Programma Prinsjesfestival

 

Hiernaast ziet u een overzicht van alle locaties, waar de evenementen plaats vinden.

Klik op de afbeelding van de plattegrond voor een vergrote versie.

 

 

De onderstaande evenementen horen bij het programma van 2019. Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

sep
10
di
PrinsjesFototentoonstelling
sep 10 @ 10:00 – sep 27 @ 16:00
PrinsjesFototentoonstelling

Vanaf dinsdag 10 september 08.00 uur tot en met vrijdag 27 september 2019 hing in het atrium van het Haagse stadhuis een selectie uit de foto’s die genomineerd zijn voor de PrinsjesFotoPrijs voor de beste politieke foto van het jaar. De prijs is een waardering voor de wijze waarop parlementaire fotografie sinds jaar en dag een onmisbaar inzicht biedt in de Nederlandse politiek. De PrinsjesFotoPrijs 2019 werd vvrijdag 13 september uitgereikt in de Eerste Kamer.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

sep
11
wo
PrinsjesCollege
sep 11 @ 14:00 – 15:00
PrinsjesCollege @ Christelijk College de Populier

Minister van Financiën Wopke Hoekstra geeft in het kader van het PrinsjesCollege een lezing. Het onderwerp: Prinsjesdag en de rijksbegroting. 

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

Avond van het politieke boek
sep 11 @ 19:00 – 20:30
Avond van het politieke boek @ Paagman

‘Macht der gewoonte’ (Carla Hoetink, Van Tilt), ‘Over de dijken’ (Coen Teulings, Prometheus) en ‘Groter denken, kleiner doen’ (Herman Tjeenk Willink, Prometheus) waren genomineerd voor de PrinsjesBoekenprijs 2019.

Op woensdag 11 september 2019 kon je ze ontmoeten tijdens de avond van het politieke boek, georganiseerd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat!

Mark Kranenburg (NRC) interviewde de auteurs over hun boeken en hun visie op het schrijven van boeken over politiek. Hoe doe je dat, waar moet je rekening mee houden? Wat hebben goede politieke boeken gemeen? En wat lezen de auteurs zelf graag?

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

PrinsjesPubQuiz
sep 11 @ 19:30 – 22:00
PrinsjesPubQuiz @ Nieuwspoort

Deelname op uitnodiging

 

Wie is het beste thuis in Den Haag. Wie kent zelfs de laatste roddels uit de wandelgangen van het Binnenhof? Teams van bestuurders, Kamerleden, studenten, ambtenaren, lobbyisten, journalisten en vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland nemen het tegen elkaar op in een nieuwe editie van de de PrinsjesPubQuiz. De hoofdprijs is de prachtige PrinsjesPubQuiz Wisselbokaal, maar vooral eeuwigdurende roem.

 

De teams krijgen vragen voorgelegd over politiek, actualiteit en de democratische rechtsstaat.

De PrinsjesPubQuiz wordt georganiseerd door Prinsjesfestival in samenwerking met het internationale pers- en debatcentrum Nieuwspoort en het Montesquieu Instituut. Deelname is op uitnodiging. De Quizmasters van de avond zijn Michiel Breedveld en Joost Vullings.

De Beker wordt uitgereikt door juryvoorzitter en notaris René Rieter.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

 

Eregallerij

2019: ?

2018: VVD-fractie

2017: Tweede Kamerleden

2016: Politieke Denktanks

sep
12
do
PrinsjesBurger (besloten)
sep 12 @ 10:30 – 12:30
PrinsjesBurger (besloten) @ Theater aan het Spui

©Willemijn Roebroek

 

Twaalf mbo-scholen, uit elke provincie één, vaardigden hun BurgerschapsHelden af naar Den Haag voor de strijd om de PrinsjesBurgerPrijs 2019. Docenten en studenten presenteerden in ultrakorte pitches de parels uit hun burgerschapsonderwijs.

De twaalf deelnemende scholen waren:

 • Alfa-college Groningen
 • Friesland College
 • Drenthe College
 • Deltion College en ROC van Twente
 • ROC Nijmegen
 • ROC Midden Nederland
 • Aeres MBO (Flevoland)
 • HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur (Noord-Holland)
 • ROC Mondriaan (Zuid-Holland)
 • Scalda (Zeeland)
 • ROC Ter AA (Noord-Brabant)
 • Arcus College (Limburg)

Simone Weimans (NOS Journaal) presenteerde het programma. Juryvoorzitter is Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost. Zij werkte daarvoor op het Albeda College Rotterdam; ook was zij lid van de Tweede Kamer. Daarnaast zijn lid van de jury: Philippe Raets, voorzitter College van Bestuur Zadkine Rotterdam en Aisa Angel, bestuurslid van JOB MBO (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). Zij studeert Toerisme en Recreatie aan het ROC van Amsterdam. De prijs wordt beschikbaar gesteld door het Kennispunt MBO Burgerschap van de MBO Raad, en door het Techniek Innovatie Huis van ROC Mondriaan (ontwerp en realisatie).

PrinsjesBurger is enkele jaren geleden mede op initiatief van ROC Mondriaan ontwikkeld. Studenten van ROC Mondriaan treden op als gastvrouwen en -heren en ontvangen alle deelnemers bij aankomst in Theater aan het Spui.

ProDemos bood  alle deelnemende scholen een aansluitend middagprogramma aan, met onder meer een bezoek aan de Tweede Kamer.

Klik hier voor het juryreglement van de PrinsjesBurgerPrijs 2019.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

PrinsjesLezing
sep 12 @ 13:30 – 15:00

Devika Partiman van de Stichting Stem op een Vrouw verzorgde de PrinsjesLezing 2019. Haar achtergrond en verhaal sloten naadloos aan op het festivalthema van 2019.

Wat ik dit publiek mee wil geven, is het belang dat we de geschiedenis van vrouwen in de politiek; eerlijker en meer inclusief gaan vertellen. In de vrouwengeschiedenis zijn Aletta Jacobs en Suze Groeneweg relatief bekende namen. Maar kennen we ook Evelien Eshuis (Nederlands eerste openlijk lesbische Kamerlid), Maria Liberia Peters (de eerste vrouwelijke premier van Nederland; om precies te zijn van de Nederlandse Antillen) of Jessica van Eijs (het eerste slechthorende Kamerlid)? Onze geschiedenis zit vol bijzondere vrouwen, maar hun verhalen zijn nog niet ontdekt of zijn onderbelicht.”

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

PrinsjesGedicht
sep 12 @ 16:30 – 17:00
PrinsjesGedicht

Fotograaf: ©Sebastiaan de Groot

 

Na onder andere de Drentse Lévi Weemoedt, de Zeeuwse Franca Steur en de Overijsselse Glenn de Randamie en de Gelderse Wout Waanders droeg dit jaar een Zuid-Hollandse dichter het PrinsjesGedicht voor. Dit is speciaal voor het festival geschreven.

In het PrinsjesGedicht klinken steevast de betekenis van Prinsjesdag en het festivalthema door. De Prinsjesdichter komt altijd uit de gastprovincie van Prinsjesfestival. In 2019 was dat de provincie Zuid-Holland.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

 

 

Lees hier het PrinsjesGedicht van 2018.

PrinsjesPrijsDiner
sep 12 @ 19:00 – 20:00
PrinsjesPrijsDiner
Fotograaf: ©Willemijn Roebroek

De PrinsjesPrijs wordt sinds 2013 uitgereikt aan een politicus die van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland.

Jury

De jury van de Prinsjesprijs bestaat uit voorzitter Frans Weisglas (voormalig voorzitter van de Tweede Kamer), Carla Hoetink (politiek historicus en universitair docent bij de Radboud Universiteit) en politiek journalist Kees Boonman.

Eerder ging de PrinsjesPrijs naar:

 • Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en voormalig griffier van de Tweede Kamer Jacqueline Biesheuvel (2013);
 • De financieel woordvoerders van de ‘constructieve oppositie’: Wouter Koolmees, Carola Schouten en Elbert Dijkgraaf (2014);
 • Senator Roel Kuiper (2015);
 • Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (2016);
 • Angelien Eijsink (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Helma Neppérus (VVD) (2017) en
 • Jozias van Aartsen (2018)

 

sep
13
vr
Democratie in Woord en Beeld
sep 13 @ 10:30 – 11:30
Democratie in Woord en Beeld @ Eerste Kamer

Wie schreef dit jaar het beste politieke boek en wie maakte de beste politieke foto? Dat werd bekend tijdens Democratie in Woord en Beeld, waar dit jaar voor de zesde maal de PrinsjesFotoprijs en de PrinsjesBoekenprijs werd uitgereikt.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

 

De PrinsjesBoekenPrijs wordt ieder jaar uitgereikt voor het beste politieke boek. In aanmerking kwamen in 2019 non-fictieboeken die verschenen tussen juli 2018 en juli 2019 waarin in tekst en/of beeld informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke). De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden. Lees hier alles over de PrinsjesBoekenprijs.

 

Vrijdag 13 september wordt in de Eerste Kamer voor de zesde keer de PrinsjesFotoprijs uitgereikt voor de beste politieke foto. Tegelijkertijd wordt in de Eerste Kamer een expositie van een selectie van de ingezonden foto’s voor het publiek geopend. In het atrium van het Haagse stadhuis was van 10 tot en met 29 september 2019 een expositie te zien met een politiek jaaroverzicht in beeld en de genomineerde foto’s voor de PrinsjesFotoprijs 2019. Lees hier alles over de PrinsjesFotoprijs.

PrinsjesGesprek
sep 13 @ 12:30 – 13:30
PrinsjesGesprek @ Café Schlemmer

In café restaurant Schlemmer vond in 2019 voor de tweede keer het PrinsjesGesprek plaats. Doel van deze lunch: inhoudelijke verdieping van het festivalthema. Op vrijdag 13 september ging een klein gezelschap van wetenschappers, politici, opiniemakers en activisten met elkaar in gesprek over de positie van vrouwen in de politiek. Wat zijn de resultaten van 100 jaar vrouwenkiesrecht? Waarom lijkt de politiek nog steeds een mannenbolwerk te zijn? Is een nieuwe feministische golf nodig, of werkt identiteitspolitiek niet bevorderend?

Ook dit jaar stond de lunch onder leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Wim Deetman. Hoofdgast was hoogleraar vergelijkende politicologie Monique Leyenaar. Zij publiceerde samen met Jantine Oldersma en Kees Niemöller het boek ‘De hoogste tijd: een eeuw vrouwenkiesrecht.’ Aan de Radboud Universiteit verricht zij veel onderzoek naar de rol van vrouwen in de politiek.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

PrinsjesRede
sep 13 @ 16:00 – 17:30
PrinsjesRede @ Kloosterkerk

Fotograaf: Sebastiaan de Groot ©

Van schrijver tot student, van voetballer tot dominee of denker, iedereen kan voor de PrinsjesRede een speech schrijven in het licht van het thema van dit jaar. Het doel van de PrinsjesRede is om de kunst van het schrijven van een toespraak te vieren. In de context van de democratie en het vrije woord.

Het perspectief van 2019: de schrijver is de nieuwe ‘Aletta Jacobs’ (v/m). Het zit je al jaren dwars dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn op belangrijke plekken in de maatschappij. Geïnspireerd door jouw achtergrond als kapper, hoogleraar, meubelmaker, marktkoopvrouw, accountant, boerin, danser, aanstormend politicus of in ieder geval inwoner van Nederland, schrijf je een vlammend betoog waarin je oproept tot een echte v/m/of genderneutrale maatschappij. Jouw speech wordt landelijk opgepikt en jaren later wordt er nog over jouw verhaal gesproken. Het was de aanzet tot ander beleid en het begin van een nieuwe samenleving.

Op vrijdag 13 september werden de drie beste inzendingen in de Kloosterkerk voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater: Mariana Aparicio Torres, Soumaya Ahouaoui en Emmanuel Ohene Boafo. Een jury onder leiding van hoogleraar en voormalig onderwijsminister Jet Bussemaker beoordeelde de inzendingen op vorm en inhoud.

Winnaar 2019 was Shirley Gast (docent Scenarioschrijven aan de Schrijversvakschool Groningen).

De winnende speech verschijnt in Elsevier en wordt beloond met een geldprijs van €2.500

 

Genomineerden 2019

De genomineerden voor 2019 waren:

– Shirley Gast, docent Scenarioschrijven Schrijversvakschool Groningen
– Job Slok, speechschrijver ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW)
– Margreet Ruijsbroek, speechschrijver Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)
Als gastsprekers zullen optreden theatermaker Eveline van Rijswijk en Denker des Vaderlands Daan Roovers.

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

Toespraak inzenden
Inzenden voor 2019 is niet meer mogelijk. De aanmeldlink voor 2020 volgt binnenkort.
PrinsjesTheater
sep 13 @ 20:00 – 22:00
PrinsjesTheater @ Tweede Kamer
Fotograaf: Jean van Lingen

Doe open de poort, de vrouwen staan er voor!

Nieuw op Prinsjesfestival: de gratis theaterdebatvoorstelling ‘Doe open de poort, de vrouwen staan ervoor!’, een productie van Frascati Producties en NRC Media. Eerder opgevoerd in Frascati in Amsterdam en nu op het Binnenhof. Vrouwelijke toppolitici van nu speelden hierin de rol van de mannelijke politici  die honderd jaar geleden in de Tweede Kamer debatteerden over invoering van het kiesrecht voor vrouwen.

Plaats van handeling was dezelfde als een eeuw geleden: de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Actrices: Carola Schouten, Ankie Broekers-Knol, Kathalijne Buitenweg, Annemarie Jorritsma, Lousewies van der Laan, Lilianne Ploumen en Madeleine van Toorenburg. Janneke Remmers speelde de rol van verteller.

Muziek: Roos Blufpand en Mijke Breepoel. Aansluitend volgde  een debat met alle deelnemers onder leiding van NRC-redacteur Lamyae Aharouay over de vraag hoe het de vrouwen in de politiek sindsdien is vergaan.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

sep
14
za
PrinsjesOntbijt
sep 14 @ 09:30 – 11:30
PrinsjesOntbijt @ Den Haag

Een echt PrinsjesOntbijt-lied, fluisterbootjes op de Hofvijver, met je tafelgenoten discussiëren over de vraag: ‘waar of niet waar?’. En misschien wel met je hele tafel winnaar worden van de Grote Hofvijver Show .. Zie daar een paar spannende ingrediënten van PrinsjesOntbijt 2019.

