PrinsjesPubQuiz: achter de schermen

 

In aanloop naar de PrinsjesPubQuiz op woensdagavond 12 september houden we u graag op de hoogte van het reilen en zeilen achter de PubQuiz. Dit keer praten we met de voorzitter van de organisatie, Eric Stolwijk. Hij legt uit hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Als voorzitter van de PrinsjesPubQuiz kent u de Quiz van binnen uit. Waarin onderscheidt de PrinsjesPubQuiz zich?

De PrinjesPubQuiz richt zich uitdrukkelijk op politieke thema’s, wat weinig andere quizzen doen. De locatie sluit hier ook perfect bij aan: in Nieuwspoort zitten we in het hol van de leeuw; politici, journalisten, voorlichters en lobbyisten komen elkaar hier tegen. Bovendien is de PubQuiz onderdeel van het grotere PrinsjesFestival. Bij PrinsjesFestival vieren we het feest van de democratie en de PubQuiz vormt dan ook een leuke voorbereiding op Prinsjesdag de week erop.

De PubQuiz blijft volop in ontwikkeling. Waarin draagt u bij aan het uitbouwen van de Quiz?

Dit jaar is de derde editie van de PubQuiz. Ieder jaar groeit het aantal deelnemers, wat dit jaar weer gelukt is met maarliefst drie keer zoveel teams als vorig jaar! Ook proberen we iedere  editie het thema van PrinsjesFestival terug te laten komen. Dit jaar is dat burgerschap en democratie. Daarnaast betrekken we dit jaar de provincie Gelderland bij de organisatie, en leveren ze enkele lokale prijzen prijzen.

Wat is uw rol in de organisatie van de Quiz? Wat trekt u daarin aan?

De PubQuiz wordt georganiseerd door een groep betrokken vrijwilligers, net als de rest van PrinsjesFestival. Werken met een groep enthousiaste mensen vanuit verschillende invalshoeken zorgt voor een prettige en gedreven samenwerking. Als voorzitter houd ik het overzicht in de gaten en zorg ik ervoor dat iedereen zijn werk kan blijven doen. Dat is me altijd een grote eer en genoegen.

Dit jaar vindt er een Titanenstrijd plaats;  Wie gaat er volgens u met de beker vandoor?

Ik verwacht inderdaad een heftige strijd. De winnaars van zowel de editie van 2016, de Politieke denktanks, als de Tweede Kamerleden, de winnaars van 2017 zijn dit jaar van de partij. Het wordt bijzonder spannend om te zien wie er in 2018 met die prachtige beker vandoor gaat. Zelf houd ik ook serieus rekening met een dark horse; een boel getalenteerde teams, waaronder ook jongeren, bijvoorbeeld van EYP, journalisten van de ANP, adviesbureaus zoals Dröge & Van Drimmelen en ambtenaren doen dit jaar ook mee. Het zou best kunnen dat een nieuw team met de eer strijkt. Ik kijk met spanning uit naar 12 september.

Tot slot; onlosmakelijk verbonden met de PubQuiz is de bitterbal. Hoe vaak geniet u van deze garnituur?

Op doktersadvies eet ik ze driemaal daags en de rest naar behoefte.

“Beter één in de hand, dan tien in de lucht!”