Programma Prinsjesfestival

Het programma van Prinsjesfestival 2021 zal in juli definitief zijn en volledig zichtbaar op deze pagina. Om een indruk te krijgen van het totale festival zie het programma van 2020.

Gezien de impact van COVID-19 bevatte Prinsjesfestival in 2020 minder evenementen dan gebruikelijk. 

 

sep
14
di
Avond van het Politieke Boek @ Paagman
sep 14 @ 19:00 – 20:00
Avond van het Politieke Boek @ Paagman

Avond van het Politieke Boek

Kom op dinsdag 14 september naar de Avond van het Politieke Boek– De Fred in het Haagse Statenkwartier, en ontmoet de drie genomineerden voor de PrinsjesBoekenprijs 2021.

De genomineerden worden geïnterviewd over hun boeken en hun visie op het schrijven van boeken over politiek. Hoe doe je dat, waar moet je rekening mee houden? Wat hebben goede politieke boeken gemeen? En wat lezen de auteurs zelf graag?

Jury:
De jury van de PrinsjesBoekenprijs bestaat dit jaar uit Mark Verheijen (juryvoorzitter, voormalig Tweede Kamerlid, biograaf van politicus Harm van Riel), Kim van Keken (freelance journalist en winnaar van de Anne Vondelingprijs 2017) en Tom van der Meer (hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, auteur van ‘Niet de kiezer is gek’).

Aanmelden:
Vanaf 1 september is het mogelijk om aan te melden voor de Avond van het Politieke Boek.

Uitreiking:
De Avond van het Politieke Boek wordt georganiseerd door Prinsjesfestival, NRC, Paagman en Op Zolder. Begin september zal NRC de drie genomineerden van de PrinsjesBoekenprijs 2021 bekendmaken.
De uitreiking van de PrinsjesBoekenprijs vindt plaats tijdens Democratie in Woord en Beeld op donderdag 16 september in de Eerste Kamer. Klik hier voor meer informatie.

sep
15
wo
PrinsjesPubQuiz @ Nieuwspoort
sep 15 hele dag
PrinsjesPubQuiz @ Nieuwspoort

PrinsjesPubquiz

Let op: dit evenement vindt enkel doorgang als de coronamaatregelen het toelaten.

Teams met onder meer politici, bestuurders, ambtenaren, journalisten, studenten en Hagenezen kruisen op woensdag 15 september 2021 de degens. Tijdens deze lustrumeditie van de PrinsjesPubQuiz dingen zij mee naar de wanstaltig mooie wisselbokaal en de eeuwige roem van overwinning. Locatie van dit spektakel: perscentrum Nieuwspoort. Quizmasters zijn Michiel Breedveld (NOS) en Joost Vullings (EenVandaag)

Opening Prinsjesfestival 2021 @ Nieuwspoort
sep 15 @ 10:00
Burgemeester Jan van Zanen opent op ludieke wijze Prinsjesfestival 2021.
Tijdens deze opening wordt ook de PrinsjesPrijs uitgereikt aan de beste politicus van het afgelopen jaar en het PrinsjesGedicht voorgedragen.
sep
16
do
PrinsjesBurger
sep 16 @ 10:00 – 12:30
PrinsjesBurger

PrinsjesBurger 2021

Ook dit jaar organiseren we in nauwe samenwerking met het Kennispunt MBO Burgerschap een – naar wij hopen – prachtige PrinsjesBurger.
Maximaal 10 mbo-scholen worden in de gelegenheid gesteld mee te doen.
De presentatie is in handen van Karim Amghar (TV- en radiopresentator, programmamaker en mbo-docent) en Jade van der Burgh (mbo-ambassadeur van ROC Mondriaan, student aan de School voor Zorg en Welzijn Delft).

PrinsjesDebat @ Nieuwspoort
sep 16 @ 13:30 – 15:00
PrinsjesDebat @ Nieuwspoort

Wint jouw school dit jaar het PrinsjesDebat?

Wil jij je leerlingen mee laten debatteren over actuele maatschappelijke onderwerpen die ook tijdens Prinsjesdag, de belangrijkste politieke dag van het jaar, worden besproken? Meld je dan voor 13 mei aan met je school voor het PrinsjesDebat. Dit vindt in het kader van het jaarlijkse Prinsjesfestival plaats op donderdag 16 september van 13.30 tot 15.00 uur. PrinsjesDebat vindt plaats in Den Haag, de exacte locatie maken we bekend in juni. 

Democratie in Woord en Beeld
sep 16 @ 16:00 – 17:30
Democratie in Woord en Beeld

Op donderdag 16 september 2021 vindt Democratie in Woord en Beeld plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Centraal staan de uitreikingen van PrinsjesBoekenprijs, PrinsjesFotoprijs en PrinsjesPodcastprijs. Presentatie ligt in handen van Michiel Breedveld (NOS) en Elodie Verweij (RTL).

Democratie in Woord en Beeld haalt de ‘waakhonden van onze democratie’ uit de schaduw en zet ze voor de verandering een keer zélf in de schijnwerpers. De mannen en vrouwen achter het Politieke Boek, de Politieke Foto en de Politieke Podcast staan in het middelpunt. Kortom; de mensen achter woord én beeld.

sep
17
vr
PrinsjesRede @ Beeld en Geluid
sep 17 @ 15:30 – 18:00
PrinsjesRede @ Beeld en Geluid

Speechwedstrijd Prinsjesrede 2021: keert het vertrouwen terug?


Het komt te voet, het gaat te paard en iedereen heeft er de mond van vol. We hebben het over vertrouwen. Heb jij een idee hoe we het vertrouwen in de politiek en in elkaar kunnen herstellen? Of ben je juist somber gestemd? Kun je jouw boodschap in heldere taal onder woorden brengen? Doe dan mee aan de Prinsjesrede.

Van schrijver tot student, van voetballer tot dominee of denker, iedereen kan voor de PrinsjesRede een speech schrijven. Op vrijdag 17 september worden de drie beste inzendingen voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater en de winnaar bekend gemaakt. De winnende speech verschijnt in Elsevier Weekblad en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-

sep
18
za
PrinsjesMarkt @ Hofvijver
sep 18 @ 10:00 – 17:00
PrinsjesMarkt @ Hofvijver

PrinsjesMarkt 2021

Na vele succesvolle edities, is hij er ook dit jaar weer: De PrinsjesMarkt 2021!
Zaterdag 18 september vinden onder de vlag van het Prinsjesfestival voor de negende keer de PrinsjesMarkt en PrinsjesHatfair plaats. De hele middag is er volop entertainment langs de Hofvijver. De toegang tot PrinsjesHatfair en PrinsjesMarkt is gratis. Bezoekers kunnen op de PrinsjesMarkt genieten van hoeden, fashion, sieraden, accessoires, lekkernijen en workshops.

PrinsjesOntbijt
sep 18 @ 10:00 – 11:30
PrinsjesOntbijt

PrinsjesOntbijt 2021: terug naar de Hofvijver!

Nu de renovatie van het Binnenhof aanstaande is, benutten we de – voorlopig – laatste kans. Nog
één keer PrinsjesOntbijt op de Lange Vijverberg, met uitzicht op de Hofvijver.
Geen gestrande schaatsers op het eiland, maar een zonovergoten waterspiegel, muziek, ontbijtje,
verrassende ontmoetingen.

Prinsjes­Hatfair @ Binnenstad Den Haag
sep 18 @ 11:30 – 17:00
Prinsjes­Hatfair @ Binnenstad Den Haag

PrinsjesHatfair

Het hoogtepunt voor het grote publiek is de PrinsjesHatfair inclusief: Hatwalk waarbij modellen de hoeden van de ontwerpers van 2021 showen, PrinsjesMarkt, The Hague Hatstroll, live muziek met DJ Elin Valery, dansoptredens van de talenten van Kidswing-Wesseling, workshops van het Haags Kunstatelier waarbij kinderen en volwassenen zelf een hoed kunnen maken en een ludiek aanbod van drankjes & versnaperingen.

PrinsjesHatfair vindt plaats op de meest pittoreske plaats van Den Haag; het schelpenpad langs de Hofvijver, Lange Vijverberg. In de ochtend vindt hier het PrinsjesOntbijt plaats.
The Hague Hatstroll
sep 18 @ 14:00 – 16:00
The Hague Hatstroll

Net als Barcelona, Londen en New York heeft Den Haag haar eigen Hatstroll; The Hague Hat Stroll. Onder deskundige leiding van een gids lopen we, met hoed op natuurlijk,  langs typische Haagse plekken in de binnenstad. Deze wandeling is leuk voor de hele familie!

sep
19
zo
PrinsjesAtelier @ Atelier van Speijk
sep 19 @ 10:30 – 15:00

‘Koninklijke mode van toen met een knotsgekke hoed’
Hofmode van toen, ontwerp je mee om het meer naar het nu te halen?
In ons atelier gaan we samen aan de slag  om een prachtig outfit te maken van toen en nu. Misschien wil Maxima jouw ontwerp wel in het echt aan. Kom je ook op zondag 19 september bij ons langs op een van de onderstaande tijden?

sep
21
di
PrinsjesKind @ Koninklijke schouwburg
sep 21 hele dag
PrinsjesKind @ Koninklijke schouwburg

Het Nationale Theater organiseert in samenwerking met ProDemos in het kader van Prinsjesdag 2021 een bijzonder lestraject dat resulteert in de Kindertroonrede van Nederland. Leerlingen uit groepen 6 7en 8 door heel Nederland werken samen en laten hun stem horen. We vragen ze: “hoe zou jij het regelen, als jij het in Nederland voor het zeggen zou hebben?”

PrinsjesNabeschouwing @ Universiteit Leiden, Campus Den Haag
sep 21 @ 14:30 – 15:15
PrinsjesNabeschouwing @ Universiteit Leiden, Campus Den Haag

Traditiegetrouw organiseren wij op Prinsjesdag, dinsdag 21 september, een programma rondom de start van het nieuwe parlementaire jaar. Met een scherpe analyse van de troonrede door Gerard Breeman en Arco Timmermans.

Prinsjesdagconcert @ Amare
sep 21 @ 19:00 – 21:15

Hiernaast ziet u een overzicht van alle locaties, waar de evenementen plaats vinden.

Klik op de afbeelding van de plattegrond voor een vergrote versie.