PrinsjesHatwalk

Wanneer:
16 september 2017 @ 15:00 – 17:00
2017-09-16T15:00:00+02:00
2017-09-16T17:00:00+02:00
Waar:
Lange Voorhout
Den Haag
Kosten:
Gratis

Zaterdag 16 september kan iedereen weer genieten van de PrinsjesHatwalk. De middag begint met een ontwerpwedstrijd, zes studenten showen een eigen ontworpen hoed en dingen naar de Prinsjeshoedenprijs 2017. Naast de studenten krijgen ook vier beginnende ontwerpers, die al een kleine collectie hebben, een plek op de catwalk. Dit zijn Amber van Thull, Eun Young Lee, Mirjam de Rijke en Salsyra Vermeulen.

En wat is de PrinsjesHatwalk zonder de hoeden van politici en/of hun partners? Dit jaar zijn zes politici bereid gevonden de hoed die ze droegen tijdens Prinsjesdag 2016 zelf te showen op de catwalk! Het zijn Fleur Agema (PVV), Vera Bergkamp (D66), Ockje Tellegen (VVD), Carla Dik-Faber (Christen-Unie), Ingrid de Caluwé (VVD), Fatma Koser Kaya (D66) en Els Plasterk-Beumer, de vrouw van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

De modeshow wordt afgesloten met een ronde van negen professionele hoedenmakers, die ook met hun ontwerpen op de PrinsjesMarkt staan. Radio West-presentatrice Debby Roukens zal de PrinsjesHatwalk presenteren.

De hoeden worden beoordeeld door de vijfkoppige jury:

 • Marcel Westerdiep – directeur van het Escher in het Paleis
 • Marianne Jongkind – hoedenontwerpster
 • Madelief Hohé – conservator Gemeentemuseum Den Haag
 • Frans Hoogendoorn – couturier
 • Els Robberechts – hoedenontwerpster

Lees hier wie de ontwerpwedstrijd won, de ronde voor aanstormend talent en de ronde voor de politici.

Programma PrinsjesHatwalk

 • 15:00 uur: Opening
 • 15:05 uur: Ontwerpwedstrijd studenten met thema ‘Hoeden met Stijl’, a touch of red, yellow and blue
 • 15:20 uur: Muzikaal intermezzo met Floor Peijnenburg, Dorien Donker en dj Cassus
 • 15:25 uur: Vier aanstormende talenten (hebben elk een mini-collectie van drie hoeden ontworpen)
 • 15:40 uur: PoliticiHatwalk: Zeven hoeden van (echtgenotes van) politici Prinsjesdag 2016
 • 15:55 uur: Muzikaal intermezzo met Floor Peijnenburg, Dorien Donker en dj Cassus
 • 16:00 uur: Professionele hoedenmakers die kraam hebben op PrinsjesMarkt (ieder showt drie hoeden)
 • 16:15 uur: Prijsuitreiking en feestelijke ere ronde van winnaars over de Hatwalk
 • 16:40 uur: Afsluiting.

Thema PrinsjesHatwalk

Het thema dit jaar is: Hoeden met Stijl – a touch of red, yellow and blue. Nederland viert dit jaar 100 jaar De Stijl en dat viert de PrinsjesHatwalk mee.

De kunststroming begon in 1917, na de Eerste Wereldoorlog, met tijdschrift De Stijl, opgericht door kunstenaar en architect Theo van Doesburg. Het blad werd de plek voor kunstenaars, vormgevers en architecten om nieuwe ideeën over kunst te publiceren. Al snel sloten kunstenaars Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Bart van der Leck en Vilmos Huszar zich aan. Zij waren klaar met de traditionele kunst van de Haagse school en de Amsterdamse school. Kunst moest energiek, positief en hemelbestormend zijn. Het omarmde de nieuwe wereld, met een levendige, vrije en vrolijke blik op de toekomst. De leden van De Stijl geloofden dat ze met innovatieve en abstracte kunst de samenleving konden moderniseren.

Naast de oprichting van De Stijl is ook de Pacificatie 100 jaar geleden: dit jaar het thema van het Prinsjesfestival. 1917 was niet alleen een jaar waarin kunstenaars van De Stijl zich volop richten op modernisering. Ook de Pacificatie van 1917 is een belangrijke stap richting een modernere wereld: er kwam onderwijsvrijheid, mannen boven de 23 jaar kregen kiesrecht en vrouwen mochten op een kieslijst.

Met dank aan

 

 

 

Ook dit jaar verzorgt Tubino de kleding van de modellen, voor een perfecte little black dress kun je buiten de show om ook terecht bij de stand van Tubino op de PrinsjesMarkt.

Volg de PrinsjesHatwalk

English

For English, please click here.

PrinsjesArrangementen

PrinsjesCulinair en PrinsjesArrangementen

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland