PrinsjesRede

Wanneer:
11 september 2020 @ 16:00 – 17:30
2020-09-11T16:00:00+02:00
2020-09-11T17:30:00+02:00
PrinsjesRede

Van schrijver tot student, van voetballer tot dominee of denker, iedereen kan voor de PrinsjesRede een speech schrijven. Op vrijdag 11 september worden de drie beste inzendingen voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater en de winnaar bekend gemaakt. De winnende speech verschijnt in Elsevier Weekblad en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-

Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan nu aan via het registratieformulier.
Wij hanteren de richtlijnen van het RIVM en hebben daarom 100 plaatsen beschikbaar.

Locatie:
Kloosterkerk
Lange Voorhout 4
Den Haag

Wil je liever PrinsjesRede online, vanuit huis volgen? Dat kan! Op vrijdag 11 september kun je door hier te klikken live vanuit huis PrinsjesRede zien.

Speechwedstrijd Prinsjesrede 2020: ‘Denker des Vaderlands, wat te doen na de crisis?’

We gaan hoe dan ook uit de coronacrisis komen. Voor iedereen geldt dat er straks een pre- en postcoronatijdperk zal zijn. We weten heel goed hoe ons leven er voor de intelligente lockdown uitzag en hoe het er nu uitziet. Maar denken we te weten hoe de wereld eruit zal zien als deze storm is geluwd? Of blijft ze op een andere manier voortrazen? Wat gaat er veranderen? Waar moeten we rekening mee gaan houden? Hoe gaan we om met de vrijheden die we stap voor stap terugkrijgen? En wat vergt dat van ons allemaal?

Jij bent de nieuwe Denker des Vaderlands. Je hebt het stokje overgenomen van Daan Roovers en maakt je eerste opwachting op nationale tv. En niet zomaar bij iets! Er komt nog één keertje een DWDD-uitzending om terug te kijken op de coronacrisis en Matthijs van Nieuwkerk zelf heeft je gevraagd om een speech te houden. Hij wil graag dat je antwoord geeft op maar 1 vraag: hoe nu verder?

Dit is jouw kans om je filosofische inzichten op een inspirerende, motiverende en indringende wijze aan een miljoenenpubliek te vertellen. Laat je van je beste Kant zien en geef vorm en houvast aan de nieuwe tijd. We nodigen iedereen – student of speechschrijver, vrijwilliger of voetballer, dominee of denker – uit een toespraak te schrijven van 750 woorden over dit thema. Het doel van de Prinsjesrede is om de kunst van het schrijven van een toespraak te vieren. In de context van de democratie en het vrije woord. De Prinsjesrede is onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival in Den Haag.

Uiteraard is er een jury aanwezig om uw speech te beoordelen en deze bestaat dit jaar uit:

– Jet Bussemaker (voorzitter)
– Leonoor Russell (secretaris)
– Bram Schilham
– Shirley Kragt-Gast (winnares 2019)
– Kees Kraaijeveld
– Jaap de Jong

De jury o.l.v. Jet Bussemaker zal de toespraken beoordelen op de volgende criteria:
– Past de speech binnen het thema?
– Is de boodschap overtuigend?
– Is het een spreektekst?
– Is de tekst duidelijk opgebouwd?
– Worden er retorische stijlmiddelen gebruikt?

Op 11 september 2020 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor op een nog nader te bepalen locatie. De winnende speech verschijnt in Elsevier Weekblad en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-

Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan nu aan via het registratieformulier.
Wij hanteren de richtlijnen van het RIVM en hebben daarom 100 plaatsen beschikbaar.

Wil je liever PrinsjesRede online vanuit huis volgen? Dat kan! Op vrijdag 11 september kun je door hier te klikken live vanuit huis PrinsjesRede zien.