Programma Prinsjesfestival

 

sep
13
do
PrinsjesClinic
sep 13 @ 16:00 – 17:30

Speechcoaches Edmée Tuyl en Imma Zandbergen beantwoorden de hamvraag: ‘Wanneer is een speech een goede speech?’ Clinic in het Engels! Aanmelden kan hier

Normaal gesproken worden speeches beoordeeld op stijl en voordracht. Tijdens deze clinic zul je ontdekken dat je bij het beoordelen van een speech niet alleen je ogen en oren de kost moet geven, maar ook moet luisteren naar je onderbuik: is dat wat de spreker zegt waar, goed, oprecht?

Het uitgangspunt van de clinic is het speechprincipe van Quintilianus: ‘An orator is a good man speaking well.’ Een principe dat ver af staat van onze tijd, waarin het lijkt alsof het gesproken woord steeds vaker wordt gebruikt om iets recht te praten wat krom is. We vragen ons tijdens de clinic af: welke morele verantwoordelijkheid heeft de spreker (en de speechschrijver)?

Je maakt kennis met het ‘Credo for ethical communication’ van de National Communication Association. En leert werken met een checklist voor het ethisch gebruik van de retorica. Na de clinic zul je met een nieuwe blik kijken naar alle speeches die je hoort en misschien zelf houdt in de toekomst.

M.m.v.: Speechless, Honours Academy Leiden University, Hogeschool InHolland.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

sep
14
vr
PrinsjesRede
sep 14 @ 16:00 – 18:00
PrinsjesRede @ Kloosterkerk

Van schrijver tot student, van voetballer tot dominee of denker, iedereen kon voor de PrinsjesRede een speech schrijven met als onderwerp ‘Luister naar mij’. Op vrijdag 14 september worden de drie beste inzendingen in de Kloosterkerk voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater. Vervolgens maken we de winnaar bekend. Hij of zij gaat naar huis met een geldprijs van 2.500 euro.

De ingezonden speeches mochten niet langer zijn dan 750 woorden en moesten het verhaal vertellen van een betrokken burger. Bezorgd, bevlogen, bedroefd, dat stond vrij. Het moest in ieder geval gaan over een burger die gehoord wil worden door Den Haag. Een jury onder leiding van hoogleraar en voormalig onderwijsminister Jet Bussemaker beoordeelde de inzendingen op vorm en inhoud.

Genomineerden

Op vrijdag 14 september 2018 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor in de Kloosterkerk in Den Haag. De genomineerden voor PrinsjesRede 2018 zijn: Thomas Hart, Leonoor Russell, en Lodewijk van Wendel de Joode. De winnende speech verschijnt in Elsevier en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-.

Aanmelden

Dit evenement is al geweest, aanmelden is niet meer mogelijk.

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland