PrinsjesRede

Wanneer:
14 september 2018 @ 16:00 – 18:00
2018-09-14T16:00:00+02:00
2018-09-14T18:00:00+02:00
Waar:
Kloosterkerk
Lange Voorhout 4
Den Haag
Kosten:
Gratis
PrinsjesRede @ Kloosterkerk
Foto: Sebastiaan de Groot

Rond de derde dinsdag in september viert het Prinsjesfestival het feest van de democratie met tal van activiteiten. Een daarvan is de landelijke speechschrijf- wedstrijd ‘PrinsjesRede’.

Bezorgde burgers. Bevlogen burgers. Bedroefde burgers. Ze zijn allemaal betrokken. En voelen zich niet altijd gehoord. Is de democratie nog van ons? Of kijken we toe? Dragen we actief bij aan onze samenleving? Of uiten we alleen ons ongenoegen op Twitter? Welk onderwerp vraagt om politieke actie? En hoe zorgen we dat politici naar ons luisteren?

Dit jaar is het onderwerp:

‘Luister naar mij’

We nodigen iedereen – student of speechschrijver, vrijwilliger of voetballer, dominee of denker – uit een toespraak te schrijven van 750 woorden over dit thema. De spreker voor wie je de speech schrijft, is een betrokken burger. Bezorgd, bevlogen of bedroefd. En misschien bedenk jij wel een andere gemoedstoestand. Het is een burger die gehoord wil worden door politici.

Welk onderwerp een podium verdient, bepaal je zelf. Waar maak jij je druk om, als het gaat om onze samenleving? Welk onderwerp verdient politieke actie? Denk bijvoorbeeld aan een burger die zich zorgen maakt over het gebrek aan huisvesting voor bevriende asielzoekers, gebukt gaat onder de mantelzorg voor zijn vader of zich inzet voor meer stadsnatuur in het centrum.

Pak je pen en leef je uit. Het doel van de Prinsjesrede is om de kunst van het schrijven van een toespraak te vieren. In de context van de democratie en het vrije woord.

Meedoen

Meedoen aan dit feest? Stuur dan je toespraak van maximaal 750 woorden vóór 15 augustus 2018 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl

De jury o.l.v. Jet Bussemaker beoordeelt de inzendingen op vorm en inhoud. Op vrijdag 14 september 2018 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor in de Kloosterkerk in Den Haag. De winnende speech verschijnt in Elsevier en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-.

Aanmelden

Toegang is gratis maar aanmelden is verplicht. Meld u hier aan voor de PrinsjesRede.

PrinsjesArrangementen

PrinsjesCulinair en PrinsjesArrangementen

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland