PrinsjesRede

Klik om kaart te tonen
Wanneer:
17 september 2021 @ 15:30 – 18:00
2021-09-17T15:30:00+02:00
2021-09-17T18:00:00+02:00
Waar:
Beeld en Geluid
Zeestraat 82
2518 AD Den Haag

Speechwedstrijd Prinsjesrede 2021: keert het vertrouwen terug?

PrinsjesRede is volgeboekt, maar op 17 september kan je hier de livestream bijwonen. 

Wil je op de wachtlijst om eventueel het evenement alsnog live bij te kunnen wonen: Meld je hier

Acteurs van het Nationaal Theater dragen de drie genomineerde toespraken voor op vrijdag 17 september 2021. De jury maakt daarna bekend wie dit jaar de beste speech heeft geschreven. De winnende speech ontvangt €2.500.

Het programma staat in het teken van de politieke speech. Er is onder andere een dubbelinterview met minister De Jonge en zijn speechschrijver over de totstandkoming van de coronaspeeches.

Ook analyseren hoogleraar Nederlandse geschiedenis Henk te Velde en speechschrijver, tekstredacteur en trainer Renée Broekmeulen een nieuwe trend in de maidenspeeches van Kamerleden: die worden steeds persoonlijker.

PrinsjesRede is volgeboekt, maar op 17 september vind je hier de link naar de livestream, zodat je niets hoeft te missen. 

Wil je op de wachtlijst om eventueel het evenement alsnog live bij te kunnen wonen: Meld je hier

De opdracht luidde dit jaar: keert het vertrouwen terug?

Het komt te voet, het gaat te paard en iedereen heeft er de mond van vol. We hebben het over vertrouwen. Heb jij een idee hoe we het vertrouwen in de politiek en in elkaar kunnen herstellen? Of ben je juist somber gestemd? Kun je jouw boodschap in heldere taal onder woorden brengen? Doe dan mee aan de Prinsjesrede: de wedstrijd voor de beste politieke speech.

De wedstrijdopdracht

Het is september 2021. Het zomerreces is voorbij en de Tweede Kamer vergadert weer. Dat gebeurt voor het eerst in meer dan tweehonderd jaar niet op het Binnenhof, vanwege jarenlang groot onderhoud. Om de tijdelijke vergaderlocatie van de Tweede Kamer (het oude ministerie van Buitenlandse Zaken naast Den Haag Centraal) in te wijden, organiseert de Tweede Kamervoorzitter op 17 september, de vrijdag vóór Prinsjesdag, een speciale vergadering. Politiek en bestuurlijk Den Haag zijn daar vertegenwoordigd, en er zijn ook 25 burgers uitgenodigd, uit alle lagen van de Nederlandse bevolking.

Dit burgerpanel heeft voorafgaand aan deze bijeenkomst twee middagen gediscussieerd over het vertrouwen in de democratie. Aan het slot daarvan ben jij gekozen om namens deze burgers een vlammende openingsrede te houden over het thema vertrouwen.

Dit is dé gelegenheid om de aanwezige politici een spiegel voor te houden, of juist de Nederlandse bevolking aan te spreken. Zie jij na alle hevige maatschappelijke tegenstellingen in de coronatijd, na de toeslagenaffaire, na de formatieblunders, kansen voor herstel van het geschonden vertrouwen? Of is wantrouwen misschien wel een gezonde grondhouding in tijden van polarisatie en fakenieuws? Je spreekt in de tijdelijke plenaire zaal van de Tweede Kamer en bent via internet en tv live te volgen.

Jury

Een deskundige jury beoordeelt de speeches. De jury bestaat uit:

 • Fred Teeven (voorzitter, oud-Kamerlid en oud-staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie)
 • Dick Boersema (secretaris, speechschrijver bij het ministerie van LNV)
 • Jaap de Jong (Hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden)
 • Martijn Wackers (TED-coach en docent taalbeheersing TU Delft)
 • Pauline Genee (auteur van romans en speechschrijver bij het ministerie van SZW)

Bij de beoordeling let de jury op de volgende criteria:

 • Past de speech bij het thema?
 • Past de speech bij de gelegenheid en het publiek?
 • Is de boodschap boeiend en overtuigend?
 • Is het een spreektekst?
 • Heeft de speech stijl en structuur?

De prijsuitreiking wordt omlijst met een programma geheel gewijd aan de politieke speech. Met onder andere:

 • Voordracht van de drie beste inzendingen door acteurs van het Nationaal Theater.
 • Demissionair minister Hugo de Jonge en zijn speechschrijver Lieke Hagebeuk geven een kijkje in de keuken van de coronaspeeches.
 • Hoogleraar parlementaire cultuur Henk te Velde en speechschrijversopleider Renée Broekmeulen duiden de trend van steeds persoonlijkere maidenspeeches in de Tweede Kamer.

Het doel van de Prinsjesrede is om de kunst van het speechschrijven en de waarde van goed gekozen woorden uit te lichten. De Prinsjesrede is onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival in Den Haag, dat viert dat we een democratie zijn, met het vrije woord als hoogste goed. Ieders stem telt in een democratie en daarom nodigen we iedereen uit om een toespraak te schrijven.

PrinsjesRede is volgeboekt, maar op 17 september vind je hier de link naar de livestream, zodat je niets hoeft te missen. 

Wil je op de wachtlijst om eventueel het evenement alsnog live bij te kunnen wonen: Meld je hier