Prinsjesfestival 2016: uitgebreider dan ooit

DEN HAAG, 9 september 2016 – Van 14 tot en met 20 september (Prinsjesdag) vormt de Haagse binnenstad voor de vierde keer het toneel voor Prinsjesfestival, het feest van de democratie. Centraal thema dit jaar is  ‘Democr@tie: van wetboek tot Facebook’. De provincie Zeeland is dit jaar strategisch partner van het festival. Zij openen op donderdag 15 september de deuren van de tijdelijke Zeeuwse ambassade in Nieuwspoort.  Diezelfde dag is de officiële opening van Prinsjesfestival door Prinsjesdichter Franca Treur, geboren en getogen in Zeeland.
Nieuw in 2016
Prinsjesfestival kent dit jaar een aantal nieuwe onderdelen:

  • de Prinsjespubquiz, in samenwerking met het Montesquieu Instituut. Teams van bestuurders, kamerleden, studen, journalisten, lobbyisten en de provincie Zeeland gaan met elkaar de strijd aan voor de wisselbeker en de eeuwigdurende roem;
  • in lijn met het thema van dit jaar wordt Prinsjesonline gehouden, een workshop politieke communicatie en sociale media. Vier sprekers, waaronder Bertine Moenaff (Radio 1, politiek redacteur) en Tjalling Smit (senior vice president e-commerce KLM) vertellen aan de hand van hun eigen voorbeelden over de do’s en dont’s van moderne communicatie.
  • in het nieuwe gebouw van de Hoge Raad aan het Toernooiveld vindt Prinsjesforum plaats. In het forum Ankie Broekers-Knol (Eerste Kamer), Piet Hein Donner (Raad van State), Frits Bakker (Raad van de Rechtspraak) en Maarten Feteris (Hoge Raad). Zij discussieren met elkaar over de invloed van social media op politiek en organisaties binnen de rechtsstaat in Nederland;
  • samen met ProDemos wordt de Prinsjeswandeling gehouden op zaterdag 17 september: een koninklijke wandeling door Den Haag, met onderweg de mogelijkheid om je in de ‘Gouden Koets’ te laten fotograferen….;
  • het Grote Prinsjesdag College met Martin Visser , econoom en journalist voor de Financiële Telegraaf. Op uitnodiging van het Haagsch College vertelt Visser maandag 19 september over de rijksbegroting – hoe is een begroting eigenlijk opgebouwd? Hoe werkt de begrotingssystematiek en wat is het verhaal achter de cijfers? En wat denkt hij dat er dit jaar in ‘het koffertje’ zit?

Prinsjesfestival telt nog veel meer activiteiten, die bijna allemaal gratis toegankelijk zijn voor het publiek.

Prinsjesprijzen
Tijdens Prinsjesfestival worden verschillende prijzen uitgereikt: de Prinsjesprijs voor de persoon of personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Nederlandse democratie (15
september) en de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek van 2015/2016 en de Prinsjesfotoprijs voor de beste politieke foto van 2015/2016 (16 september). Alle genomineerde foto’s zijn vanaf 10 september voor het publiek te zijn bij de Prinsjesfoto tentoonstelling. De tentoonstelling staat 10 september in de Eerste Kamer, daarna is de tentoonstelling op verschillende locaties te zien. Locaties en data zijn te vinden op www.prinsjesfestival.nl.

Prinsjesrede
In de Kloosterkerk dragen acteurs van het Nationale Toneel vrijdagmiddag de beste inzendingen voor die binnen zijn gekomen voor de Prinsjesrede. De Prinsjesrede is een speechwedstrijd met dit jaar als onderwerp de Facebookdemocratie. De Prinsjesrede is voor iedereen die geïnteresseerd is in retoriek, politiek, interactie tussen spreker en toehoorder, en de kunst van de voordracht.

Prinsjesdiner
Tijdens Prinsjesfestival en de dagen daarna serveren verschillende restaurants rond het Binnenhof hun eigen Prinsjesdiner, geïnspireerd op het Zeeuwse Prinsjesdiner van Eric van Bochove  van het Zeeuwse sterrenrestaurant ’t Vlasbloemeken. In het diner spelen Zeeuwse ingrediënten de hoofdrol. Reserveren voor het Prinsjesdiner kan bij It Rains Fishes, La Liguria, Schlemmer, Cotton Tree City en Les Ombrelles.

PrinsjesHatwalk en Prinsjesmarkt
Zaterdag 17 september staat het Lange Voorhout bol van de activiteiten. Van 12.00 tot 18.00 uur, brengen ruim 40 kraamhouders hun handgemaakte hoeden, prachtige tassen, mode, juwelen en lekker eten aan de man op de Prinsjesmarkt. Natuurlijk is Zeeland hier ook aanwezig. Maar op de markt kan je meer dan alleen shoppen en lekker eten. Ga voor een strakke coupe of kin langs bij de barbier, laat je schoenen blinken bij de schoenenpoetser en laat je in stijl fotograferen bij de fotograaf in-oude-stijl.

Om 14.00 uur start de spectaculaire oefenshow plaats van de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee. De show wordt muzikaal ondersteund door het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee. Daarna is het om 15.00 uur is het tijd voor PrinsjesHatwalk. Topmodellen showen de mooiste en opvallendste hoeden die tijdens Prinsjesdag gedragen werden door vrouwelijke politici. De winnaar van de hoedenontwerpwedstrijd wordt bekend gemaakt. En ook het publiek maakt kans op prachtige prijzen door hun mooiste hoed op te zetten. Met een hoed op krijg je bovendien 50 procent korting op een toegangskaartje voor museum Escher in het Paleis. In dat museum zie je tijdens het Prinsjesfestival niet alleen het werk van Escher, maar ook een groot aantal prachtige Prinsjesdaghoeden, onder andere van koningin Máxima.

Prinsjesfilm
Zondagmiddag 18 september is het tijd voor Prinsjesfilm, in Pathé Buitenhof. Dit jaar is de Prinsjesfilm ‘Blueberry soup’ (IJsland, 2012), een documentaire over de totstandkoming van een nieuwe grondwet voor IJsland via Facebook. De maakster van de documentaire, Eileen Jerrett, komt naar Den Haag voor een paneldiscussie na afloop van de film. Ook Thorvaldur Gylfason, de geestelijk vader van het IJslandse initiatiefnemer, zit in het panel, net als Rens Vliegenthart, hoogleraar Communicatiewetenschap.

Prinsjescabaret
Maandagavond 19 september, de vooravond van Prinsjesdag, is het toneel voor het Prinsjescabaret. Dit jaar presenteert Sjaak Bral de avond met onder andere optredens van Peter Pannekoek, Patrick Nederkoorn en Jan Jaap van der Wal op de bühne van theater Diligentia. Net als vorig jaar is er ook dit jaar een extra voorstelling van het Prinsjescabaret op dinsdag 20 september, Prinsjesdag.