David van Dam wint PrinsjesFotoPrijs 2018

DEN HAAG, 14 september 2018 – David van Dam wint de PrinsjesFotoPrijs met zijn foto van de Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert die met applaus wordt ontvangen nadat ze in de Tweede Kamer haar aftreden heeft bekendgemaakt. 

Winnende foto van David van Dam

Lees hier het juryrapport:

Juryrapport Prinsjesfotoprijs 2018

Uit circa 80 foto’s gemaakt door negen fotografen heeft de jury die dit jaar bestond uit Eerste Kamerlid Joris Backer, Tweede Kamerlid Madeiene van Toorenburg, parlementair journalist Avinash Bhikie, KABK-docent fotografie Loek van Vliet en de voorzitter van de jury: oud-parlementair fotograaf Bert Verhoeff vijf nominaties gekozen waar de uiteindelijke winnaar uit voortkwam.

De foto’s mogen ver van het Binnenhof zijn gemaakt maar moeten wel van landelijk politieke betekenis zijn.

Nog altijd realiseren te weinig fotografen buiten de Binnenhofcirkel zich dat ook hun foto’s in aanmerking komen.

Fotograferen op en rond het Binnenhof wordt steeds moeilijker.

Het is een klacht die de laatste jaren telkens weer gehoord wordt.

Er zijn meer verboden gebieden en politici zijn zich meer nog dan vroeger bewust van de impact van het beeld waardoor ze zoveel mogelijk de regie proberen te houden met zogeheten ‘staged events’ en scherp oplettende voorlichters.

Maar je bent niet voor niets fotojournalist geworden.

Je springt op een tractor om een belangrijk tafereel vast te leggen, je glipt stiekem een ministerie binnen, je fotografeert de premier in een voor hem ongemakkelijke situatie of je wacht geduldig met je telelens tot je het beslissende moment kan vastleggen.

De foto’s waren van een gemiddeld hoge kwaliteit en de jury was blij met de vijf genomineerden.

Zo maar wat citaten uit het juryberaad:

  • ‘Waarom zit die ene foto er nu niet meer bij?’
  • ‘Mooie compositie.’
  • ‘De prestatie om z’n foto te kunnen maken is bijzonder.’
  • ‘Ik kan nu veel langer naar het beeld kijken en ben van gedachten veranderd.’
  • ‘Verdient deze lastpak nu wel zoveel aandacht?’
  • ‘Deze foto maakt veel los.’

Hoe kies je nu uiteindelijk de winnende foto?

Natuurlijk, de jury moet kijken naar het belang van de gebeurtenis.

En ook naar zaken als compositie, creativiteit en het beslissende moment.

Maar een extra puntje krijgen toch ook de fotografen die buiten de vergaderzaal van de Tweede Kamer ondanks de sombere voorgaande bespiegelingen over geregisseerde evenementen en de vele voorlichters toch iets bijzonders weten te maken en weten door te dringen tot de kern van de gebeurtenis.

De winnaar werd gekozen nadat één van de juryleden na lang kijken en nog beter kijken toch op een andere foto ging stemmen waardoor deze de meerderheid kreeg. Het betekent dat er zeker nog andere potentiele winnaars tussen zaten maar de jury was uiteindelijk unaniem heel tevreden met deze winnaar.

De winnende foto laat op uitmuntende wijze het theatrale aspect van de politiek zien. Zowel qua vorm als qua inhoud. Een bewindspersoon moest aftreden voor haar verantwoordelijkheid voor een dossier waarbij twee militairen onnodig zijn omgekomen bij een oefening. Na verantwoording aan het parlement loopt ze het naastgelegen departement binnen en wordt ontvangen door de staf van militairen en hoge ambtenaren. Ondanks het aftreden en twee dodelijke slachtoffers wordt er zichtbaar geapplaudiseerd. Deze scene had ons nooit bereikt als David van Dam niet zo ‘ongepast’ had opgetreden door voor de minister het ministerie binnen te lopen. Een terechte winnaar.

Winnaar PrinsjsFotoPrijs David van Dam | Fotografie: ©Sebastiaan de Groot

Gelabeld als:

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland