Programma Prinsjesfestival

Prinsjesfestival 2023 vindt plaats in het centrum van Den Haag van 13 t/m 19 september.
De eerste onderdelen van Prinsjesfestival 2023 staan nu live!

Houdt onze website in de gaten voor nieuwe updates en meer info!

sep
13
wo
PrinsjesRondvaart 2023 @ Den Haag, Hofvijver
sep 13 @ 11:00 – 20:00

Alleen tijdens Prinsjesfestival kun je een rondvaart maken over de Hofvijver!

Zo dichtbij het Torentje kom je nooit meer. De gids aan boord van de boot vertelt je leuke details over het Binnenhof, die je vast nog niet wist.
De rondvaart kan iedere dag van 9 t/m 17 september. Doordeweeks zijn de vaarten tussen 11:00 en 17:00 en in het weekend tussen 11:00 en 20:00.
Ieder uur vertrekt er een boot vanaf de opstapplaats aan de Korte Vijverberg.

De kaartverkoop volgt medio juni.

PrinsjesLezing 2023 @ Hoge Raad
sep 13 @ 14:30 – 16:00

PrinsjesLezing

Utrecht, 3 oktober 2022 Marko Hekkert (Foto: Hans Roggen)

Marko Hekkert, de Directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), houdt dit jaar de PrinsjesLezing bij de Hoge Raad. De heer Hekkert geeft  verdieping op het thema: Met elkaar over twintig jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?


Op Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op de plannen voor volgend jaar. Keuzes die nu gemaakt worden werken door tot ver na 2024. Veel problemen van vandaag zullen niet binnen een jaar zijn opgelost. Of we het nu hebben over vrede & veiligheid, migratie, klimaatverandering, huisvesting of de toekomst van de landbouw, het zijn allemaal onderwerpen die nog lang op de politieke agenda zullen staan.

Hoe ziet onze samenleving eruit over twintig jaar? 

Welke richting willen we met elkaar inslaan? En welke keuzes vraagt dat nu?

De heer Hekkert zal een lezing geven over deze vraagstukken.

Ook is er ruimte voor jullie prikkelende vragen tijdens PrinsjesLezing.

Ineke de Groot zal alle gasten welkom heten op PrinsjesLezing.


Mis deze unieke ervaring niet en meld je hier aan.

sep
14
do
PrinsjesBurger 2023 @ Poppodium PAARD
sep 14 @ 10:30 – 12:30

PrinsjesBurger

 

 

 

 

 

 

 

 

PrinsjesBurger is een co-productie van Prinsjesfestival en het Expertisepunt Burgerschap. Mbo-studenten en burgerschap staan centraal.


Programma

Het evenement door en voor mbo-studenten heeft plaats op donderdagochtend 14 september aanstaande in het PAARD, in het centrum van Den Haag. Het programma maken de studenten zelf: elke school krijgt het podium voor een 3-minuten-optreden-met-een-boodschap. Maximaal 10 scholen kunnen meedoen, met één optreden per school.

Een panel, bestaande uit onder anderen enkele studenten en Frank Bluiminck (directeur MBO Raad), geeft feedback en gaat met de studenten in gesprek naar aanleiding van hun optreden.

Het programma wordt gepresenteerd door Paula Udondek en Robert van Herk (docent Zadkine).


De opdracht

Het thema dit jaar is: “Met elkaar over 20 jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?.

Op Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op de plannen voor volgend jaar. Tijdens het Prinsjesfestival 2023 richten we de blik verder vooruit: welke richting willen we met elkaar inslaan? Wat vinden we samen belangrijk voor onze samenleving over 20 jaar? Hoe willen we dat de samenleving er dan uit ziet?

We dromen niet alleen over onze toekomst; we denken ook na over de keuzes die we dan nu moeten maken. We verbinden consequenties aan de toekomst die we graag zouden zien: wat moeten we nu doen?Denk daarbij bijvoorbeeld aan onderwerpen als vrede & veiligheid, migratie, klimaat, huisvesting, onderwijs en arbeidsmarkt, gender, digitalisering, de toekomst van de landbouw. Hoe denken de studenten er over? Welke eigen invalshoek kiezen zij? Wat is hun boodschap, welke stelling willen ze verdedigen, welke oproep willen ze doen?

Dat gaan we zien en horen op 14 september aanstaande!

Bekijk hier een eerdere editie van PrinsjesBurger terug.


Aanmelden?

Wil je met jouw school meedoen aan PrinsjesBurger 2023?

Mail dan naar info@prinsjesfestival.nl

PrinsjesDebat 2023 @ Madurodam
sep 14 @ 14:00 – 15:00

PrinsjesDebat 2023

Tijdens het PrinsjesDebat gaan HAVO/VWO-scholieren met elkaar in debat
over actuele maatschappelijke dilemma’s: dit jaar is het thema: Met elkaar over twintig jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?’.

Hier zullen de stellingen dan ook zeker over gaan! De stellingen worden ingeleid door een politicus of journalist, die mag plaatsnemen in het jurypanel. Kort van tevoren horen de scholieren of zij voor of tegen de stelling zijn en na de drie debatrondes wordt de beste debater bekend gemaakt door de 3-koppige jury.

Het debat staat onder leiding van een professionele dagvoorzitter van het Nederlands Debat Instituut, Marie Masen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is nog ruimte voor 3 scholen, dus meld je school snel aan door een mail te sturen naar 

sep
15
vr
PrinsjesRondvaart 2023 @ Den Haag, Hofvijver
sep 15 @ 11:00 – 20:00
Alleen tijdens Prinsjesfestival kun je een rondvaart maken over de Hofvijver!
Zo dichtbij het Torentje kom je nooit meer. De gids aan boord van de boot vertelt je leuke details over het Binnenhof, die je vast nog niet wist.
De rondvaart kan iedere dag van 9 t/m 17 september. Doordeweeks zijn de vaarten tussen 11:00 en 17:00 en in het weekend tussen 11:00 en 20:00.
Ieder uur vertrekt er een boot vanaf de opstapplaats aan de Korte Vijverberg.

De kaartverkoop volgt medio juni.

 

PrinsjesRede 2023 @ Exacte locatie volgt in juli
sep 15 @ 16:00 – 18:30

Speechwedstrijd PrinsjesRede 2023

Met elkaar over 20 jaar, welke keuzes vraagt dit nu? 

Een vast onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival is de speechwedstrijd ‘PrinsjesRede’. Deelnemers schrijven een fictieve toespraak voor een fictieve politieke leider. Iedereen kan meedoen.

Het thema van het Prinsjesfestival van dit jaar is ‘Met elkaar over 20 jaar, welke keuzes vraagt dit nu?’ Op vrijdag 15 september dragen bekende acteurs van Het Nationale Theater de drie beste speeches voor en wordt de winnaar bekend gemaakt.


De opdracht voor 2023

Het is 2024. Na de val van het kabinet en een lange formatie is er eindelijk een nieuw kabinet. Het regeerakkoord is een moeizaam compromis tussen zes coalitiepartijen, zonder echte oplossingen voor de grootste maatschappelijke issues.

Een maand na installatie kondigt de minister-president (v/m) plotseling aan dat er een tv-toespraak komt vanuit het Torentje. In deze toespraak wil de minister-president een koerswijziging neerzetten, dwars tegen alle afspraken met de vastgelopen coalitie in. Het initiatief om zich tot Nederland te richten komt van de minister-president zelf. Die speelt daarmee een hoog spel en legt het eigen lot en dat van het kabinet in de waagschaal. Of is de toespraak zo sterk dat de minister-president daarmee veel afgehaakte Nederlanders en de verdeelde politiek weer achter zich krijgt?

Al dagen gonst het in Nederland waar de toespraak over zal gaan, maar de inhoud blijft geheim. Wat is zó urgent dat de minister-president vanuit het Torentje wil spreken? Gaat de toespraak over de natuur? AI? Polarisatie? Of iets anders?


Deelname

Wil je meedoen?

Stuur dan je toespraak van 500 tot maximaal 750 woorden uiterlijk 20 augustus 2023 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl

De deskundige jury zal de toespraken beoordelen op de volgende criteria:

– Past de speech bij het thema?

– Past de speech bij de gelegenheid en het publiek?

– Is de boodschap boeiend en overtuigend?

– Is het een spreektekst?

– Heeft de speech een goede stijl en structuur?

Op vrijdag 15 september 2023 dragen bekende acteurs van Het Nationale Theater de drie beste speeches voor in Den Haag. De winnende speech wordt beloond met een geldprijs van €1000, de twee andere genomineerde speeches elk met €250.


Wil je op vrijdag 15 september bij PrinsjesRede aanwezig zijn als gast?

Meld je dan hier aan.

 

PrinsjesPubquiz 2023 @ Nieuwspoort
sep 15 @ 19:30 – 22:30

Nieuw politiek jaar: nieuwe ronde(s!), nieuwe kansen!

Welk team sleept op donderdag 14 september de wisselbokaal van PrinsjesPubquiz 2023 in de wacht?

Politici, journalisten en de rest van Nederland kruisen die avond wederom de degens in Perscentrum Nieuwspoort. Bereid je voor op een editie vol serieuze en minder serieuze vragen, voorzien van beeld én geluid! Wie is volgens quizmasters Michiel Breedveld en Joost Vullings de slimste van Den Haag?

Op donderdag 15 juni gaan de aanmeldingen open, dus houdt onze kanalen in de gaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

sep
16
za
PrinsjesMarkt 2023 @ Schelpenpad langs de Hofvijver
sep 16 @ 09:00 – 17:00

Ontdek de Grote Publieksdag op 16 september dit jaar!

De dag begint met het legendarische PrinsjesOntbijt, gevolgd door een reeks ludieke optredens waar onder andere Babette Swinkels en Tess Merlot het podium betreden. DJ Joep zorgt voor de perfecte muzikale sfeer tussen de acts door, terwijl je kunt genieten van een betoverende dansvoorstelling en een spetterende PrinsjesModeshow.

De PrinsjesMarkt wordt dit jaar verzorgd door Marie Marche, en we beloven dat het een dag vol gezelligheid wordt.

PrinsjesOntbijt 2023 @ Schelpenpad langs de Hofvijver
sep 16 @ 09:15 – 11:30

PrinsjesOntbijt

We dekken de ontbijttafels in de buitenlucht voor alle gasten: bewoners van de verschillende Haagse stadsdelen, hun stadsdeeldirecteuren, Haagse raadsleden en nog veel meer mensen.


Programma

Vanaf 9:00 heten we de gasten welkom met live muziek.  Daarna wordt PrinsjesOntbijt officieel geopend door de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen. Een ochtend vol vermaak; dansoptredens, muziek, rondvaarten over de Hofvijver en modeshow.


Middag

Na afloop van PrinsjesOntbijt is er nog de hele dag entertainment en gezelligheid langs de Hofvijver met muziek, workshops voor kinderen, nog meer dansoptredens, kramen met leuke accessoires, lekkere hapjes, drankjes en een DJ die draait vanuit een unieke DJ booth. Vanaf de PrinsjesMarkt vertrekt ook de bekende PrinsjesHoedenwandeling; naast New York, Barce

lona enLondenhebben we ook in Den Haag een echte Hat Stroll.

Bezoekers van de PrinsjesMarkt kunnen in de ochtend op de achtergrond meegenieten van het sfeervolle PrinsjesOntbijtprogramma!

PrinsjesRondvaart 2023 @ Den Haag, Hofvijver
sep 16 @ 11:00 – 20:00

Alleen tijdens Prinsjesfestival kun je een rondvaart maken over de Hofvijver!

Zo dichtbij het Torentje kom je nooit meer. De gids aan boord van de boot vertelt je leuke details over het Binnenhof, die je vast nog niet wist.
De rondvaart kan iedere dag van 9 t/m 17 september. Doordeweeks zijn de vaarten tussen 11:00 en 17:00 en in het weekend tussen 11:00 en 20:00.
Ieder uur vertrekt er een boot vanaf de opstapplaats aan de Korte Vijverberg.

