Programma Prinsjesfestival

 

Gezien de impact van COVID-19 bevat Prinsjesfestival dit jaar minder evenementen dan gebruikelijk. 

sep
10
do
PrinsjesBurger
sep 10 @ 10:30 – 12:30
PrinsjesBurger @ Theater aan het Spui

Na het inspirerende succes van PrinsjesBurger vorig jaar was de vraag niet óf er een PrinsjesBurger 2020 zou komen. Maar meer: hoe zorgen we voor een nog mooiere editie dit jaar? Brainstormen met het Kennispunt MBO Burgerschap leverde spannende ideeën op. En dan in maart wordt alles anders.

Een theaterzaal vol MBO-studenten, naar Den Haag afgereisd in bussen, uit elke provincie één: dat gaat niet lukken in september. Maar geen PrinsjesBurger dit jaar was eigenlijk geen optie.
Gelukkig hebben we een prachtige manier gevonden om het programma met pitches van 12 MBO-scholen door te laten gaan en te delen met alle klasgenoten, scholen, docenten. Sterker nog: iedereen kan op donderdag 10 september meekijken met de livestream vanuit het Theater aan het Spui.

Op dit moment hebben 9 MBO-scholen zich al aangemeld voor deelname met een pitch over het festivalthema “VRIJ BLIJVEN – vrijheid is een werkwoord!” Het mag duidelijk zijn dat dit thema in deze tijd een extra dimensie heeft gekregen. De theaterzaal blijft leeg; het publiek kijkt op afstand mee. Het programma wordt gepresenteerd door Desirée Hernandez, in 2018 uitgeroepen tot Landelijk Ambassadeur MBO. Desirée: “Vrij zijn voor mij is in Nederland wonen.”
Ook het middagprogramma op en rond het Binnenhof dat door ProDemos voor de scholieren zou worden verzorgd, kan natuurlijk niet doorgaan. ProDemos zorgt ervoor dat de 12 deelnemende groepen toch in gesprek kunnen gaan met Kamerleden. Voor een blik in de keuken van de parlementaire democratie.

sep
11
vr
PrinsjesBoekenprijs
sep 11 @ 10:30 – 12:00

De PrinsjesBoekenPrijs wordt ieder jaar uitgereikt voor het beste politieke boek. In aanmerking komen non-fictieboeken die verschenen tussen juli 2019 en juli 2020 waarin in tekst en/of beeld informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke). De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden. 

PrinsjesFotoprijs
sep 11 @ 10:30 – 12:00

Vrijdag 11 september wordt in de Eerste Kamer voor de zevende keer de PrinsjesFotoprijs uitgereikt voor de beste politieke foto. Tegelijkertijd wordt in de Eerste Kamer een expositie van een selectie van de ingezonden foto’s voor het publiek getoond. 

PrinsjesGesprek
sep 11 @ 12:30 – 15:00
PrinsjesGesprek @ Eerste Kamer/Societeit de Witte/Pulchri

Op vrijdag 11 september gaat een klein gezelschap van wetenschappers, politici en opiniemakers met elkaar in gesprek over het thema van dit jaar ‘VRIJ BLIJVEN, Vrijheid is een werkwoord!’.

Het festivalbestuur had aanvankelijk voor VRIJ BLIJVEN gekozen vanwege de viering van 75 jaar bevrijding. We konden toen niet vermoeden dat het thema door de coronacrisis zo actueel zou worden. Door de maatregelen die het kabinet heeft moeten nemen om het virus te bestrijden, is vrijheid en de beperking ervan voor iedereen voelbaar.

 

PrinsjesRede
sep 11 @ 16:30 – 18:00
PrinsjesRede

Van schrijver tot student, van voetballer tot dominee of denker, iedereen kan voor de PrinsjesRede een speech schrijven. Op vrijdag 11 september worden de drie beste inzendingen voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater en de winnaar bekend gemaakt. De winnende speech verschijnt in Elsevier en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-

 

Doe je mee?

 

Speechwedstrijd Prinsjesrede 2020: ‘Denker des Vaderlands, wat te doen na de crisis?’

We gaan hoe dan ook uit de coronacrisis komen. Voor iedereen geldt dat er straks een pre- en postcoronatijdperk zal zijn. We weten heel goed hoe ons leven er voor de intelligente lockdown uitzag en hoe het er nu uitziet. Maar denken we te weten hoe de wereld eruit zal zien als deze storm is geluwd? Of blijft ze op een andere manier voortrazen? Wat gaat er veranderen? Waar moeten we rekening mee gaan houden? Hoe gaan we om met de vrijheden die we stap voor stap terugkrijgen? En wat vergt dat van ons allemaal?

Jij bent de nieuwe Denker des Vaderlands. Je hebt het stokje overgenomen van Daan Roovers en maakt je eerste opwachting op nationale tv. En niet zomaar bij iets! Er komt nog één keertje een DWDD-uitzending om terug te kijken op de coronacrisis en Matthijs van Nieuwkerk zelf heeft je gevraagd om een speech te houden. Hij wil graag dat je antwoord geeft op maar 1 vraag: hoe nu verder?

Dit is jouw kans om je filosofische inzichten op een inspirerende, motiverende en indringende wijze aan een miljoenenpubliek te vertellen. Laat je van je beste Kant zien en geef vorm en houvast aan de nieuwe tijd. We nodigen iedereen – student of speechschrijver, vrijwilliger of voetballer, dominee of denker – uit een toespraak te schrijven van 750 woorden over dit thema. Het doel van de Prinsjesrede is om de kunst van het schrijven van een toespraak te vieren. In de context van de democratie en het vrije woord. De Prinsjesrede is onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival in Den Haag.

Meedoen aan dit feest? Stuur dan je toespraak van maximaal 750 woorden vóór 14 augustus 2020 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl

De jury o.l.v. Jet Bussemaker zal de toespraken beoordelen op de volgende criteria:
– Past de speech binnen het thema?
– Is de boodschap overtuigend?
– Is het een spreektekst?
– Is de tekst duidelijk opgebouwd?
– Worden er retorische stijlmiddelen gebruikt?

Op 11 september 2020 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor op een nog nader te bepalen locatie. De winnende speech verschijnt in Elsevier en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-

sep
12
za
PrinsjesHatwalk
sep 12 hele dag
PrinsjesOntbijt
sep 12 hele dag
sep
14
ma
PrinsjesBelang
sep 14 @ 12:00 – 14:00
PrinsjesDebat
sep 14 @ 14:00 – 16:00

Hiernaast ziet u een overzicht van alle locaties, waar de evenementen plaats vinden.

Klik op de afbeelding van de plattegrond voor een vergrote versie.