Programma Prinsjesfestival

 

Van 14 t/m 21 september vinden er in de binnenstad van Den Haag verschillende feestelijke en inhoudelijk activiteiten plaats om onze democratie te vieren:

sep
14
di
Avond van het Politieke Boek @ Paagman
sep 14 @ 19:00 – 21:00
Avond van het Politieke Boek @ Paagman

Avond van het Politieke Boek

Kom op dinsdag 14 september naar de Avond van het Politieke Boek– De Fred in het Haagse Statenkwartier, en ontmoet de drie genomineerden voor de PrinsjesBoekenprijs 2021.

De genomineerden worden geïnterviewd over hun boeken en hun visie op het schrijven van boeken over politiek. Hoe doe je dat, waar moet je rekening mee houden? Wat hebben goede politieke boeken gemeen? En wat lezen de auteurs zelf graag?

sep
15
wo
Europalezing
sep 15 hele dag
Europalezing

Tom de Bruijn zal een lezing geven over Europa, Nederland en Den Haag. De Bruijn was van 2014 tot en met mei 2018 wethouder FVVM (Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu) in Den Haag. Eerder was hij Staatsraad bij de Raad van State en bekleedde meerdere functies bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, onder meer was hij Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie, Directeur Integratie Europa en Directeur-generaal Europese Samenwerking. Momenteel is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Instituut Clingendael en voorzitter van de external Advisory Board van The Amsterdam Centre for European Studies (ACES).

 

Opening Prinsjesfestival 2021 @ Huis van Europa
sep 15 @ 10:00
Opening Prinsjesfestival 2021 @ Huis van Europa
Burgemeester Jan van Zanen, Didier Herbert hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en Ivan Baas, voorzitter van Prinsjesfestival openen gezamenlijk, op ludieke wijze Prinsjesfestival 2021.
Tijdens deze opening wordt ook de PrinsjesPrijs uitgereikt aan de beste politicus van het afgelopen jaar en het PrinsjesGedicht voorgedragen.
Dit is een besloten bijeenkomst, maar voor iedereen online bij te wonen via deze pagina. 
PrinsjesCollege @ Volgt
sep 15 @ 14:00 – 15:00
PrinsjesCollege @ Volgt

Demissionair Minister van Financiën Wopke Hoekstra geeft in het kader van het PrinsjesCollege een lezing. Het onderwerp: Prinsjesdag en de rijksbegroting.

PrinsjesPubQuiz @ Nieuwspoort
sep 15 @ 19:30 – 22:30
PrinsjesPubQuiz @ Nieuwspoort

PrinsjesPubquiz

Let op: dit evenement vindt enkel doorgang als de coronamaatregelen het toelaten.

Teams met onder meer politici, bestuurders, ambtenaren, journalisten, studenten en Hagenezen kruisen op woensdag 15 september 2021 de degens. Tijdens deze lustrumeditie van de PrinsjesPubQuiz dingen zij mee naar de wanstaltig mooie wisselbokaal en de eeuwige roem van overwinning. Locatie van dit spektakel: perscentrum Nieuwspoort. Quizmasters zijn Michiel Breedveld (NOS) en Joost Vullings (EenVandaag)

sep
16
do
PrinsjesBurger @ Theater aan het Spui
sep 16 @ 10:30 – 12:30
PrinsjesBurger @ Theater aan het Spui

PrinsjesBurger 2021

Ook dit jaar organiseren we in nauwe samenwerking met het Kennispunt MBO Burgerschap een – naar het zich laat aanzien – prachtige PrinsjesBurger.

De presentatie is in handen van Karim Amghar (TV- en radiopresentator, programmamaker en mbo-docent) en Jade van der Burgh (mbo-ambassadeur van ROC Mondriaan, student aan de School voor Zorg en Welzijn Delft).

PrinsjesDebat @ Nieuwspoort
sep 16 @ 13:30 – 15:30
PrinsjesDebat @ Nieuwspoort

Wint jouw school dit jaar het PrinsjesDebat?

Wil jij je leerlingen mee laten debatteren over actuele maatschappelijke onderwerpen die ook tijdens Prinsjesdag, de belangrijkste politieke dag van het jaar, worden besproken? Meld je dan voor 13 mei aan met je school voor het PrinsjesDebat. Dit vindt in het kader van het jaarlijkse Prinsjesfestival plaats op donderdag 16 september van 13.30 tot 15.00 uur. PrinsjesDebat vindt plaats in Den Haag, de exacte locatie maken we bekend in juni. 

Democratie in Woord en Beeld
sep 16 @ 16:00 – 17:30
Democratie in Woord en Beeld

Op donderdag 16 september 2021 vindt Democratie in Woord en Beeld plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Centraal staan de uitreikingen van PrinsjesBoekenprijs, PrinsjesFotoprijs en PrinsjesPodcastprijs. Presentatie ligt in handen van Michiel Breedveld (NOS) en Elodie Verweij (RTL).

Democratie in Woord en Beeld haalt de ‘waakhonden van onze democratie’ uit de schaduw en zet ze voor de verandering een keer zélf in de schijnwerpers. De mannen en vrouwen achter het Politieke Boek, de Politieke Foto en de Politieke Podcast staan in het middelpunt. Kortom; de mensen achter woord én beeld.

sep
17
vr
PrinsjesGesprek @ Hoge Raad
sep 17 @ 10:00 – 12:00
PrinsjesGesprek @ Hoge Raad

 

De advocaat: vertrouwen in de waarheid?

 

Een eerlijke en op waarheid gebaseerde rechtsgang draagt in belangrijke mate bij aan het vertrouwen in de democratische rechtsstaat. Welke rol speelt de advocaat? Tijdens PrinsjesGesprek gaan advocaten met elkaar én het publiek in discussie over waarheidsvinding en hun rol daarbij aan de hand van een aantal actuele en concrete dilemma’s.

 

Mag een advocaat liegen? Wat is de grens van de vertrouwelijkheid tussen advocaat en cliënt?

Onder leiding van Roderik van Grieken (Nederlands Debat Instituut) bespreekt een panel bestaande uit Christiaan Alberdingk Thijm (bureau Brandeis), Natacha Harlequin (Taekema Harlequin Advocaten), en Diana de Wolff (Stadhouders Advocaten en auteur Kernwaarden van de advocatuur) een aantal dilemma’s. Daarna is het woord aan de zaal: wat vinden zij?

 

Vanaf 1 augustus kun je je hier aanmelden om PrinsjesGesprek bij te wonen. 

PrinsjesCyber @ Hoge Raad
sep 17 @ 13:30 – 16:00
PrinsjesCyber @ Hoge Raad

Nieuw Programmaonderdeel
Als je de krant openslaat of het nieuws aanzet dan lijkt het wel of digitale dreigingen steeds ernstiger en frequenter worden. Organisaties worden platgelegd met gijzelsoftware, staten mengen zich in elkaars verkiezingen met desinformatie-campagnes, en nietsvermoedende burgers worden slachtoffer van whatsapp fraude.

PrinsjesRede @ Beeld en Geluid
sep 17 @ 15:30 – 18:00
PrinsjesRede @ Beeld en Geluid

Speechwedstrijd Prinsjesrede 2021: keert het vertrouwen terug?

Het komt te voet, het gaat te paard en iedereen heeft er de mond van vol. We hebben het over vertrouwen. Heb jij een idee hoe we het vertrouwen in de politiek en in elkaar kunnen herstellen? Of ben je juist somber gestemd? Kun je jouw boodschap in heldere taal onder woorden brengen? Doe dan mee aan de Prinsjesrede: de wedstrijd voor de beste politieke speech.

De winnende speech wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-

sep
18
za
PrinsjesOntbijt @ Lange Vijverberg
sep 18 @ 09:15 – 11:30
PrinsjesOntbijt @ Lange Vijverberg

PrinsjesOntbijt 2021: terug naar de Hofvijver!

Nu de renovatie van het Binnenhof aanstaande is, benutten we de – voorlopig – laatste kans. Nog
één keer PrinsjesOntbijt op de Lange Vijverberg, met uitzicht op de Hofvijver.
Geen gestrande schaatsers op het eiland, maar een zonovergoten waterspiegel, muziek, ontbijtje,
verrassende ontmoetingen.

EU Escape Room
sep 18 @ 10:00 – 17:00
EU Escape Room

Kun jij klimaatuitdagingen aan? Speel het escape room spel en test jouw kennis over het milieu en plasticvervuiling! In de escape room leer je spelenderwijs over thema’s zoals klimaat en digitalisatie. Deze activiteit duurt 20 minuten en is leuk en uitdagend voor jong en oud!

Open dag Hoge Raad @ Hoge Raad
sep 18 @ 10:00 – 15:30

De jaarlijkse open dag van de Hoge Raad vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 september. Net als vorig jaar zal de open dag van de Hoge Raad in verband met de mogelijk nog geldende coronamaatregelen in aangepaste vorm plaatsvinden: deels fysiek en grotendeels online en voor iedereen via een livestream te volgen.

Een klein aantal belangstellenden kan bij een deel van het programma fysiek in het gebouw aanwezig zijn. Er is plaats voor 40 bezoekers per dagdeel.

Toegang is gratis.

Aanmelden is al mogelijk. Stuur een mail naar voorlichting@hogeraad.nl (met NAW- gegevens en voorkeur dagdeel)

Prinsjesdag for non-Dutchies @ Prodemos
sep 18 @ 10:00
Prinsjesdag for non-Dutchies @ Prodemos

See below for the English translation.

Prinsjesdag? Bedoel je niet Koningsdag?

De meeste internationale studenten die in Nederland studeren zijn wel bekend met Koningsdag. Die dag dat veel Nederlanders zich in oranje kleding hullen om vervolgens uitgebreid op straat feest te gaan vieren, omdat onze Koning(in) jarig is. Maar Prinsjesdag? Nee, dat is toch iets minder bekend.

PrinsjesMarkt @ Hofvijver
sep 18 @ 10:00 – 17:00
PrinsjesMarkt @ Hofvijver

PrinsjesMarkt 2021

Na vele succesvolle edities, is hij er ook dit jaar weer: De PrinsjesMarkt 2021!
Zaterdag 18 september vinden onder de vlag van het Prinsjesfestival voor de negende keer de PrinsjesMarkt en PrinsjesHatfair plaats. De hele middag is er volop entertainment langs de Hofvijver. De toegang tot PrinsjesHatfair en PrinsjesMarkt is gratis. Bezoekers kunnen op de PrinsjesMarkt genieten van hoeden, fashion, sieraden, accessoires, lekkernijen en workshops.

Prinsjes­Hatfair @ Binnenstad Den Haag
sep 18 @ 11:30 – 17:00
Prinsjes­Hatfair @ Binnenstad Den Haag

PrinsjesHatfair

Het hoogtepunt voor het grote publiek is de PrinsjesHatfair inclusief: Hatwalk waarbij modellen de hoeden van de ontwerpers van 2021 showen, PrinsjesMarkt, The Hague Hatstroll, live muziek met DJ Elin Valery, dansoptredens van de talenten van Kidswing-Wesseling, workshops van het Haags Kunstatelier waarbij kinderen en volwassenen zelf een hoed kunnen maken en een ludiek aanbod van drankjes & versnaperingen.

The Hague Hatstroll
sep 18 @ 14:00 – 16:00
The Hague Hatstroll

Net als Barcelona, Londen en New York heeft Den Haag haar eigen Hatstroll; The Hague Hat Stroll. Onder deskundige leiding van een gids lopen we, met hoed op natuurlijk,  langs typische Haagse plekken in de binnenstad. Deze wandeling is leuk voor de hele familie!

sep
19
zo
PrinsjesAtelier @ Atelier van Speijk
sep 19 @ 10:30 – 15:00

‘Koninklijke mode van toen met een knotsgekke hoed’
Hofmode van toen, ontwerp je mee om het meer naar het nu te halen?
In ons atelier gaan we samen aan de slag  om een prachtig outfit te maken van toen en nu. Misschien wil Maxima jouw ontwerp wel in het echt aan. Kom je ook op zondag 19 september bij ons langs op een van de onderstaande tijden?

PrinsjesCabaret @ Diligentia
sep 19 @ 17:00 – 19:00
PrinsjesCabaret @ Diligentia

In 2020 mochten we in een aangepaste setting voor toen 100 gasten per keer zelfs twee voorstellingen per dag produceren. De exclusief voor die gelegenheid samengestelde voorstelling was een succes.

Tijd om daar weer werk van te maken. Pieter Derks en Patrick Nederkoorn werken aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

PrinsjesCabaret @ Diligentia
sep 19 @ 20:15 – 22:15
PrinsjesCabaret @ Diligentia

In 2020 mochten we in een aangepaste setting voor toen 100 gasten per keer zelfs twee voorstellingen per dag produceren. De exclusief voor die gelegenheid samengestelde voorstelling was een succes.

Tijd om daar weer werk van te maken. Pieter Derks en Patrick Nederkoorn werken aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

sep
20
ma
Prinsjesdag for non-Dutchies
sep 20 @ 10:00 – 13:30
Prinsjesdag for non-Dutchies

See below for the English translation.

Prinsjesdag? Bedoel je niet Koningsdag?

De meeste internationale studenten die in Nederland studeren zijn wel bekend met Koningsdag. Die dag dat veel Nederlanders zich in oranje kleding hullen om vervolgens uitgebreid op straat feest te gaan vieren, omdat onze Koning(in) jarig is. Maar Prinsjesdag? Nee, dat is toch iets minder bekend.

PrinsjesCabaret @ Diligentia
sep 20 @ 20:15 – 22:15
PrinsjesCabaret @ Diligentia

In 2020 mochten we in een aangepaste setting voor toen 100 gasten per keer zelfs twee voorstellingen per dag produceren. De exclusief voor die gelegenheid samengestelde voorstelling was een succes.

Tijd om daar weer werk van te maken. Pieter Derks en Patrick Nederkoorn werken aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

sep
21
di
PrinsjesKind @ Koninklijke schouwburg
sep 21 hele dag
PrinsjesKind @ Koninklijke schouwburg

Het Nationale Theater organiseert in samenwerking met ProDemos in het kader van Prinsjesdag 2021 een bijzonder lestraject dat resulteert in de Kindertroonrede van Nederland. Leerlingen uit groepen 6 7en 8 door heel Nederland werken samen en laten hun stem horen. We vragen ze: “hoe zou jij het regelen, als jij het in Nederland voor het zeggen zou hebben?”

PrinsjesNabeschouwing @ Universiteit Leiden, Campus Den Haag
sep 21 @ 14:30 – 15:15
PrinsjesNabeschouwing @ Universiteit Leiden, Campus Den Haag

Traditiegetrouw organiseren wij op Prinsjesdag, dinsdag 21 september, een programma rondom de start van het nieuwe parlementaire jaar. Met een scherpe analyse van de troonrede door Gerard Breeman en Arco Timmermans.

Prinsjesborrel @ Bleyenberg
sep 21 @ 17:00 – 19:00
Prinsjesborrel @ Bleyenberg

Speciaal voor Young Professionals

Als afsluitend evenement van het Prinsjesfestival, is PrinsjesBorrel de perfecte gelegenheid om onder het genot van een drankje terug te blikken op het Festival. De PrinsjesBorrel is gericht op young professionals (18 – 35 jaar), die met deze borrel buiten hun eigen kring in contact kunnen komen met leeftijdsgenoten met interesse in politiek en bestuur. Na een opening met spreker uit de politiek, zal de avond overgaan in een ouderwetse borrel, downtown Den Haag.

Prinsjesdagconcert @ Amare
sep 21 @ 19:00 – 21:15

Binnenkort lees je hier meer over Prinsjesdagconcert 2021 en de link naar de ticketpagina.

PrinsjesCabaret @ Diligentia
sep 21 @ 20:15 – 22:15
PrinsjesCabaret @ Diligentia

In 2020 mochten we in een aangepaste setting voor toen 100 gasten per keer zelfs twee voorstellingen per dag produceren. De exclusief voor die gelegenheid samengestelde voorstelling was een succes.

Tijd om daar weer werk van te maken. Pieter Derks en Patrick Nederkoorn werken aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

Hiernaast ziet u een overzicht van alle locaties, waar de evenementen plaats vinden.

Klik op de afbeelding van de plattegrond voor een vergrote versie.