PrinsjesForum

Wanneer:
16 september 2019 @ 16:00 – 17:30
2019-09-16T16:00:00+02:00
2019-09-16T17:30:00+02:00
Waar:
Hoge Raad
Kosten:
Gratis
PrinsjesForum @ Hoge Raad

Op 8 september 1919 verscheen de wet die vrouwen kiesrecht verleent in het Staatsblad. Kort na de 100e verjaardag van deze afkondiging stelt Prinsjesfestival 2019 de positie van vrouwen in de politiek, het openbaar bestuur en de rechtspraak centraal. Hoe ver zijn we honderd jaar later? Waarom is de verhouding tussen mannen en vrouwen nog niet in alle sectoren 50/50? En is dat eigenlijk een probleem? Oefenen de politiek en het openbaar bestuur meer aantrekkingskracht uit op mannen, terwijl het juist bij functies in de rechtspraak beter gaat? Of is er sprake van een gesloten systeem, dat allerlei groepen bewust of onbewust uitsluit?

Voor het Prinsjesforum wordt onderzocht hoe studenten van het mbo, hbo en wo aankijken tegen deze, en andere genderkwesties in het werkveld van de rechtspraak en het openbaar bestuur. We gaan op zoek naar knelpunten, oplossingen en perceptie in een jaar waarin gelijke kansen centraal staan.

Wanneer je kijkt naar het openbaar bestuur en de volksvertegenwoordiging, is de ondervertegenwoordiging van vrouwen nog steeds een groot punt. Als het gaat om de rechtspraak blijkt uit het jaarverslag van de Raad voor de rechtspraak (tabel 7) dat vrouwen over de breedte beter vertegenwoordigd zijn. Waar komt dit door? En wat kan het openbaar bestuur leren van de rechtspraak? Om deze vragen te beantwoorden, bespreken we de volgende onderwerpen tijdens het Prinsjesforum:

  • De huidige afspiegeling in de beroepsgroepen in de rechtsstaat/spraak en overheid.
  • Perspectief op verschillen man/vrouw.
  • Wettelijke en andere oplossingen om de balans en de functieverdeling gelijker te trekken (bv. quota).

De onderwerpen worden besproken aan de hand van stellingen, die voortkomen uit het onderzoek onder studenten. Deze stellingen worden ingeleid door pitches van de studenten.

De panelleden van het Prinsjesforum zijn: Hanna Sevenster (lid van de Raad van State), Dineke de Groot (vicepresident van de belastingkamer van de Hoge Raad ) en Hedy d’Ancona.

Praktische informatie

  • Let op: neem je identiteitsbewijs mee!