PrinsjesRede

Rond de derde dinsdag in september viert het Prinsjesfestival het feest van de democratie met tal van activiteiten. Een daarvan is de landelijke speechschrijf- wedstrijd ‘PrinsjesRede’. Minister Ollongren gaat in gesprek over democratie, burgerbetrokkenheid en het belang van taal. Daarnaast verzorgt Sheila Sitalsing een gesproken column.

Bezorgde burgers. Bevlogen burgers. Bedroefde burgers. Ze zijn allemaal betrokken. En voelen zich niet altijd gehoord. Is de democratie nog van ons? Of kijken we toe? Dragen we actief bij aan onze samenleving? Of uiten we alleen ons ongenoegen op Twitter? Welk onderwerp vraagt om politieke actie? En hoe zorgen we dat politici naar ons luisteren?

Lees hier meer over de PrinsjesRede.

PrinsjesClinic

In de aanloop naar dé nationale speechschrijf-wedstrijd, de PrinsjesRede, beantwoorden speech coaches Edmée Tuyl en Imma Zandbergen op 13 september 2018 de hamvraag: ‘Wanneer is een speech een goede speech?’

Normaal gesproken worden speeches beoordeeld op stijl en voordracht. In deze clinic zul je ontdekken dat je bij het beoordelen van een speech niet alleen je ogen en oren de kost moet geven, maar ook moet luisteren naar je onderbuik: is dat wat de spreker zegt waar, goed, oprecht?

Het uitgangspunt van de clinic is het speech principe van Quintilianus: ‘An orator is a good man speaking well.’ Een principe dat veraf staat van onze tijd waarin het lijkt alsof het gesproken woord steeds vaker wordt gebruikt om iets recht te praten dat krom is. We vragen ons tijdens de clinic af: welke morele verantwoordelijkheid heeft de spreker (en de speechschrijver)?

Lees hier meer over de PrinsjesClinic.

Festivalthema 2019:

Gezocht: volksvertegenwoordiger (v/m)

Gelijke kansen na 100 jaar algemeen kiesrecht?

Strategisch partner 2019:

Provincie Zuid-Holland