sep
12
wo
PrinsjesPubQuiz
sep 12 @ 20:00 – 23:30
PrinsjesPubQuiz @ Nieuwspoort

Wie is helemaal op de hoogte van de Haagse voor- en achtergronden? Wie heeft de laatste roddel opgevangen in de wandelgangen van het Binnenhof? Oftewel: Wie is helemaal thuis in Den Haag? De PrinsjesPubQuiz zal het uitwijzen! Voor nu alweer de derde keer is het op de woensdag voor Prinsjesdag tijd voor de krachtmeting! De hoofdprijs is de PrinsjesPubQuiz Wisselbokaal, maar vooral eeuwigdurende roem. Afgelopen edities gingen de Wetenschappelijke Bureaus en de Tweede Kamerleden er met de eer vandoor.

Teams bestaande uit bestuurders, Kamerleden, studenten, ambtenaren, lobbyisten, journalisten en vertegenwoordigers van de provincie Gelderland kruisen de degens. Zij krijgen vragen voorgelegd over politiek, actualiteit en de democratische rechtsstaat. Ook het thema van dit jaar – meekijken en meedoen in onze democratie — komt aan bod! In aanloop naar de Quiz worden de thema’s nader toegelicht.

De PrinsjesPubQuiz is opgezet zoals het hoort: de teams beantwoorden in meerdere rondes vragen over een bepaald thema. In een aantal tussenrondes zijn er bonusprijzen te winnen. De Quiz wordt georganiseerd door het PrinsjesFestival in samenwerking met het internationale pers- en debatcentrum Nieuwspoort en het Montesquieu Instituut. Deelname is op uitnodiging.

Meer informatie over de editie van 2017 is hier te vinden.

Contact: prinsjespubquiz@prinsjesfestival.nl

Volg de PrinsjesPubQuiz

sep
13
do
Montesquieu PrinsjesLezing
sep 13 hele dag
Montesquieu PrinsjesLezing

De lezing van dit jaar is in het thema van dit jaar. Voor 2018 is het thema: ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?! | Over toekijken of meedoen in onze democratie’. Het thema stelt betrokkenheid van burgers bij onze democratie centraal. Het wil mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid voor onze democratie, mensen ook prikkelen om die te nemen. Democratie kent immers een gedeeld eigenaarschap. Voor vrijblijvendheid is dan ook geen plaats: ‘Vraag niet wat de democratie kan doen voor jou. Vraag wat jij kunt doen voor de democratie’.

Meer informatie over de Montesquieu Prinsjeslezing volgt binnenkort. De sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.

PrinsjesOpen
sep 13 @ 09:00 – sep 18 @ 09:00
PrinsjesOpen

Altijd al eens de Hoge Raad willen bezoeken? Een kijkje willen nemen in de Eerste Kamer? Of wandelen door de Ridderzaal? In de aanloop naar en tijdens Prinsjesfestival zijn er verschillende open dagen.

 

Open dag van de Hoge Raad

Tijdens Prinsjesfestival opent de Hoge Raad op zaterdag 15 september zijn deuren voor publiek. Geïnteresseerden zijn welkom om een kijkje te nemen in het publieke deel van het gebouw. Klik hier voor meer informatie over de open dag van de Hoge Raad.

Open Monumentendag Den Haag

In het weekend van 8 en 9 september is het weer Open Monumentendag. In Den Haag zijn er meer dan 80 prachtige monumenten gratis toegankelijk. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een van de activiteiten. Klik hier voor meer informatie over de Open Monumentendag.

Open Monumentenweekend ProDemos

Ook dit jaar is de kelder van de Ridderzaal weer geopend voor het publiek. Hier is een tentoonstelling te zien over de Gouden koets en de stoet van Prinsjesdag. Dit jaar organiseert ProDemos een aantal mini-lezingen van zo’n 20 minuten met experts. Kom op zaterdag 8 en zondag 9 september naar de kelder van de Ridderzaal en volg gratis lezingen! Klik hier voor meer informatie over het Open Monumentenweekend van ProDemos.

Open Dag van de Eerste Kamer

De Eerste Kamer opent zaterdag 8 september van 10 uur tot 16:30 uur in het kader van Open Monumentendag weer haar deuren.

 

Meer informatie over de open dagen volgt binnenkort.

PrinsjesGedicht
sep 13 @ 16:00 – 17:00
PrinsjesGedicht

De Prinsjesdichter spreekt steevast op de Opening van Prinsjesfestival. De dichter doet dat met een voor deze gelegenheid geschreven Prinsjesgedicht waarin de betekenis van Prinsjesdag en het festivalthema doorklinken. De Prinsjesdichter komt steeds uit de provincie die strategisch partner is van de betrokken festivaleditie. Dit jaar is de provincie Gelderland strategisch partner van Prinsjesfestival. Prinsjesdichter 2017 is Wout Waanders

Prinsjesdichter waren in:

  • 2013 – Voor Friesland Tsead Bruinja met ROYAAL ONDERHOUD of ROYAAL ÛNDERHÂLD.
  • 2014 – Voor Limburg Wiel Kusters Maar als, voorgedragen door Anne Janssen, de Limburgse voordrachtskampioene en leerlinge op de basisschool.
  • 2015 – Voor Overijssel Glenn de Randamie (Typhoon) met De kunst van conflict en compromis 1815-2015 Staten Generaal.
  • 2016 – Voor Zeeland Franca Treur met de beginzin Dichters zijn machteloos (proza).
  • 2017 – Voor Drenthe Lévi Weemoedt
PrinsjesPrijs
sep 13 @ 19:00 – 21:00
PrinsjesPrijs
Foto: Suzanne Bolk

De Prinsjesprijs wordt sinds 2013 ieder jaar tijdens Prinsjesfestival uitgereikt aan een politicus die in optreden of handelen van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland. Lees hier wie de Prinsjesprijs 2017 ontving.

Eerder ging de prijs naar de voormalig voorzitter en de voormalig griffier van de Tweede Kamer, respectievelijk Gerdi Verbeet en Jacqueline Biesheuvel (2013); de financieel woordvoerders van de ‘constructieve oppositie’: Wouter Koolmees, Carola Schouten en Elbert Dijkgraaf (2014); senator Roel Kuiper (2015) en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (2016).

Frans Weisglas, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, is voorzitter van de jury van de Prinsjesprijs. De jury bestaat verder uit Anne Bos, onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, en Kees Boonman, politiek journalist. De Prinsjesprijs wordt uitgereikt tijdens het officiële PrinsjesPrijsdiner in de Gelderse ambassade.

De uitreiking van de Prinsjesprijs is alleen op uitnodiging bij te wonen.

sep
14
vr
PrinsjesProDemos
sep 14 hele dag
PrinsjesProDemos

ProDemos is een van de partners van Prinsjesfestival. Verschillende activiteiten van ProDemos maken sinds enkele jaren vast onderdeel uit van het festivalprogramma. Bijvoorbeeld de Nacht van de Dictatuur en. Sinds 2016 organiseren ProDemos en Prinsjesfestival samen de Prinsjeswandeling, een koninklijke wandeling door de Haagse binnenstad.

PrinsjesBoekenprijs
sep 14 @ 10:30 – 12:00
PrinsjesBoekenprijs @ Eerste Kamer, Plenaire zaal
Foto: Sebastiaan de Groot

De PrinsjesBoekenprijs wordt ieder jaar uitgereikt voor het beste politieke boek. In aanmerking komen non-fictieboeken die verschenen tussen juli 2017 en juli 2018 waarin met tekst of beeld, of een combinatie daarvan, informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke). De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden.

Uit de vele inzendingen voor de PrinsjesBoekenprijs stelt de jury een longlist op met tien inzendingen. Deze worden binnenkort bekend gemaakt.

De jury bestaat uit Jan Schinkelshoek (voormalig CDA Tweede Kamerlid, directeur communicatie Rabobank en hoofdredacteur Haagsche Courant), Sarah de Lange (universitair docent politieke wetenschappen aan de UvA) en Toof Brader (NOS-redacteur bij NPO Politiek).

De PrinsjesBoekenprijs wordt ondersteund door NRC Handelsblad en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.

Lees hier het reglement voor de PrinsjesBoekenprijs.

De PrinsjesBoekenprijs is onderdeel van Democratie in Woord en Beeld.

PrinsjesFotoprijs
sep 14 @ 10:30 – 12:00
PrinsjesFotoprijs

Prinsjesfotoprijs 2018: wie maakte de beste politieke foto?

Dit jaar zal de PrinsjesFotoprijs voor de vijfde keer worden uitgereikt. Professionele fotografen kunnen daarvoor hun beste politieke foto’s van het parlementaire jaar 2017-2018 inzenden.  Het gaat hierbij om foto’s ‘met landelijk nieuws getuigend van groot politiek debat’, gemaakt in het politieke seizoen voorafgaand aan Prinsjesdag. Insturen kan vanaf 15 juni 2018 tot uiterlijk 1 juli 2018. U kunt uw foto inzenden door deze te mailen naar prinsjesfotoprijs@gmail.com. Uw inzending is voltooid als u een ontvangstbevestiging heeft ontvangen.
 
Vakjury met fotografen en Eerste en Tweede Kamerleden
De jury van de Prinsjesfotoprijs bestaat uit Eerste- en Tweede Kamerleden, iemand uit de parlementaire journalistiek en iemand die betrokken is bij de KABK. Zij nomineren uit de inzendingen een jaaroverzicht en kiezen daaruit de winnende foto. De juryvoorzitter is dit jaar Bert Verhoeff, het wedstrijdsecretariaat is in handen van Gerhard van Roon.
Op vrijdag 14 september zal in de Eerste Kamer de winnaar van de Prinsjesfotoprijs 2018 bekend worden gemaakt. Tegelijkertijd zal die dag een expositie in de Eerste Kamer van een selectie van de ingezonden foto’s voor het publiek geopend worden. In de periode van 10 t/m 30 september zal bovendien in het Atrium van het Haagse stadhuis een expositie te zien zijn met het jaaroverzicht en de nominaties voor 2018.

De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden.  De jury, onder voorzitterschap van oud-parlementair fotograaf Bert Verhoeff, kiest uit de inzendingen vijf nominaties, waarvan één foto de Prinsjesfotoprijs wint. De Prinsjesfotoprijs werd eerder gewonnen door David van Dam (2014 en 2017), Dirk Hol (2015) en door Bart Maat (2016). 

 

Prinsjesfotoprijs

Prinsjesfoto tentoonstelling

Prinsjesfoto overzichtstentoonstelling

 

De PrinsjesFotoprijs is onderdeel van Democratie in Woord en Beeld.

PrinsjesRede
sep 14 @ 16:00 – 18:00
PrinsjesRede @ Kloosterkerk
Foto: Sebastiaan de Groot

 

Rond de derde dinsdag in september viert het Prinsjesfestival het feest van de democratie met tal van activiteiten. Een daarvan is de landelijke speechschrijf- wedstrijd ‘PrinsjesRede’.

Bezorgde burgers. Bevlogen burgers. Bedroefde burgers. Ze zijn allemaal betrokken. En voelen zich niet altijd gehoord. Is de democratie nog van ons? Of kijken we toe? Dragen we actief bij aan onze samenleving? Of uiten we alleen ons ongenoegen op Twitter? Welk onderwerp vraagt om politieke actie? En hoe zorgen we dat politici naar ons luisteren?

Dit jaar is het onderwerp:

‘Luister naar mij’

We nodigen iedereen – student of speechschrijver, vrijwilliger of voetballer, dominee of denker – uit een toespraak te schrijven van 750 woorden over dit thema. De spreker voor wie je de speech schrijft, is een betrokken burger. Bezorgd, bevlogen of bedroefd. En misschien bedenk jij wel een andere gemoedstoestand. Het is een burger die gehoord wil worden door politici.

Welk onderwerp een podium verdient, bepaal je zelf. Waar maak jij je druk om, als het gaat om onze samenleving? Welk onderwerp verdient politieke actie? Denk bijvoorbeeld aan een burger die zich zorgen maakt over het gebrek aan huisvesting voor bevriende asielzoekers, gebukt gaat onder de mantelzorg voor zijn vader of zich inzet voor meer stadsnatuur in het centrum.

Pak je pen en leef je uit. Het doel van de Prinsjesrede is om de kunst van het schrijven van een toespraak te vieren. In de context van de democratie en het vrije woord.

Aanmelden

Meedoen aan dit feest? Stuur dan je toespraak van maximaal 750 woorden vóór 15 augustus 2018 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl

De jury o.l.v. Jet Bussemaker beoordeelt de inzendingen op vorm en inhoud. Op vrijdag 14 september 2018 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor in de Kloosterkerk in Den Haag. De winnende speech verschijnt in Elsevier en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-.

sep
15
za
PrinsjesVaart
sep 15 hele dag
PrinsjesVaart

In samenwerking met de Ooievaart worden er tijdens het Prinsjesfestival speciale thematische PrinsjesVaarten georganiseerd.

 

U vaart in de grachten rondom het centrum van de stad, die circa 400 jaar geleden op verzoek van Prins Maurits zijn gegraven als verdediging tegen de Spanjaarden. Tijdens de vaart is een speciale gids aanwezig die alles weet over Den Haag, zijn politieke historie en de Koninklijke sporen die Den Haag over de eeuwen heen heeft opgebouwd. Zo wordt er onder andere langs de Koninklijke stallen en de Paleistuinen gevaren. Onderweg wordt u een Oranjebitter aangeboden en worden er vanaf de kade hapjes aangereikt. Leer Den Haag tijdens PrinsjesVaart vanaf een hele andere kant kennen!

 

Foto door Vincent van Zeijst

PrinsjesOntbijt
sep 15 @ 09:30 – 11:30
PrinsjesOntbijt

Nieuw in Prinsjesfestival 2018 is het PrinsjesOntbijt. Het PrinsjesOntbijt vindt plaats op zaterdag 15 september 2018 van 09:30 – 11:30 uur. Over de gehele lengte van de Hofvijver op de Lange Vijverberg komt één super lange tafel, waar bij het krieken van de dag 1000 mensen kunnen aanschuiven voor een ontbijt en een eitje kunnen tikken met een bestuurder.

Zowel uit de landelijke, provinciale als uit de stad Den Haag zullen vertegenwoordigers uit de politiek aan dit unieke evenement deelnemen. Ook de pers zal bij dit evenement aanwezig zijn. Dichter kunnen we de burger niet bij de bestuurder brengen!

Iedereen is welkom bij dit ontbijt! De link naar de tickets volgt binnenkort.

Volg PrinsjesOntbijt

PrinsjesBurger
sep 15 @ 10:30 – 14:45
PrinsjesBurger @ NNTB

PrinsjesBurger is de nieuwste loot aan de stam van het Prinsjesfestival. Op zaterdag 15 september verzorgen tijdens de grote finale 12 burgemeesters uit 12 provincies een les democratisch burgerschap waar de vonken vanaf vliegen.

Centraal in elke ‘les’ staat vanuit het festivalthema 2018 over burgerbetrokkenheid het mooiste voorbeeld van burgerschap uit de eigen gemeente. Dit voorbeeld moet een kernboodschap bevatten over democratisch burgerschap en een eventueel aan te dragen politieke prioriteit. 

De 12 burgemeesters vertegenwoordigen een doorsnee van Nederland. Zij komen zowel uit de grote steden als uit kleinere plattelandsgemeenten. Daardoor ontstaat een breed beeld van wat er in Nederland aan goed burgerschap bestaat.

De lessen van de burgemeesters duren vijf minuten en zijn gericht op het MBO-onderwijs. Een aantal MBO-studenten komt mee naar Den Haag om hun eigen burgemeester te ondersteunen. Een jury van ervaren en bekende democratische burgers zal uiteindelijk het beslissende oordeel vellen. Welke burgemeester neemt op 15 september de PrinsjesBurgerPrijs mee naar huis?

De tijd en locatie worden ter zijner tijd bekend gemaakt.

PrinsjesCeremonieel
sep 15 @ 12:00 – sep 18 @ 13:00
PrinsjesCeremonieel

Geen Prinsjesdag en geen Prinsjesfestival zonder militaire inbreng. Traditie en ceremonie horen erbij. De militaire inbreng is ook deze editie van Prinsjesfestival weer indrukwekkend, zo blijkt uit een blik op het programma.

“De traditionele strandoefening is op, zeg maar, het strand van de Soldaat van Oranje”, aldus Thijs van Leeuwen, coördinator van de militaire inbreng en overigens ook lid van de programmaraad van Prinsjesfestival. “Dat gebeurt echt pal voor het Kurhaus. Sinds een aantal jaren doen we dat om het publiek meer te betrekken bij de voorbereidingen en bij Prinsjesdag”.

Thijs is elk jaar de spil in de militaire inbreng bij Prinsjesdag en Prinsjesfestival. “En het gaat prima. Sinds 2005 zijn we bezig om Prinsjesdag te verrijken met allerlei festiviteiten en militaire ceremoniële optredens. Ik denk dat we er opnieuw in slagen om te laten zien dat Den Haag de koninklijke stad is”.

Dat begint zaterdag 15 september met de oefenshow van de Koninklijke marechaussee te paard op het Lange Voorhout.  “Met medewerking van het Trompetterkorps van de marechaussee. Er staan tribunes voor 2000 mensen en ik denk dat die weer helemaal gevuld zijn. Na het ceremonieel volgt de PrinsjesHatwalk. Ik vind dat een mooie combinatie”.

Het volledige programma volgt nog.

PrinsjesMarkt
sep 15 @ 12:00 – 17:00
PrinsjesMarkt @ Het Plein

Zaterdag 15 september staat het Plein bol van de activiteiten. Van 12.00 tot 18.00 uur brengen tientallen kraamhouders hun handgemaakte hoeden, prachtige tassen, mode, juwelen en lekker eten aan de man op de PrinsjesMarkt.

De provincie Gelderland is prominent aanwezig op de markt. Meer informatie volgt binnenkort.

Om 14.00 uur start de spectaculaire oefenshow van de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee. De show wordt muzikaal ondersteund door het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee. Daarna is het om 15.00 uur is het tijd voor PrinsjesHatwalk, waarvan de catwalk ook op het Plein staat, direct bij de PrinsjesMarkt.

PrinsjesWandeling
sep 15 @ 13:30 – 14:30
PrinsjesWandeling

ProDemos en het Prinsjesfestival organiseren op zaterdag 15 september 2018 opnieuw de Prinsjeswandeling: een koninklijke wandeling in het historisch hart van Den Haag.

De wandeling begint bij het bezoekerscentrum van ProDemos. Dit is tegenover het Binnenhof (naast café-restaurant Dudok) en op loopafstand van het Centraal Station. De wandeling duurt 1,5 uur en voert u onder leiding van een deskundige gids langs diverse fotogenieke Haagsche plekken. Denk bijvoorbeeld aan Paleis Noordeinde het werkpaleis van Koning Willem Alexander, het Binnenhof en het Lange Voorhout. De wandeling eindigt bij Paleis Lange Voorhout.

Meer informatie over de PrinsjesWandeling volgt binnenkort.

Aanmelden

De link voor het aanmelden volgt binnenkort.

PrinsjesHatwalk
sep 15 @ 15:00 – 16:00
PrinsjesHatwalk @ Plein Den Haag

Zaterdag 15 september vindt de zesde editie van de PrinsjesHatwalk plaats op de nieuwe locatie: Het Plein.

Een prachtig en drukbezocht publieksevenement waarbij de bezoekers genieten van een middag vol bijzondere hoeden, muziek en show.

De hoedenontwerpwedstrijd is hierbij een belangrijk onderdeel. Studenten van diverse modevakscholen en kunstacademies in Nederland worden uitgedaagd om een eigen hoed te ontwerpen en te maken met het thema ‘Hollands Licht’. De genomineerde hoeden worden professioneel gejureerd en geshowd middels echte modellen. De meest bijzondere hoed wordt beloond met prachtige prijzen!

PrinsjesHighTea
sep 15 @ 16:00 – 18:00
PrinsjesHighTea

Hoe beter de dag van de PrinsjesHatwalk af te sluiten dan met de eerste echte Prinsjes High Tea? Dit organiseren wij in samenwerking met Restaurant Luden. Gelijk naast het podium van de show op het Plein kunt u vanaf 16.00u plaatsnemen op het speciaal daartoe gereserveerde gedeelte van het terras van het restaurant.  Na een bruisend aperitief kunt u genieten van zoete en hartige hapjes geheel volgens koninklijke traditie met onbeperkt thee.

 

Bestel een ticket via: https://dagjedenhaag.nl/product/prinsjes-high-tea-15-september-2018-om-16-00u/

sep
16
zo
PrinsjesFilm
sep 16 @ 16:30 – 18:30

Prinsjesfilm 2018: Het Beloofde Land

Promised Land, de Prinsjesfilm van 2018, gaat over een onderwerp dat ook in Nederland meer dan actueel is: onze energievoorziening en de manier waarop samenleving, bedrijfsleven en overheid daarover het debat voeren. Steven Butler (Matt Damon) is de vertegenwoordiger van een groot energiebedrijf dat is gespecialiseerd in fracking: het winnen van aardgas door chemicaliën in de bodem te pompen. Als Butler neerstrijkt in een plattelandsstadje om daar te proberen de boeren over te halen om fracken toe te staan, komt de gemeenschap in opstand.

 

Na de film is er een debat. Daarvoor is aanleiding genoeg, want ook in Nederland bemoeit de samenleving zich steeds meer met de energievoorziening. Opstand tegen aardgaswinning in Groningen, tegen windmolens in Drenthe, tegen ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht en ja, ook tegen plannen om te gaan fracken. Wat is de beste manier voor de samenleving om gehoord te worden? En hoe kunnen overheid en bedrijfsleven daar het beste mee omgaan?

 

Aanmelden

De link voor het aanmelden volgt binnenkort.

PrinsjesCabaret
sep 16 @ 20:15
PrinsjesCabaret @ Theater Diligentia

Prinsjescabaret op zondag 16, maandag 17 en op Prinsjesdag.

Bij de opening van het parlementaire jaar hoort het PrinsjesCabaret. Het blikt terug op politieke ontwikkelingen, het stelt vragen die een antwoord nodig hebben. Het houdt de bezoekers een spiegel voor en neemt vooral onze bestuurders en volksvertegenwoordigers op de hak. Het is een politieke eindejaarsconference in de traditie van Youp van ’t Hek en Wim Kan. Vorig jaar heeft Pieter met veel plezier het ambassadeursstokje overgenomen van Jan Jaap van der Wal. Hij verheugt zich erop om tot drie keer toe een zaal vol met geëngageerde mensen te verrassen met zijn kijk op onze democratie. Hij heeft ook een rol in het werven of programmeren van collega-grappenmakers -de line-up van alle drie de avonden- en zodra die bekend is leest u dat hieronder.

Aanmelden

Meld u hier aan voor PrinsjesCabaret 2018.

sep
17
ma
PrinsjesBelang
sep 17 @ 12:00 – 14:00
PrinsjesBelang @ De Malietoren

PrinsjesBelang is er voor iedereen die een kijkje in de keuken wil nemen van de public affairs en het lobbyvak.

In 2017 vond de eerste editie van PrinsjesBelang plaats. Naar aanleiding van de vele enthousiaste reacties presenteren we de tweede editie van PrinsjesBelang op maandag 17 september van 12.00-14.00 uur in de centrale hal van VNO-NCW.

Onder leiding van presentator Martijn de Greve (Politieke Junkies, BNR Nieuwsradio, Radio 1) wordt een panel bestaande uit bestuurders en public affairs professionals aan de tand gevoeld over de rol die public affairs speelt in de moderne democratie. Met het oog op het centrale thema wordt er dit jaar extra aandacht besteden aan ‘burgerlobby’s’. Het wordt voor de gevestigde orde steeds moeilijker om de burgerlobby te negeren of om hier slechts op passieve wijze op te reageren. Maar wat zijn de succesfactoren voor een goede burgerlobby en zijn burgeractivisten goed voor de democratie?

Het panelgesprek zal ’s avonds integraal worden uitgezonden tijdens het radio 1 programma ‘Haagse Lobby’. PrinsjesBelang staat open voor alle geïnteresseerden in Public Affairs en lobby. Dit jaar is er een speciale samenwerking met de Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden, dus ook studenten zijn van harte welkom!

Aanmelden

Een link naar de inschrijving volgt binnenkort.

PrinsjesDebat
sep 17 @ 14:00 – 16:00
PrinsjesDebat @ Nieuwspoort

Tijdens het PrinsjesDebat gaan 60 scholieren en MBO-studenten met elkaar in debat over actuele
maatschappelijke vraagstukken die ook in de Troonrede of de Miljoenennota kunnen voorkomen. Zij
debatteren over drie stellingen, die ingeleid worden door een politicus of journalist. De scholieren en
studenten debatteren met een opgelegde mening over de stellingen en horen kort van tevoren of zij voor
of tegen de stelling zijn. Na de drie debatrondes wordt de Beste Debater bekend gemaakt door de 3-
koppige jury en wordt de aanmoedigingsprijs uitgereikt. Het debat staat onder leiding van een
professionele dagvoorzitter van het Nederlands Debat Instituut.

