Het eerste Nederlandse Democratiefestival vindt plaats op vrijdag 30 & zaterdag 31 augustus 2019. Op dit festival gaan duizenden inwoners uit heel Nederland met elkaar, politici, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven in gesprek over het Nederland van nu en straks.

Wat bindt ons, wat verdeelt ons, wat zijn onze problemen van nu en onze dromen voor de toekomst? Kunnen we samen tot ideeën en tot actie komen? Dat doen we in informele festivalsetting in de prachtige natuur van het nieuwe eiland Veur Lent in de Waal in Nijmegen. De vragen die inwoners zélf belangrijk vinden vormen het uitgangspunt voor de programmering.

De thema’s dit jaar zijn: werk en inkomen, gezondheid, onderwijs en jeugd, duurzaamheid en de manier waarop we met elkaar samenleven. Deze onderwerpen komen op allerlei manieren aan bod: debat en dialoog, colleges en workshops, live interviews, speeddates, excursies te voet en per fiets, exposities, sport clinics, muziek- en theatervoorstellingen. Onder meer komen Hugo Borst, Maarten van Rossum, Eric Corton Sunny Bergman, Kajsa Ollongren, Diederik Samsom en Herman Pleij spreken. Aan de jeugd is ook gedacht; o.a. Jonna Fraser en Tante Joke Karaoke band komen ook. Meer informatie is te vinden op de website.