Vroeg in de ochtend van zaterdag 14 september werden de lange ontbijttafels weer gedekt. In samenwerking met een groep studenten van Horeca en Facilitaire Dienstverlening van ROC Mondriaan werd alles in gereedheid gebracht om de vele ontbijtgasten te kunnen verwelkomen. Ook leerlingen van het Herman Broeren College en van Ipse de Bruggen hielpen ons mee.

De presentatie van het programma was in handen van Paula Udondek. Zij is in Nigeria geboren en woont bijna haar hele leven in Den Haag. Zij presenteerde bekende tv-programma’s als Waku Waku en Get The Picture.

Elkaar ontmoeten en leren kennen: hoe kan dat beter dan in de vorm van een spel, een quiz? In de Grote Hofvijver Show ontving quizmaster Vincent Rietbergen op zijn drijvende podium enkele historische personages. De grote vraag was: is wat zij vertellen écht waar of helemaal níet waar? Tja, .. wat is het goede antwoord?

PrinsjesOntbijt werd feestelijk afgesloten met het enige echte PrinsjesOntbijt-lied, gezongen door kinderkoor De Zeesterren uit Scheveningen. De Zeesterren brachten hierin, geheel passend bij het thema van Prinsjesfestival, een ode aan 100 jaar algemeen kiesrecht. Het refrein met als motto “laat je stem horen” was een echte meezinger.

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

Open Dag Hoge Raad
sep 14 @ 10:00 – 17:00
Open Dag Hoge Raad @ Hoge Raad

De Hoge Raad opende tijdens Prinsjesfestival op zaterdag 14 september zijn deuren voor publiek. Geïnteresseerden waren welkom om het publieke deel van het gebouw te komen bezoeken. Ook werd een inkijkje gegeven in het werk van de Hoge Raad.

Verder was er doorlopend op elk uur een ‘ontmoet een raadsheer/advocaat-generaal’, de mogelijkheid om een togaselfie te maken, was er een kinderhoek waar wordt voorgelezen en verteld over het werk van een rechter en nog veel meer.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

PrinsjesMarkt
sep 14 @ 12:00 – 18:00

Meer informatie

Onderstaande informatie heeft betrekking op de editie van 2019. Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

 

Geheel volgens de traditie zijn op de PrinsjesMarkt diverse hoedenontwerpers te vinden waar u zelf ook de mooiste creaties kunt passen en kopen. Daarbij zijn er ook sieraden, tassen en accessoires te bewonderen. Om 13.15 uur vindt de promotieshow van de marktdeelnemers plaats. Hierbij showen de modellen de meest interessante artikelen van de marktdeelnemers op de PrinsjesMarkt.

 

Marktdeelnemers 2019

                     House of Hats                         Naomi Christina             Amber van Thull          Elza Wingelaar                 The Coloured Motion

                                                        

           Elisabeth de Meulmeester                  SintLucas                       Mirjam Nuver Hats

                                     

 

The Hague Hat Stroll
sep 14 @ 13:30 – 14:30
The Hague Hat Stroll @ Binnenstad Den Haag

De tweede editie van The Hague Hat Stroll, met hoed op, was weer een groot succes. Onder deskundige leiding van een gids liepen we langs typische Haagsche plekken waaronder de Korte Vijverberg, Escher in het Paleis, de Lange Voorhout, de Lange Vijverberg, de Gevangenpoort en de Tweede Kamer.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

Oefenshow Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee met muzikale medewerking van het Historisch Tamboerkorps der Koninklijke Marechaussee.
sep 14 @ 14:00 – 15:00

Ter voorbereiding op Prinsjesdag oefent de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee op het Lange Voorhout in Den Haag.

Het escorte, dat op de Derde Dinsdag van september Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander naar de Ridderzaal begeleidt, bestaat uit 34 ruiters. De oefening, die op het korte stuk van het Lange Voorhout plaatsvindt, bestaat uit een terrasproef, vlaggenproef en muziekproef. Ook wordt er nog geoefend met een reusachtige bal. Het hele gebeuren wordt muzikaal opgeluisterd door het 55 man sterke Trompetter-korps van de Koninklijke Marechaussee.

Een ceremonieel optreden van het Historisch Tamboerkorps der Koninklijke Marechaussee, een van de acht militaire orkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Het Trompetterkorps is, in tegenstelling tot de orkesten van de Koninklijke Marine, Landmacht en Luchtmacht, geen harmonieorkest, maar treedt op in fanfarebezetting. Professionele musici vormen de basis van het orkest. Reguliere marechaussees maken, voor zover de dienst het toelaat, deel uit van dit orkest.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

 

Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee

PrinsjesHatwalk
sep 14 @ 15:00 – 16:00

Onderstaande informatie heeft betrekking op de editie van 2019. Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

 

Studentenontwerpwedstrijd
Een belangrijk onderdeel van de PrinsjesHatwalk is de hoedenontwerpwedstrijd die is uitgezet bij modevakscholen in Nederland en België. Diverse studenten hebben zich ingeschreven en een prachtige hoed ontworpen binnen het thema van 2019: Diversiteit als sieraad van de wereld. De zes hoeden van de genomineerde studenten werden geshowed. De vakjury bestaande uit Judith Kadee, Marianne Jongkind, Els Robberechts en Frans Hoogendoorn maakten aan het einde van de show de drie prijswinnaars bekend.

Vrouwenhoeden

La plus belle! Hoedenontwerpster Wies Mauduit maakt al bijna dertig jaar hoeden, eerst een lange tijd in Parijs en sinds vier jaar in haar eigen atelier in Oegstgeest, vlak bij Leiden. Haar stijl is vrouwelijk en elegant; ze houdt van kleur en gebruikt graag luxueuze materialen. Over het thema ‘Diversiteit’ zegt Wies: Dat is natuurlijk een inkoppertje, want wat is er nou diverser dan een hoed? Net zoals er eindeloos veel verschillende vormen van schoonheid zijn, zijn er eindeloos veel soorten hoeden om je mee te versieren en steeds een ander aspect van jezelf te laten zien. Mijn atelier heet La plus belle!, omdat je met een hoed op natuurlijk altijd de mooiste bent! Lees meer.

Mannenhoeden

De mannenhoedencollectie ‘Elements’ is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen 3 ontwerpers uit Zuid-Holland. Te weten: Mirjam de Rijke uit Maasdijk, Niki Bierling uit Spijkenisse en Arjan Schippers uit Barendrecht. Hun expertise, vakmanschap en materiaalkennis hebben ze voor deze show gebundeld. Na een brainstormsessie over kleurkeuze, stijl en vormgeving heeft iedere ontwerper 6 hoeden vervaardigd volgens hun eigen signatuur met een casual-chique look. Het thema ‘Elements’ heeft raakvlakken met de natuur om ons heen en doet denken aan Aarde, Vuur, Water en Lucht. Deze trendy mannenhoeden kunnen ook uitstekend gedragen worden door vrouwen met lef en maken je outfit helemaal af!

Duurzame hoeden

The Coloured Motion Mariëlle van der Schrier (hoeden) en Nicoline Reinders (breisels) zijn de ontwerpers van het hoedenlabel The Coloured Motion. De hoeden van ‘The Coloured Motion’ zijn elegant en stijlvol, maar tegelijkertijd speels door hun flexibele vorm. Daarnaast worden de hoeden duurzaam, ofwel fully fashioned, gebreid, zodat er geen reststukken overblijven. Hoedenontwerpster Mariëlle van der Schrier ziet een hoed als de ‘Bekroning van Jezelf’. Een originele hoed, muts of pet onderstreept je identiteit en laat zien wie je bent. Met een hoed op word je gezien. In haar nieuwste collectie hoeden van duurzame materialen deelt Mariëlle haar statement met de wereld: ‘Respect Yourself, Keep the Elements & Heal the Planet’.

De hoeden worden in kleine oplages met de hand gemaakt in Nederland. Dit geeft de Mariëlle en Nicoline de vrijheid om veel aandacht te geven aan het ontwerp, bijzondere kleuren, de gebruikte materialen en de afwerking van de hoed. De materialen, die voornamelijk uit duurzame breisels bestaan, zijn veelal gemaakt van bio-garens van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast worden sommige materialen door gebruik van bijenwas waterafstotend gemaakt. www.thecolouredmotion.nl / www.hartetcirculair.nl

Haagsche Hoeden – Nieuwe Hoofdbestemming voor oude treinmaterialen

In de week van Prinsjesdag en PrinsjesHatwalk 2018 was er een bijzondere hoedententoonstelling te bewonderen op het station Den Haag Centraal. Dit was het eindresultaat van een hoedenontwerpwedstrijd, uitgezet bij professionele hoedenontwerpsters door heel Nederland. Zij waren door NS uitgenodigd om een hoofddeksel te ontwerpen en te maken, welke geïnspireerd waren op het station Den Haag Centraal. Dit station staat bekend om haar iconische wybertjesdak. Alle hoeden zijn gemaakt van stoffen uit oude treinen en NS-bedrijfskleding. Met de link naar duurzaamheid en diversiteit biedt de Prinsjeshatwalk dit jaar het podium aan deze bijzondere en prachtige hoeden. Lees hier meer.

Politici
In de traditie van Prinsjesdag showen verschillende politici de hoeden die zij droegen tijdens Prinsjesdag 2018. Ze delen met u het inspirerende verhaal achter deze hoedenkeuze.

Kleding

Kristine Mkrtchian & Ajnemra
Kledingontwerpster Kristine Mkrtchian helpt dit jaar weer met veel plezier mee aan de PrinsjesHatwalk. Bij deze editie helpt ze zowel bij de choreografie, maar ook bij de kleding en coördinatie van modellen. Kristine heeft altijd veel interesse gehad in Haute Couture en hoogwaardige handgemaakte kleding in het algemeen.

Een altijd groeiende passie voor het vak met daarbij goede klantrecensies hebben er in 2010 toe geleid dat ze haar eigen Haute Couture merk en bedrijf is gestart: Ajnemra. Binnen Ajnemra beleeft ze de passie in alles wat ze doet voor haar klanten. Ze creëert Haute Couture & Prêt-à-Couture outfits voor iedere bijzondere gelegenheid. Ieder jaar ontwerpt ze een exclusieve handgemaakte collectie met hoogwaardige materialen. Bij deze editie van de PrinsjesHatwalk schitteren de jurken van Ajnemra op het podium, gedragen door professionele modellen. In haar nieuwe collectie speelt diversiteit een grote rol. Ze heeft ‘de vrouw’ als inspiratie gebruikt. Diversiteit in het vrouwelijke karakter, uiterlijk, doelen en dromen zijn terug te zien op de catwalk. www.ajnemra.com

Expresso

Expresso is een Nederlands modemerk dat kleding ontwerpt voor elke gelegenheid, van chique tot zakelijk, van casual tot feestje, bij Expresso vind je wat je nodig hebt! Met bijzondere prints en details onderscheidt Expresso zich van andere merken. Ben jij klaar om een statement te maken? Expresso is te koop bij de eigen winkels, retailers door het hele land en ook online. Ontdek snel de nieuwe looks van dit seizoen en pick your favourite!  www.expresso.nl

 

PRINSJESMARKT
Om de dag compleet te maken, kunt u voor en na de PrinsjesHatwalk de PrinsjesMarkt bezoeken. Geheel volgens de traditie zijn op deze markt diverse hoedenontwerpers te vinden waar u zelf ook de mooiste creaties kunt passen en kopen. Om 13.15 uur vindt de promotieshow van de marktdeelnemers plaats. Hierbij tonen de modellen de meest interessante artikelen van de marktdeelnemers die op die dag aanwezig zijn. Wilt u ook deelnemen aan de Prinsjesmarkt? Stuur dan een mail naar prinsjeshatwalk@prinsjesfestival.nl.

 

Prinsjesfestival 2018

sep
15
zo
Generale Repetitie Prinsjesdag
sep 15 @ 10:00 – 11:00

Generale repetitie Prinsjesdag door het Koninklijke Staldepartement en de bereden eenheden (in totaal ongeveer 200 paarden) van Cavalerie, Koninklijke Marechaussee en Nationale Politie. 10.00 uur: vertrek Koninklijke Stallen aan de Hogewal voor route Prinsjesdag.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

Bereden Ere Escorte Nationale Politie

Beëdiging te paard van nieuwe militairen van het Cavalerie Ere Escorte en demonstratie saluutbatterij Rijdende Artillerie (Gele Rijders)
sep 15 @ 11:30 – 14:00
Cavalerie Ere Escorte

Meer informatie

Onderstaande informatie heeft betrekking op de editie van 2019. Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

 

Beëdiging te paard van nieuwe militairen van het Cavalerie Ere Escorte

Op zondag 15 september vindt op het Lange Voorhout de beëdiging en behendigheidswedstrijd plaats van het Cavalerie Ere-Escorte. Het Cavalerie Ere-Escorte begeleidt op Prinsjesdag dit jaar voor de 48ste maal het staatshoofd naar de Ridderzaal.

De militaire ceremonie, waaraan het voltallige Cavalerie Ere-Escorte van 60 ruiters deelneemt, wordt muzikaal opgeluisterd door de Fanfare ‘Bereden Wapens’. Het defilé en de demonstratie op zondagmiddag kan door iedereen worden bijgewoond.

Het Cavalerie Ere-Escorte werd opgericht in 1966 ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus en begeleidde de bruidstoet naar de Amsterdamse Westerkerk. Het reed in 1972 voor de eerste maal mee in de koninklijke stoet op Prinsjesdag. Ook bij het huwelijk van prins Willem Alexander en prinses Máxima in 2002 en bij de begrafenissen van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard in 2002 en 2004 en bij de Inhuldiging van koning Willem- Alexander was het Cavalerie Ere-Escorte present.

 

Demonstratie saluutbatterij Rijdende Artillerie (Gele Rijders)

Stadhouder Willem V richtte in 1793 de Rijdende Artillerie op, zodat de artillerie beter in staat was op het slagveld de snelle cavalerie in het terrein te volgen. Bij de Rijdende Artillerie zit het bedienend personeel eveneens te paard. De Rijdende Artillerie streed onder andere in de Slag bij Waterloo.

Koning Willem II gaf in 1842 de Rijdende Artillerie de hun kenmerkende uniformen met gele tressen, waardoor zij Gele Rijders werden genoemd. Een soortgelijk uniform had hij zelf gedragen in de veldslagen bij Quatre Bras en Waterloo.

Lange tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog waren de Gele Rijders in Arnhem gelegerd. Zij waren daar een legende en er gold onder andere het gezegde: “Geen betere vrijer, dan een Gele Rijer”.

In de oorlog werd hun Willemskazerne in het hart van Arnhem in puin gelegd en na 1945 keerden de Rijders niet meer in Arnhem terug.

Op Prinsjesdag zelf lossen de Gele Rijders op de Koekamp naast het Malieveld de zogenoemde minuutschoten van het moment dat de Koning het Paleis verlaat tot hij er weer in is teruggekeerd.

PrinsjesFilm
sep 15 @ 16:00 – 18:30
PrinsjesFilm @ Pathé Buitenhof

Prinsjesfestival 2019 stond in het teken van 100 jaar algemeen kiesrecht. In Nederland hebben vrouwen al een eeuw actief en passief kiesrecht, maar in Zwitserland moesten ze tot 1971 wachten eer ze mochten stemmen. Op 7 februari van dat jaar stemde twee derde van de Zwitserse mannen in een referendum voor het actief vrouwenkiesrecht. (Meer dan een beetje laat: in landen als Burundi, Oezbekistan, Soedan, Syrië en El Salvador mochten vrouwen toen al lang stemmen.)

De PrinsjesFilm van 2019, Die Göttliche Ordnung, draaide om dat Zwitserse referendum.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

PrinsjesCabaret
sep 15 @ 20:15 – sep 17 @ 20:15
PrinsjesCabaret @ Diligentia

Fotograaf: Anne van Zantwijk ©

Als hoogtepunt van Prinsjesfestival is het PrinsjesCabaret  een heerlijke meerdaagse traditie geworden. Ambassadeur en presentator van het PrinsjesCabaret is niemand minder dan Pieter Derks!

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

sep
16
ma
Strandoefening voor het Kurhaus
sep 16 @ 10:00 – 11:00
Strandoefening voor het Kurhaus @ Soldaat van Oranjestrand Scheveningen

Tijdens Prinsjesdag rijden veel militairen en hun paarden mee met de Koninklijke Rijtoer in Den Haag. Maar hoe bereiden zij zich voor?

De dag voor Prinsjesdag is er een strandoefening op het strand van de Soldaat van Oranje. De schriktraining voorkomt dat de paarden tijdens Prinsjesdag onrustig worden en op hol slaan. Daarom worden er oefenmunitie en rookbommen afgestoken, en wordt het publiek aangemoedigd om zoveel mogelijk geluid te maken.

De leden van het Cavalerie Ere Escorte oefenen met medewerking van de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee en muzikaal omlijst door de Fanfare Bereden Wapens.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

PrinsjesWandeling
sep 16 @ 11:00 – 12:00
PrinsjesWandeling @ ProDemos

ProDemos en Prinsjesfestival organiseren elk jaar de PrinsjesWandeling: een koninklijke wandeling in het historisch hart van Den Haag. 

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

PrinsjesBelang
sep 16 @ 12:00 – 14:00
PrinsjesBelang @ Centrale Hal VNO-NCW

PrinsjesBelang is er voor iedereen die een kijkje in de keuken wil nemen van de public affairs en het lobbyvak. In 2017 vond de eerste editie van PrinsjesBelang plaats, als onderdeel van het Prinsjesfestival. Na veel enthousiaste reacties vond er een derde editie van PrinsjesBelang plaats op maandag 16 september van 12.00-14.00 uur in de Centrale Hal van de Malietoren in Den Haag met als centraal thema ‘diversiteit in het lobby en PA-vak’.

De lunchbijeenkomst werd afgetrapt met een korte vooruitblik op het komende politieke jaar. Martijn de Greve (Politieke Junkies, BNR Nieuwsradio, Radio 1) verkende samen zijn gasten met welke thema’s public affairs professionals zich komend jaar bezig gaan houden. Daarna wordt een panel bestaande uit bestuurders, politici en lobbyisten gevraagd naar hoe de diversiteit in het lobby en PA-vak door de jaren heen zich heeft ontwikkeld. Het panelgesprek is ’s avonds integraal uitgezonden tijdens het radio 1 programma Haagse Lobby.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

 

Foto’s PrinsjesBelang 2018

 

PrinsjesDebat
sep 16 @ 14:00 – 16:00
PrinsjesDebat @ Nieuwspoort

Fotograaf: ©Gerhard van Roon

Wat zou democratie zijn zonder ruimte voor debat? Tijdens het PrinsjesDebat gingen 60 mavo-leerlingen met elkaar in debat over actuele maatschappelijke dilemma’s. Het thema van dit jaar was ‘diversiteit in de politiek’ en daarom gingen de stellingen dit jaar onder andere over vrouwen in de politiek en over gelijke kansen ongeacht je leeftijd of opleiding. De jongeren debatteerden met een opgelegde mening over de stellingen en hoorden kort van tevoren of zij voor of tegen de stelling zijn. De stellingen werden ingeleid door een politicus of journalist, die mag plaatsnemen in het jurypanel. Na de drie debatrondes werd de Beste Debater bekend gemaakt door de 3-koppige jury en werd de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

 

Het PrinsjesDebat wordt elk jaar georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut.

PrinsjesForum
sep 16 @ 16:00 – 17:30
PrinsjesForum @ Hoge Raad

Op 8 september 1919 verscheen de wet die vrouwen kiesrecht verleent in het Staatsblad. Kort na de 100e verjaardag van deze afkondiging stelt Prinsjesfestival 2019 de positie van vrouwen in de politiek, het openbaar bestuur en de rechtspraak centraal. Hoe ver zijn we honderd jaar later?

Voor het Prinsjesforum werd onderzocht hoe studenten van het mbo, hbo en wo aankijken tegen deze, en andere genderkwesties in het werkveld van de rechtspraak en het openbaar bestuur. We gingen op zoek naar knelpunten, oplossingen en perceptie in een jaar waarin gelijke kansen centraal staan.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

#PrinsjesShow
sep 16 @ 20:00 – 21:00
#PrinsjesShow @ Nieuwspoort

Een dag voor Prinsjesdag blikte de Grote Politiek Show vooruit op het nieuwe politieke seizoen. Gaat Rutte-III serieus werk maken van de koopkracht? Hoe paait het Baudet, Asscher of Klaver voor steun in de Eerste Kamer? En op wie moeten we letten bij de Algemene Beschouwingen? Met humor en veel filmpjes vertelden de drie heren wat ons te wachten staat op Prinsjesdag en in het nieuwe politieke jaar.

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

PrinsjesCabaret
sep 16 @ 20:15 – sep 18 @ 20:15
PrinsjesCabaret @ Diligentia

Fotograaf: Anne van Zantwijk ©

Als hoogtepunt van Prinsjesfestival is het PrinsjesCabaret  een heerlijke meerdaagse traditie geworden. Ambassadeur en presentator van het PrinsjesCabaret is niemand minder dan Pieter Derks!

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

sep
17
di
PrinsjesKind
sep 17 @ 09:30 – 14:00
PrinsjesKind @ Koninklijke Schouwburg

Op Prinsjesdag zijn kinderen in de Koninklijke Schouwburg voor één dag de baas en openen we onze deuren met een gratis programma vol theater. Bezoek de Kindertroonrede, geniet van een 4+ voorstelling in ons knusse zoldertheater en kom knutselen bij Prodemos in de foyer. Speel de Prinsjesdagquiz, ga op de foto in de ‘Gouden Koets’, trek je mooiste kleren aan én vergeet je hoed niet!

De foyer van de Koninklijke Schouwburg werd, in samenwerking met ProDemos, omgetoverd tot het Kinderrijk waar kinderen vanaf 9.30 uur spelletjes konden spelen, zoals politicoloco, kroontje op kroontje af en Prinsjesdagbingo, kroontjes en hoeden knutselen en op de foto kondenin bijvoorbeeld ‘de Ridderzaal’.

In het knusse zoldertheater het Paradijs was gedurende de ochtend drie keer een 4+ voorstelling te zien .

En in de indrukwekkende grote zaal zal om 11.00 uur werd alweer voor de vierde maal de Kindertroonrede gepresenteerd.

Tot slot opende de Koninklijke Schouwburg ook dit jaar de deuren van de grote zaal weer om om 13.15 uur de echte troonrede live te streamen op een groot scherm.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

Analyse Prinsjesdag 2019
sep 17 @ 15:15 – 16:15
Analyse Prinsjesdag 2019 @ Wijnhaven

Waarom leest de Koning de Troonrede voor? Wat zijn eigenlijk de consequenties van al die nieuwe plannen? Wie draagt de mooiste hoed op Prinsjesdag?

Op Prinsjesdag werden er verschillende evenementen georganiseerd op de Campus Wijnhaven.

 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

 

PrinsjesBorrel
sep 17 @ 17:00 – 20:00
PrinsjesBorrel @ Novotel Den Haag City Centre
Tijdens de PrinsjesBorrel van 2019 vertelden Annelien Bredenoord en Carla Dik Faber over hun vrouwelijke voorbeelden. Ze blikten terug maar ze keken ook vooruit. Wie inspireren hen? Hoe willen ze zelf een bron van inspiratie zijn?
 

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.

PrinsjesCabaret
sep 17 @ 20:15 – sep 19 @ 20:15
PrinsjesCabaret @ Diligentia

Fotograaf: Anne van Zantwijk ©

Als hoogtepunt van Prinsjesfestival is het PrinsjesCabaret  een heerlijke meerdaagse traditie geworden. Ambassadeur en presentator van het PrinsjesCabaret is niemand minder dan Pieter Derks!

Meer informatie

Meer informatie over de editie van 2020 volgt binnenkort.