Het PrinsjesDebat wordt elk jaar georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, ditmaal in
samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

Aanmelden
Wil jij met je klas meedoen aan het Prinsjesdebat? Aanmelden kan via hulsbos@debatinstituut.nl

PrinsjesForum
sep 17 @ 16:00 – 18:00
PrinsjesForum

Na een zeer succesvolle eerste editie, presenteert Prinsjesfestival samen met de Hoge Raad en ProDemos opnieuw het PrinsjesForum! In het nieuwe gebouw van de Hoge Raad buigt een toppanel zich over de staat van de rechtsstaat, met onder andere Ankie Broekers-Knol (voorzitter van de Eerste Kamer). In het PrinsjesForum wordt de staat van de rechtsstaat besproken aan de hand van vragen en stellingen, binnen het bredere thema van Prinsjesfestival: ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?! Over toekijken of meedoen in onze democratie.’

Aanmelden

De link voor het aanmelden volgt binnenkort.

 

Foto: Gerhard van Roon

PrinsjesLab
sep 17 @ 19:30 – 20:30
PrinsjesLab @ Nieuwspoort

Tijdens Prinsjeslab draait het om de vernieuwing van politieke communicatie. Tijdens de bijeenkomst gaan politici, voorlichters en journalisten met elkaar in debat over verschillende onderwerpen. In een volle en vrolijke avond worden verslaggevers en voorlichters een spiegel voorgehouden. Lukt het hen een goed antwoord te vinden op factfree politics? Prinsjeslab komt tot stand in samenwerking met Logeion, beroepsvereniging voor communictieprofessionals.

PrinsjesCabaret
sep 17 @ 20:15
PrinsjesCabaret @ Theater Diligentia

Prinsjescabaret op zondag 16, maandag 17 en op Prinsjesdag.

Bij de opening van het parlementaire jaar hoort het PrinsjesCabaret. Het blikt terug op politieke ontwikkelingen, het stelt vragen die een antwoord nodig hebben. Het houdt de bezoekers een spiegel voor en neemt vooral onze bestuurders en volksvertegenwoordigers op de hak. Het is een politieke eindejaarsconference in de traditie van Youp van ’t Hek en Wim Kan. Vorig jaar heeft Pieter met veel plezier het ambassadeursstokje overgenomen van Jan Jaap van der Wal. Hij verheugt zich erop om tot drie keer toe een zaal vol met geëngageerde mensen te verrassen met zijn kijk op onze democratie. Hij heeft ook een rol in het werven of programmeren van collega-grappenmakers -de line-up van alle drie de avonden- en zodra die bekend is leest u dat hieronder.

Aanmelden

Meld u hier aan voor PrinsjesCabaret 2018.

sep
18
di
PrinsjesDag
sep 18 hele dag

De derde dinsdag van september: Prinsjesdag! Een belangrijke dag voor de regering en het parlement maar vooral voor de ongeveer 17 miljoen inwoners van ons land.

Koning Willem-Alexander spreekt de Troonrede uit in de Ridderzaal. Daarin staat de visie van de regering op de toestand van het koninkrijk en de situatie in de wereld. Ook worden de belangrijkste plannen van de regering bekend gemaakt. In feite is Prinsjesdag de officiële opening van het werkjaar van de Tweede en Eerste Kamer.

Het is een dag vol gebruiken en tradities. Zoals de rit van Koning en Koningin met de Gouden Koets, de Troonrede in de Ridderzaal, de aanbieding van het koffertje met de zogeheten Miljoenennota en de hoedjes van de dames. De eerste Prinsjesdag, zoals we die nu kennen, had plaats in 1814.

Wie meer wil weten over Prinsjesdag kan terecht op veel plaatsen op internet, maar overheid.nl en wikipedia zijn het meest nauwkeurig in hun informatievoorziening. Op overheid.nl is een aparte sectie met alle informatie over Prinsjesdag, zowel over de ceremonie als de Miljoenennota en Rijksbegroting.

PrinsjesKind
sep 18 @ 09:30 – 14:00
PrinsjesKind @ Koninklijke Schouwburg

Op Prinsjesdag zijn kinderen in de Koninklijke Schouwburg voor één dag de baas en openen we onze deuren met een gratis programma vol theater. Bezoek de Kindertroonrede, geniet van een 4+ voorstelling in ons knusse zoldertheater en kom knutselen bij Prodemos in de foyer. Speel de Prinsjesdagquiz, ga op de foto in de ‘Gouden Koets’, trek je mooiste kleren aan én vergeet je hoed niet!