De kaartverkoop volgt medio juni.

PrinsjesModeshow @ Schelpenpad langs de Hofvijver
sep 16 @ 14:00 – 14:30

Kom en geniet van de spectaculaire PrinsjesModeshow, die dit jaar twee keer plaatsvindt op zaterdag 16 september! We hebben een geweldig programma voor jullie samengesteld. De eerste show begint rond 11:00 uur en zal plaatsvinden tijdens  PrinsjesOntbijt. Het is de perfecte gelegenheid om je dag goed te beginnen met een heerlijk ontbijt en prachtige mode.

Voor degenen die de ochtendshow niet kunnen bijwonen, hebben we goed nieuws! Er zal een tweede modeshow zijn in de middag, rond 14:00 uur. Zo krijgt iedereen de kans om de mooiste items van PrinsjesMarkt te bewonderen.

Het beste van alles is dat je geen kaartje hoeft te kopen om deze geweldige modeshows bij te wonen. We verwelkomen iedereen met open armen! Dus nodig je vrienden en familie uit en maak er samen een onvergetelijke dag van.

Houd onze website goed in de gaten voor updates. We kijken ernaar uit om jullie te verwelkomen op zaterdag 16 september voor een dag vol plezier!

PrinsjesCabaret 2023 @ Theater Diligentia
sep 16 @ 20:15 – 22:00

Pieter Derks werkt aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

sep
17
zo
PrinsjesRondvaart 2023 @ Den Haag, Hofvijver
sep 17 @ 11:00 – 20:00

Alleen tijdens Prinsjesfestival kun je een rondvaart maken over de Hofvijver!

Zo dichtbij het Torentje kom je nooit meer. De gids aan boord van de boot vertelt je leuke details over het Binnenhof, die je vast nog niet wist.
De rondvaart kan iedere dag van 9 t/m 17 september. Doordeweeks zijn de vaarten tussen 11:00 en 17:00 en in het weekend tussen 11:00 en 20:00.
Ieder uur vertrekt er een boot vanaf de opstapplaats aan de Korte Vijverberg.

De kaartverkoop volgt medio juni.

Prinsjesdag for Non-Dutchies 2023 @ Wijnhaven
sep 17 @ 15:00 – 17:00

Little Prince Day? Don’t you mean Kingsday?

PrinsjesCabaret 2023 @ Theater Diligentia
sep 17 @ 17:00 – 18:45

Pieter Derks werkt aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

sep
18
ma
PrinsjesCabaret 2023 @ Theater Diligentia
sep 18 @ 20:15 – 22:00

Pieter Derks werkt aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

sep
19
di
Prinsjesdag in het park 2023 @ Zuiderpark Theater
sep 19 @ 10:00 – 18:00

Prinsjesdag in het park: 100 jaar Zuiderpark! 

Ieder jaar op de derde dinsdag in september is het een belangrijke dag in Den Haag. Het is Prinsjesdag! Dit jaar is dat op dinsdag 19 september. Dat betekent dat alle Haagse schoolkinderen vrij zijn. Op ons eiland vieren we deze extra vrije dag met de grootste verjaardag van ons park. We tuigen het Vakantiepark nog één keer dit jaar op en nodigen jullie uit voor een gratis toegankelijk programma. Er zijn workshops en doorlopende activiteiten van 10.00 tot 17.00 uur. 


Muzikale optocht van de Supermoon

“Ik was heftig aan het zoeken, een jaar of drie oud. Toen mama vroeg wat ik zocht, antwoordde ik: “de maan!”. Die zag ik ‘s avonds boven de bomen, dus overdag moest hij ergens rusten op de grond van het Zuiderpark!” vertelt Donata bij een Park vol Verhalen. Stichting Zuiderpark verzamelde herinneringen omdat het park dit jaar 100 jaar bestaat. Met Rewire en Grofweg Architecten maken we in het Zuider- parktheater deze zomer samen met alle bezoekers een muzikale ode. Kruip in de maan als magische plek om je eigen verhaal over het park te vertellen. Geluiden, herinneringen en verhalen nemen we op. Rewire componeert dit tot een heus muziekstuk. Op Prinsjesdag is het af en geven we deze in een muzikale optocht cadeau! 

Rijtoer Glazen Koets 2023 @ Museumkwartier Den Haag
sep 19 @ 10:00 – 14:00

Programma Prinsjesdag 2023

  • 12:45 – Glazen Koets rijdt van de Koninklijke stallen naar Paleis Noordeinde
  • 13:00 – Vertrek rijtoer koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg
  • 13:15 – Troonrede Koninklijke Schouwburg
  • 13:50 – Glazen Koets vertrekt vanaf de Koninklijke Schouwburg richting Paleis Noordeinde
  • 14:00 – Balkonscène Paleis Noordeinde

PrinsjesBorrel 2023 @ Dudok Den Haag
sep 19 @ 17:00 – 19:00
PrinsjesBorrel 2023 @ Dudok Den Haag

PrinsjesBorrel

Speciaal voor Jongeren en Young Professionals

De PrinsjesBorrel is gericht op Young Professionals (18 – 30 jaar), die met deze borrel buiten hun eigen kring in contact kunnen komen met leeftijdsgenoten met interesse in politiek en bestuur.


Als afsluitend evenement van Prinsjesfestival, is PrinsjesBorrel de perfecte gelegenheid om onder het genot van een drankje terug te blikken op het Festival. PrinsjesBorrel wordt geopend met een kritische blik op de toekomst door  de directeur van het Centraal Plan Bureau (CPB), Pieter Hasekamp en gaat daarna over in een gezellige borrel, downtown Den Haag. Het eerste drankje wordt je aangeboden door Prinsjesfestival.

Meld je hier aan voor de PrinsjesBorrel 2023!


.Especially for Young People and Young Professionals

As the closing event of Prinsjesfestival, PrinsjesBorrel is the perfect opportunity to look back on the Festival while enjoying a drink. PrinsjesBorrel is aimed at young professionals (18 – 30 years of age), who can use this drink to meet peers with an interest in politics and government outside their own circle. PrinsjesBorrel will be opened with a short interview by Pieter Hasekamp from CPB, followed by an old-fashioned reception, downtown The Hague. The first drink will be offered by Prinsjefestival. (The interview will be in Dutch.)

 


 

Register here for the PrinsjesBorrel 2023!

PrinsjesCabaret 2023 @ Theater Diligentia
sep 19 @ 20:15 – 22:00

Pieter Derks werkt aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

PrinsjesdagConcert 2023 @ Amare
sep 19 @ 20:15

Het Residentie Orkest is verheugd om het nieuwe seizoen te openen met een bijzondere artiest in residentie: de internationaal gerenommeerde violist Josef Špaček. Tijdens het traditionele Prinsjesdagconcert zal Špaček een klassiek meest erwerk van Dvořák ten gehore brengen. Met zijn veelzijdigheid, jeugdige energie en tijdloze stijl belooft Špaček een prachtige start van het seizoen.

Josef Špaček is een jonge maar indrukwekkende solist. Hij weet opmerkelijk genoeg direct het publiek te raken met zijn geloofwaardige vertolkingen. Het lyrische en aandachtvragende karakter van Dvořáks warme en zonnige Vioolconcert sluit perfect aan bij zijn talent. Deze avond biedt een boeiende kennismaking met een gepassioneerde violist, wiens brede repertoire dit seizoen vaker te horen zal zijn in de concertzaal.

 

 

 

 

 

 

Daarnaast worden ook Smetana’s De Moldau en Debussy’s La Mer ten gehore gebracht. Onder leiding van chef-dirigent Anja Bihlmaier word je meegenomen langs kronkelende rivieren en de mysterieuze gevaren van de zee, soms zacht stromend, dan weer ritmisch druppelend of woest golvend.

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Hiernaast ziet u een overzicht van alle locaties, waar de evenementen plaats vinden.

Klik op de afbeelding van de plattegrond voor een vergrote versie.