PrinsjesLezing

Wanneer:
12 september 2019 @ 13:30 – 15:00
2019-09-12T13:30:00+02:00
2019-09-12T15:00:00+02:00
Waar:
Wijnhaven
Turfmarkt 99
Den Haag

Devika Partiman van de Stichting Stem op een Vrouw zal de PrinsjesLezing 2019 verzorgen. Haar achtergrond en verhaal sluiten naadloos aan op het festivalthema. Ze wil een persoonlijk pleidooi houden voor het belang van politieke gelijkheid:

Wat ik dit publiek mee wil geven, is het belang dat we de geschiedenis van vrouwen in de politiek; eerlijker en meer inclusief gaan vertellen. In de vrouwengeschiedenis zijn Aletta Jacobs en Suze Groeneweg relatief bekende namen. Maar kennen we ook Evelien Eshuis (Nederlands eerste openlijk lesbische Kamerlid), Maria Liberia Peters (de eerste vrouwelijke premier van Nederland; om precies te zijn van de Nederlandse Antillen) of Jessica van Eijs (het eerste slechthorende Kamerlid)? Onze geschiedenis zit vol bijzondere vrouwen, maar hun verhalen zijn nog niet ontdekt of zijn onderbelicht.”

 

Programma

13.30 uur       Welkom door Margit van der Steen

13.35 uur       Inleiding

13.45 uur       Keynote speaker Devika Partiman

14.10 uur       Debat met Liesbeth van Tongeren, Margrit van der Steen en Ulla Jansz

15.00 uur       Einde programma

De sprekers

Devika Partiman
Devika Partiman is een Nederlands sociaal activiste. Ze richtte in 2017 de stichting Stem op een Vrouw op, die zich inzet om meer vrouwen in politieke functies te krijgen. Sinds de oprichting is zij ook voorzitter van deze stichting. In 2017 stond Partiman in de Viva400, de door het tijdschrift Viva opgestelde lijst van de 400 meest succesvolle jonge vrouwen in Nederland. Ze was genomineerd in de categorie ‘Wereldverbeteraars’. Op 7 maart 2019 ontving Partiman de eerste Ribbius Peletier-penning, een onderscheiding die door de provincie Noord-Holland wordt uitgereikt aan ‘een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek’

Devika Partiman, zal het hebben over vrouwen in de politiek. Ze bespreekt het belang om de geschiedenis van ‘vrouwen in de politiek’ eerlijker en meer inclusief te gaan vertellen. Terwijl ze een paar bijzondere vrouwen uit de geschiedenis aanstipt, betoogt ze dat politieke gelijkheid niet alleen over het verschil tussen mannen en vrouwen gaat.

Liesbeth van Tongeren
Liesbeth van Tongeren is een Nederlandse activiste en politica voor GroenLinks, en voormalig directeur van de Nederlandse afdeling van milieuorganisatie Greenpeace. Ze was van 2010 tot 2018 lid van de Tweede Kamer, waar zij woordvoerder was voor energie, milieu, klimaat, infrastructuur, veiligheid en justitie. Sinds 7 juni 2018 is  Liesbeth van Tongeren is wethouder Duurzaamheid en Energietransitie en 4e loco burgemeester.

Margit van der Steen
Margit van der Steen is directeur van de nationale onderzoekschool Politieke geschiedenis van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING-KNAW), Koninklijke Academie van Wetenschappen en universitair docent aan het Historisch Instituut van de Universiteit Leiden. Haar werk gaat over politieke geschiedenis (20e eeuw), gender en biografie.

Ulla Jansz
Ulla Jansz maakt deel uit van de redactie van het Wilhelmina Drucker webmonument. Zij promoveerde in 1990 aan de UvA op Denken over sekse in de eerste feministische golf en haar onderzoeksterrein is nog steeds de geschiedenis van de Nederlandse vrouwenbeweging in de 19de en begin 20ste eeuw. Recente publicaties van haar hand gaan over de beweging voor vrouwenkiesrecht in Nederland.