Oefenshow Bereden Brigade | © Remco den Arend

Prinsjesfestival

Vier de democratie!

Prinsjesfestival wordt jaarlijks in Den Haag gehouden, in de week voor en op Prinsjesdag. Tijdens Prinsjesfestival vieren we dat we een democratie zijn. Oftewel een land waarin iedereen meetelt en iedereen ertoe doet. Daarom omvat het festival zowel inhoudelijke als feestelijke activiteiten. Zo maken we van Prinsjesfestival een evenement voor iedereen. Van politiek betrokkenen tot mensen die Den Haag vooral bezoeken voor de gezelligheid. Van studenten tot gezinnen. En natuurlijk tal van politieke kopstukken.

Met elkaar over twintig jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?

Op Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op de plannen voor volgend jaar. Keuzes die nu gemaakt worden werken door tot ver na 2024. Veel problemen van vandaag zullen niet binnen een jaar zijn opgelost. Of we het nu hebben over vrede & veiligheid, migratie, klimaatverandering, huisvesting of de toekomst van de landbouw, het zijn allemaal onderwerpen die nog lang op de politieke agenda zullen staan. Hoe ziet onze samenleving eruit over twintig jaar? Welke richting willen we met elkaar inslaan? En welke keuzes vraagt dat nu? Hoe zorgen we ervoor dat alle generaties daarbij aan bod komen? Tijdens het Prinsjesfestival 2023 richten we de blik vooruit, maar beperken we ons niet tot toekomstdromen. Het thema voor dit jaar is daarom ‘Met elkaar over twintig jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?

Festival voor iedereen

Prinsjesfestival richt zich op diverse doelgroepen. Van jong tot oud. Het biedt informatieve en inspirerende evenementen voor politiek betrokkenen, maar ook gezellige activiteiten voor bezoekers van de Haagse binnenstad. Daarnaast zijn enkele evenementen in het bijzonder gericht op scholieren en studenten. Deze organiseren we in samenwerking met tal van scholen en opleidingen uit de regio.

Gezien de inclusiviteit van dit festival is er een subsidie toegekend van het VSBfonds.

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.