00+02:00
Waar:
Hoge Raad
Korte Voorhout 8

De jaarlijkse open dag van de Hoge Raad vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 september. Net als vorig jaar zal de open dag van de Hoge Raad in verband met de mogelijk nog geldende coronamaatregelen in aangepaste vorm plaatsvinden: deels fysiek en grotendeels online en voor iedereen via een livestream te volgen.

Een klein aantal belangstellenden kan bij een deel van het programma fysiek in het gebouw aanwezig zijn. Er is plaats voor 40 bezoekers per dagdeel.

Toegang is gratis.

Aanmelden is al mogelijk. Stuur een mail naar voorlichting@hogeraad.nl (met NAW- gegevens en voorkeur dagdeel)

Het programma van de open dag bestaat onder meer uit lezingen van en gesprekken met president Dineke de Groot en procureur-generaal Edwin Bleichrodt (in functie per 1 september 2021). Hierop aansluitend vindt een ontmoeting plaats met respectievelijk een raadsheer in en een advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Globaal programma

Ochtend (van 10.00 tot 11.30 uur)

open dag 2021 ochtend
President Dineke de Groot en raadsheer Martin Kuijer

Lezing en gesprek met president Dineke de Groot
Om 10.00 start de open dag met een lezing door Dineke de Groot, president van de Hoge Raad, over onder meer het instituut de Hoge Raad in brede zin en de rol van de president. Na de lezing zal er gelegenheid zijn voor Dineke de Groot, onder leiding van de dagvoorzitter, om vragen te beantwoorden, vanuit het publiek in de zaal en vanuit het publiek dat via de livestream aanwezig is.

Gesprek met raadsheer Martin Kuijer
Na dit deel van het programma wordt door Martin Kuijer ingezoomd op de functie van raadsheer in de Hoge Raad. Onder leiding van de dagvoorzitter zal met hem een interactief gesprek plaatsvinden over het praktische werk van raadsheer in de Hoge Raad.

Middag (van 14.00 – 15.30 uur)

open dag 2021 middag
Procureur-generaal Edwin Bleichrodt (in functie per 01-09-21) en advocaat-generaal Ruth de Bock

Lezing en gesprek met procureur-generaal Edwin Bleichrodt
Het middagdeel start met een lezing door Edwin Bleichrodt, procureur-generaal bij de Hoge Raad per 1 september 2021, over onder meer het instituut Procureur-Generaal en zijn parket en de rol en bijzondere taken van de procureur-generaal. Na de lezing zal er gelegenheid zijn voor Edwin Bleichrodt, onder leiding van de dagvoorzitter, om vragen te beantwoorden, vanuit het publiek in de zaal en vanuit het publiek dat via de livestream aanwezig is.

Gesprek met advocaat-generaal Ruth de Bock
Na dit deel van het programma wordt door Ruth de Bock ingezoomd op de functie van advocaat-generaal. Onder leiding van de dagvoorzitter zal met haar een interactief gesprek plaatsvinden over het praktische werk van advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Doorlopende onderdelen van het programma

Schilderij ‘Hoge Raad’
Tijdens een ‘normale open dag’ staat er iemand bij het schilderij ‘De Hoge Raad’ van Helen Verhoeven om uitleg te geven over wat er allemaal op het schilderij te zien is. Dat wordt dit jaar online gedaan. Op de website kan de bezoeker een aantal afbeeldingen van het schilderij vergroten en er met de muis overheen gaan. Op verschillende interessante plekken op het schilderij verschijnt dan een toelichting.

Virtueel een kijkje nemen in het gebouw
Het is op de open dag mogelijk om virtueel een kijkje te nemen in het gebouw. Dat kan via de virtuele tour die ook nu al beschikbaar is en via verschillende video’s waarin u wordt rondgeleid in en om het gebouw. Daarbij komen onder meer de zes beelden voor het gebouw, de spreuk van Hugo de Groot “UBI IUDICIA DEFICIUNT INCIPIT BELLUM” en de grote zittingszaal aan bod.

Quiz
Via de website wordt op de open dag een quiz gepubliceerd die online is in te vullen. Voor de winnaars zijn er prijzen beschikbaar: een échte rondleiding in het gebouw (zodra dat weer kan en mag) en het boekje ‘de Hoge Raad voor dummies’ gesigneerd door oud-president Maarten Feteris die het boekje heeft geschreven.