PrinsjesRede

Klik om kaart te tonen
Wanneer:
15 september 2023 @ 16:00 – 18:30
2023-09-15T16:00:00+02:00
2023-09-15T18:30:00+02:00
Waar:
Raad voor de Rechtspraak
Kneuterdijk 1
2514 EM Den Haag
Kosten:
Gratis

Speechwedstrijd PrinsjesRede 2023

Met elkaar over 20 jaar, welke keuzes vraagt dit nu? 

Een vast onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival is de speechwedstrijd ‘PrinsjesRede’. Deelnemers schrijven een fictieve toespraak voor een fictieve politieke leider. Iedereen kan meedoen en de winnende speech wordt bekroond met een cheque van € 1.000 

Deze bijzondere middag wil je niet missen, schrijf je hier snel in.

Of kijk hier live mee / terug. 

De drie genomineerden voor de PrinsjesRede 2023 zijn bekend! De deskundige jury onder voorzitterschap van Ank Bijleveld heeft uit de 25 inzendingen, waarvan velen van hoge kwaliteit, drie winnaars geselecteerd.

De winnende speeches zijn van de hand van (in alfabetische volgorde) Eleonora Grapperhaus, speechschrijver bij de ING, Anne Rijper, speechschrijver voor onder meer De Nederlandse Bank, en Christiaan Roorda, wetgevingsadviseur bij de Raad van State. Van harte gefeliciteerd!!!

Op vrijdag 15 september wordt bekend gemaakt wie de hoofdprijs van €1000,- in ontvangst mag nemen. De prijsuitreiking vindt plaats in het prachtige gebouw van de Raad voor de Rechtspraak, tijdens een programma gewijd aan de politieke speech, gepresenteerd door Thomas van Groningen. De winnende speeches worden voorgedragen door acteurs van Het Nationale Theater. Te gast zijn onder meer de speechschrijver van de minister president Jan Walravens en Hannah Prins, vurig pleitbezorger van het klimaat.

 

De opdracht voor 2023

Het is 2024. Na de val van het kabinet en een lange formatie is er eindelijk een nieuw kabinet. Het regeerakkoord is een moeizaam compromis tussen zes coalitiepartijen, zonder echte oplossingen voor de grootste maatschappelijke issues.

Een maand na installatie kondigt de minister-president (v/m) plotseling aan dat er een tv-toespraak komt vanuit het Torentje. In deze toespraak wil de minister-president een koerswijziging neerzetten, dwars tegen alle afspraken met de vastgelopen coalitie in. Het initiatief om zich tot Nederland te richten komt van de minister-president zelf. Die speelt daarmee een hoog spel en legt het eigen lot en dat van het kabinet in de waagschaal. Of is de toespraak zo sterk dat de minister-president daarmee veel afgehaakte Nederlanders en de verdeelde politiek weer achter zich krijgt?

Al dagen gonst het in Nederland waar de toespraak over zal gaan, maar de inhoud blijft geheim. Wat is zó urgent dat de minister-president vanuit het Torentje wil spreken? Gaat de toespraak over de natuur? AI? Polarisatie? Of iets anders?


De deskundige jury heeft de toespraken beoordeeld op de volgende criteria:

– Past de speech bij het thema?

– Past de speech bij de gelegenheid en het pbliek?

– Is de boodschap boeiend en overtuigend?

– Is het een spreektekst?

– Heeft de speech een goede stijl en structuur?

Op vrijdag 15 september 2023 dragen bekende acteurs van Het Nationale Theater de drie beste speeches voor in Den Haag. De winnende speech wordt beloond met een geldprijs van €1000, de twee andere genomineerde speeches elk met €250.


Wil je op vrijdag 15 september bij PrinsjesRede aanwezig zijn als gast?

Meld je dan hier aan.