Jury maakt genomineerden PrinsjesFotoPrijs 2018 bekend

 

DEN HAAG, 28 augustus 2018 – De foto’s die genomineerd zijn voor de PrinsjesFotoPrijs 2018, de prijs voor de beste politieke foto van het jaar, zijn bekend. Het gaat om foto’s van het parlementaire jaar 2017-2018, ‘met landelijk nieuws, getuigend van groot politiek debat’. De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden. Vrijdag 15 september wordt de prijs uitgereikt tijdens Prinsjesfestival, in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. De PrinsjesFotoPrijs werd eerder gewonnen door David van Dam (2014 en 2017), Dirk Hol (2015) en Bart Maat (2016).

 

De volgende vijf foto’s maken kans op de PrinsjesFotoPrijs 2018:

 

Nominatie 1

Fotograaf: Dirk Hol – Hoofdelijke stemming in de Eerste Kamer over de door Pia Dijkstra ingediende en verdedigde Wijziging op de Wet op de Donorregistratie. Het initiatief haalde het met een kleine meerderheid uiteindelijk nét.

 

Nominatie 2

Fotograaf: Remko de Waal – Mark Rutte (VVD) schudt treitervlogger Ismail Ilgun de hand na afloop van het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Rutte had de groep waarvan hij onderdeel was eerder uitgemaakt voor ”tuig van de richel”.

 

Nominatie 3

Fotograaf: David van Dam – Halbe Zijlstra treedt af als minister van Buitenlandse Zaken. Nadat hij moest toegeven te hebben gelogen over zijn aanwezigheid in de Datsja van de Russische president Vladimir Poetin, was zijn geloofwaardigheid verdwenen.

 

Nominatie 4

Fotograaf: Werry Crone – Boeren uit het aardbevingsgebied in Groningen voeren actie op het Malieveld. Minister Erik Wiebes en Carola Schouten worden ontboden in een tractor voor een goed gesprek.

 

Nominatie 5

Fotograaf: David van Dam – Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert wordt nadat ze in de Tweede Kamer haar aftreden heeft bekendgemaakt met applaus ontvangen op het ministerie ven Defensie. Bij een missie in Mali sneuvelden soldaten door ondeugdelijk materiaal.

 

Winnaar

De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 14 september, tijdens Democratie in Woord en Beeld, in samenwerking met ProDemos. Meer informatie en hoe u zich aan kunt melden kunt u hier vinden.

Gelabeld als:

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland