Programma Prinsjesfestival

Prinsjesfestival 2023 vindt plaats in het centrum van Den Haag van 13 t/m 19 september.

Houd onze website in de gaten voor nieuwe updates en meer info!

sep
11
ma
PrinsjesCollege @ Rijswijks Lyceum
sep 11 @ 11:30 – 12:15

Op maandag 11 september verzorgt Directeur-Generaal Rijksbegroting van het ministerie van Financiën Petra Lugtenburg  een gastcollege op het Rijswijks Lyceum.

Directeur-Generaal Rijksbegroting van het ministerie van Financiën Petra Lugtenburg
Petra Lugtenburg directeur-generaal Rijksbegroting
sep
12
di
Avond van het Politieke Boek @ Dudok Den Haag
sep 12 @ 19:00 – 21:00

De jury van de PrinsjesBoekenprijs heeft de drie genomineerde boeken voor 20223 bekend gemaakt. De volgende titels maken deel uit van de selectie: Doe zelf normaal: Menselijk recht in tijden van datasturing en natuurgeweld (Maxim Februari – Prometheus), De Asielloterij (Ruud Koopmans – Prometheus) en Onze constitutie (Wim Voermans – Prometheus).

sep
13
wo
PrinsjesRondvaart @ Den Haag, Hofvijver
sep 13 @ 11:00 – 20:00

Varen op de Hofvijver?

Alleen tijdens Prinsjesfestival kun je een rondvaart maken over de Hofvijver!

Zo dichtbij het Torentje kom je nooit meer. De gids aan boord van de boot vertelt je leuke details over het Binnenhof, die je vast nog niet wist.
De rondvaart kan iedere dag van 9 t/m 17 september. Doordeweeks zijn de vaarten tussen 11:00 en 17:00 en in het weekend tussen 11:00 en 20:00.
Ieder uur vertrekt er een boot vanaf de opstapplaats aan de Korte Vijverberg.

Workshop ‘De nieuwe kleren van de koningin’ @ Centrale Bibliotheek
sep 13 @ 14:00 – 16:00

 Workshop ‘De nieuwe kleren van de koningin’ voor 4-8 jaar

Op woensdag 13 september is er van 14.00-16.00 uur op de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek Den Haag voor kinderen van 4-8 jaar een speciale workshop onder leiding van schrijfster/ontwerpster Angelique Schipper. Als zij voorleest doen de kinderen natuurlijk mee! En na het voorlezen gaan we met elkaar de tentoonstelling bekijken om ideeën op te doen om nog meer barbies mooi aan te kleden met afval! Aanwezigheid van ouders/begeleiders is gewenst. 
Neem je je eigen barbie mee? Dan kan je jouw barbie mooi aangekleed mee naar huis terugnemen! Heb je afvalverpakkingen van thuis waarvan we kleertjes kunnen maken? Super als je het meeneemt!
PrinsjesLezing @ Hoge Raad
sep 13 @ 15:30 – 17:00

PrinsjesLezing

Marko Hekkert, de Directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), houdt dit jaar de PrinsjesLezing bij de Hoge Raad. De heer Hekkert geeft  verdieping op het thema: Met elkaar over twintig jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?

PrinsjesPodcast @ Nieuwspoort
sep 13 @ 18:00 – 20:00

PrinsjesPodcast: in gesprek met Splinter over dé politieke podcast van afgelopen jaar!

Altijd al live aanwezig willen zijn bij het maken van een politieke podcast? In Nieuwspoort kan het! Op woensdag 13 september tussen 18:00 en 20:00 gaat Splinter Chabot in gesprek met de drie genomineerden van de PrinsjesPodcastprijs 2023. De podcastmakers blikken terug op de door hen gemaakte podcasts en het afgelopen parlementaire jaar.

Opening @ Dudok Den Haag
sep 13 @ 18:30 – 21:00

De feestelijke opening

De opening begint om 18:30 aan de Hofvijver. Hier zal een koperensemble van het Orkest Koninklijke Marechaussee een betoverend optreden verzorgen, terwijl ze varend over het water hun muziek laten klinken. Wat deze gelegenheid extra bijzonder maakt, is dat aan boord ook de PrinsjesPrijswinnaar aanwezig zal zijn. Na dit prachtige muzikale moment zullen we gezamenlijk met alle gasten naar Dudok lopen.

 

 

sep
14
do
PrinsjesBurger @ Poppodium PAARD
sep 14 @ 10:30 – 12:30

PrinsjesBurger

Op Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op de plannen voor volgend jaar. Tijdens het Prinsjesfestival 2023 richten we de blik verder vooruit: welke richting willen we met elkaar inslaan? Wat vinden we samen belangrijk voor onze samenleving over 20 jaar? Hoe willen we dat de samenleving er dan uit ziet?

PrinsjesBurger is een co-productie van Prinsjesfestival en het Expertisepunt Burgerschap. Mbo-studenten en burgerschap staan centraal.

Democratie in Woord en Beeld @ Eerste Kamer
sep 14 @ 16:00 – 17:30
Democratie in Woord en Beeld @ Eerste Kamer

Democratie in Woord en Beeld

Democratie in Woord en Beeld is de verzamelnaam voor PrinsjesBoekenprijs, PrinsjesFotoprijs, PrinsjesPodcastprijs en alles wat daaromheen wordt georganiseerd. We draaien de schijnwerpers om en richten deze op de mensen achter het Politieke Boek, de
Politieke Foto en de Politieke Podcast; waakhonden van onze democratie.


PrinsjesPubquiz @ Nieuwspoort
sep 14 @ 19:30 – 22:30

Nieuw politiek jaar: nieuwe ronde(s!), nieuwe kansen!

Nieuw politiek jaar: nieuwe ronde(s!), nieuwe kansen! Welk team sleept op donderdag 14 september de wisselbokaal van PrinsjesPubquiz 2023 in de wacht? Politici, journalisten en de rest van Nederland kruisen die avond wederom de degens in Perscentrum Nieuwspoort aan de Bezuidenhoutseweg. Bereid je voor op een editie vol serieuze en minder serieuze vragen, voorzien van beeld én geluid! Welk team is volgens quizmasters Michiel Breedveld en Joost Vullings het slimste van Den Haag?

 

 

 

 

 

 

 

 

sep
15
vr
PrinsjesRondvaart @ Den Haag, Hofvijver
sep 15 @ 11:00 – 20:00

Varen op de Hofvijver?

Alleen tijdens Prinsjesfestival kun je een rondvaart maken over de Hofvijver!

Zo dichtbij het Torentje kom je nooit meer. De gids aan boord van de boot vertelt je leuke details over het Binnenhof, die je vast nog niet wist.De rondvaart kan iedere dag van 9 t/m 17 september. Doordeweeks zijn de vaarten tussen 11:00 en 17:00 en in het weekend tussen 11:00 en 20:00.
Ieder uur vertrekt er een boot vanaf de opstapplaats aan de Korte Vijverberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

PrinsjesDebat @ Madurodam
sep 15 @ 13:00 – 16:00

PrinsjesDebat 2023

Tijdens het PrinsjesDebat gaan HAVO/VWO-scholieren met elkaar in debat
over actuele maatschappelijke dilemma’s: dit jaar is het thema: Met elkaar over twintig jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?’.

 

 

 

 

 

 

PrinsjesRede @ Raad voor de Rechtspraak
sep 15 @ 16:00 – 18:30

Speechwedstrijd PrinsjesRede 2023

Met elkaar over 20 jaar, welke keuzes vraagt dit nu? 

Een vast onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival is de speechwedstrijd ‘PrinsjesRede’. Deelnemers schrijven een fictieve toespraak voor een fictieve politieke leider. Iedereen kan meedoen en de winnende speech wordt bekroond met een cheque van € 1.000 

Deze bijzondere middag wil je niet missen, schrijf je hier snel in.

Of kijk hier live mee / terug. 

sep
16
za
PrinsjesMarkt @ Schelpenpad langs de Hofvijver
sep 16 @ 09:00 – 17:00

PrinsjesMarkt keert terug!

Kom naar de Grote Publieksdag op zaterdag 16 september tegenover het Binnenhof!

De PrinsjesMarkt wordt dit jaar verzorgd door Marie Marche, en het belooft weer mega gezellig te worden.

PrinsjesOntbijt @ Schelpenpad langs de Hofvijver
sep 16 @ 09:30 – 11:00

PrinsjesOntbijt

We dekken de ontbijttafels in de buitenlucht voor alle gasten: bewoners van de verschillende Haagse stadsdelen, hun stadsdeeldirecteuren, Haagse raadsleden en nog veel meer mensen.

 

PrinsjesAtelier @ Schelpenpad langs de hofvijver
sep 16 @ 10:00 – 17:00

Futuristische hoedjes maken

Dit jaar op PrinsjesMarkt kan je bij het PrinsjesAtelier futuristische hoeden maken die niet alleen stijlvol zijn, maar ook een duurzaam en democratisch standpunt vertegenwoordigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Optreden Orkest Koninklijke Marechaussee @ Schelpenpad langs de Hofvijver
sep 16 @ 10:30 – 11:00

Optreden Orkest Koninklijke Marechaussee!

Niet alleen op Prinsjesdag, maar ook tijdens Prinsjesfestival zal het Orkest Koninklijke Marechaussee een indrukwekkend optreden verzorgen.

 Workshop ‘De nieuwe kleren van de koningin’  @ Schelpenpad langs de Hofvijver
sep 16 @ 11:00 – 17:00

Workshop ‘De nieuwe kleren van de koningin’ 

Op zaterdag 16 september is er van 11.00-17.00 uur een doorlopende workshop onder leiding van schrijfster/ontwerpster Angelique Schipper om de barbies op hun mooist aan te kleden met afval voor het Prinsjesdag! Natuurlijk met fotosessie op hun eigen rode loper! En wie weet komt koningin Máxima en prinses Beatrix ook een kijkje nemen!
 
Neem je je eigen barbie mee? Dan kan je jouw barbie mooi aangekleed mee naar huis terugnemen! Heb je afvalverpakkingen van thuis waarvan we kleertjes kunnen maken? Super als je het meeneemt!

PrinsjesRondvaart @ Den Haag, Hofvijver
sep 16 @ 11:00 – 20:00

Varen op de Hofvijver?

Alleen tijdens Prinsjesfestival kun je een rondvaart maken over de Hofvijver!

Zo dichtbij het Torentje kom je nooit meer. De gids aan boord van de boot vertelt je leuke details over het Binnenhof, die je vast nog niet wist.
De rondvaart kan iedere dag van 9 t/m 17 september. Doordeweeks zijn de vaarten tussen 11:00 en 17:00 en in het weekend tussen 11:00 en 20:00.

Ieder uur vertrekt er een boot vanaf de opstapplaats aan de Korte Vijverberg.

 

 

 

 

 

 

 

Oefening Bereden Brigade, Koninklijke Marechaussee 2023 @ Lange Voorhout (korte zijde)
sep 16 @ 13:45 – 14:45

Oefening Bereden Brigade

Ter voorbereiding op Prinsjesdag oefent de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee op het Lange Voorhout in Den Haag.

PrinsjesModeshow @ Schelpenpad langs de Hofvijver
sep 16 @ 14:00 – 14:30

Modellen showen de mooiste items van de PrinsjesMarkt!

Kom en geniet van de spectaculaire PrinsjesModeshow, die dit jaar twee keer plaatsvindt op zaterdag 16 september! We hebben een geweldig programma voor jullie samengesteld. De eerste show begint om 10:15 en zal plaatsvinden tijdens PrinsjesOntbijt. Het is de perfecte gelegenheid om je dag goed te beginnen met een heerlijk ontbijt en prachtige mode.


The Hague Hatstroll @ Museumkwartier
sep 16 @ 15:00 – 16:15

De ‘enige echte’ Hat Stroll The Hague!

Net als Barcelona, Londen en New York heeft Den Haag haar eigen Hat stroll; The Hague Hat Stroll. Samen met mooi geklede modellen en onder deskundige leiding van een gids lopen we, met onze mooiste outfits en hoed op natuurlijk, langs typische Haagse plekken in het Museumkwartier.

PrinsjesCabaret @ Theater Diligentia
sep 16 @ 20:15 – 22:00

PrinsjesCabaret

Pieter Derks werkt aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

sep
17
zo
PrinsjesRondvaart @ Den Haag, Hofvijver
sep 17 @ 11:00 – 20:00

Varen op de Hofvijver?

Alleen tijdens Prinsjesfestival kun je een rondvaart maken over de Hofvijver!

Zo dichtbij het Torentje kom je nooit meer. De gids aan boord van de boot vertelt je leuke details over het Binnenhof, die je vast nog niet wist.
De rondvaart kan iedere dag van 9 t/m 17 september. Doordeweeks zijn de vaarten tussen 11:00 en 17:00 en in het weekend tussen 11:00 en 20:00.

Ieder uur vertrekt er een boot vanaf de opstapplaats aan de Korte Vijverberg.

 

 

 

 

 

 

 

Prinsjesdag for Non-Dutchies @ Wijnhaven
sep 17 @ 13:00 – 15:00

Little Prince Day? Don’t you mean Kingsday?

Most international students studying in the Netherlands will have heard of Kingsday. That one day a year when most of the Netherlands dresses up in orange clothes and celebrates the King’s (or Queen’s) birthday by partying in the streets. But Little Prince Day? No, that’s less well known.

 

 

 

 

 

 

 

 

PrinsjesCabaret @ Theater Diligentia
sep 17 @ 17:00 – 18:45

PrinsjesCabaret

Pieter Derks werkt aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

sep
18
ma
Strandoefening van het Cavalerie Ere Escorte met muziek @ Soldaat van Oranje strand
sep 18 @ 10:00 – 11:30

Strandoefening Cavalerie Ere-Escorte

Elk jaar vindt op de dag vóór Prinsjesdag de gewenningsoefening voor het Cavalerie Ere-Escorte en de militairen en politie te paard plaats op het strand van Scheveningen. Alle ruiters en paarden zullen de dag erop meelopen in de koninklijke rijtoer door de het centrum van Den Haag.

De dag voor Prinsjesdag, op maandag 18 september 2023, vindt de strandoefening met paard en ruiter plaats op het “Soldaat van Oranjestrand” van Scheveningen.  

De oefening bestaat uit het gewennen van de paarden aan muziek, omgevingsgeluiden en drukte. Schoolkinderen zullen het lawaai van het publiek langs de route nabootsen. De paarden worden zo getraind om Zijne Majesteit de Koning tijdens Prinsjesdag op passende wijze te escorteren op de route naar de Koninklijke Schouwburg, waar hij de troonrede zal uitspreken.

Er worden rond de tachtig paarden blootgesteld aan een hoop lawaai, knallen, oefenmunitie, rookbommen, muziek en vuurwerk. De paarden worden op alles getraind om ze voor te bereiden op de grote dag. Dit gebeurt allemaal onder begeleiding van het Trompetterkorps der Bereden Wapenen.

PrinsjesCabaret @ Theater Diligentia
sep 18 @ 20:15 – 22:00

PrinsjesCabaret

Pieter Derks werkt aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

sep
19
di
Prinsjesdag in het park @ Zuiderpark Theater
sep 19 @ 10:00 – 18:00

Prinsjesdag in het park: 100 jaar Zuiderpark! 

Ieder jaar op de derde dinsdag in september is het een belangrijke dag in Den Haag. Het is Prinsjesdag! Dit jaar is dat op dinsdag 19 september. Dat betekent dat alle Haagse schoolkinderen vrij zijn. Op ons eiland vieren we deze extra vrije dag met de grootste verjaardag van ons park. We tuigen het Vakantiepark nog één keer dit jaar op en nodigen jullie uit voor een gratis toegankelijk programma. Er zijn workshops en doorlopende activiteiten van 10.00 tot 17.00 uur. 

Rijtoer Glazen Koets @ Museumkwartier Den Haag
sep 19 @ 10:00 – 14:00

Programma Prinsjesdag 2023

Voorafgaand aan de troonrede trekt er tussen 13:00 en 13:15 uur een koninklijke stoet door Den Haag. De koning en de belangrijkste leden van het Koninklijk Huis maken een rijtoer met de Glazen Koets, die de Gouden Koets tijdens de restauratie vervangt, van Paleis Noordeinde via het Lange Voorhout naar de Koninklijke Schouwburg.

PrinsjesBorrel @ Dudok Den Haag
sep 19 @ 17:30 – 19:30

PrinsjesBorrel

Speciaal voor Jongeren en Young Professionals

De PrinsjesBorrel is gericht op Young Professionals (18 – 30 jaar), die met deze borrel buiten hun eigen kring in contact kunnen komen met leeftijdsgenoten met interesse in politiek en bestuur.

 

 

 

 

 

 

 

PrinsjesCabaret @ Theater Diligentia
sep 19 @ 20:15 – 22:00

PrinsjesCabaret

Pieter Derks werkt aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

PrinsjesdagConcert @ Amare
sep 19 @ 20:15

PrinsjesConcert

Het Residentie Orkest is verheugd om het nieuwe seizoen te openen met een bijzondere artiest in residentie: de internationaal gerenommeerde violist Josef Špaček. Tijdens het traditionele Prinsjesdagconcert zal Špaček een klassiek meesterwerk van Dvořák ten gehore brengen. Met zijn veelzijdigheid, jeugdige energie en tijdloze stijl belooft Špaček een prachtige start van het seizoen.

 

 

 

 

 

 

Hiernaast ziet u een overzicht van alle locaties, waar de evenementen plaats vinden.

Klik op de afbeelding van de plattegrond voor een vergrote versie.