De foyer van de Koninklijke Schouwburg wordt, in samenwerking met ProDemos, omgetoverd tot het Kinderrijk waar kinderen vanaf 9.30 uur spelletjes kunnen spelen, zoals politicoloco, kroontje op kroontje af en Prinsjesdagbingo, kroontjes en hoeden knutselen en op de foto kunnen in bijvoorbeeld ‘de Ridderzaal’.

In het knusse zoldertheater het Paradijs zal gedurende de ochtend drie keer een 4+ voorstelling te zien zijn. De titel volgt nog.

En in de indrukwekkende grote zaal zal om 11.00 uur alweer voor de vierde maal de Kindertroonrede gepresenteerd worden, waarbij u gratis aanwezig kunt zijn.

Dit jaar denken de leerlingen van maar liefst 10 groepen 7/8 uit Den Haag en omliggende steden na over ‘wat zij zouden veranderen of wensen voor Nederland als zij het voor het zeggen zouden hebben’. Benieuwd naar de ideeën voor ons land door de ogen van kinderen: wees er dinsdag 18 september dan bij!

Tot slot zal de Koninklijke Schouwburg ook dit jaar de deuren van de grote zaal weer openen om om 13.15 uur de echte troonrede live te streamen op een groot scherm.

Dus wees welkom en bekijk in koninklijke setting gratis de troonrede 2018!

Volg PrinsjesKind

PrinsjesBorrel
sep 18 @ 17:00 – 20:00
PrinsjesBorrel

De PrinsjesBorrel heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot dé netwerkborrel voor young professionals. De PrinsjesBorrel brengt jongeren uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap samen. In een relaxte sfeer is er alle mogelijkheid om andere jonge mensen met ambitie te ontmoeten en je ervaringen te delen.

Het thema van het Prinsjesfestival (Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?! | Over toekijken of meedoen in onze democratie) komt ook tijdens de borrel aan bod. Wat zou de democratie tenslotte zijn zonder ruimte voor discussie?

We leggen de aanwezigen daarom een aantal interessante stellingen voor. Drie genodigden (elk met een andere achtergrond) nemen in het centrum van de zaal plaats aan een grote tafel. Onder begeleiding van een tafeldame of -heer gaan zij met elkaar in dialoog over meerdere uitdagende stellingen. Een levendige discussie is daarmee gegarandeerd.

De aanwezigen kunnen aanschuiven of luisteren naar het debat onder het genot van een drankje. Naast de stellingen is er genoeg ruimte om een informeel gesprek te voeren, waardoor je niet alleen met nieuwe ideeën, maar vooral ook met een groter netwerk (en misschien zelfs nieuwe vrienden) de PrinsjesBorrel verlaat.

 

Aanmelden

Wil jij ook in een ongedwongen sfeer kennismaken met andere young professionals tijdens hét netwerkevenement van Prinsjesfestival? Aanmelden voor de PrinsjesBorrel kan vanaf 1 juni.

 

Volg PrinsjesBorrel

PrinsjesCabaret
sep 18 @ 20:15
PrinsjesCabaret @ Theater Diligentia

Prinsjescabaret op zondag 16, maandag 17 en op Prinsjesdag.

Bij de opening van het parlementaire jaar hoort het PrinsjesCabaret. Het blikt terug op politieke ontwikkelingen, het stelt vragen die een antwoord nodig hebben. Het houdt de bezoekers een spiegel voor en neemt vooral onze bestuurders en volksvertegenwoordigers op de hak. Het is een politieke eindejaarsconference in de traditie van Youp van ’t Hek en Wim Kan. Vorig jaar heeft Pieter met veel plezier het ambassadeursstokje overgenomen van Jan Jaap van der Wal. Hij verheugt zich erop om tot drie keer toe een zaal vol met geëngageerde mensen te verrassen met zijn kijk op onze democratie. Hij heeft ook een rol in het werven of programmeren van collega-grappenmakers -de line-up van alle drie de avonden- en zodra die bekend is leest u dat hieronder.

Aanmelden

Meld u hier aan voor PrinsjesCabaret 2018.

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland