PrinsjesRede

Gratis

Een vast onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival is de speechwedstrijd ‘PrinsjesRede’. Deelnemers schrijven een fictieve toespraak voor een fictieve politieke leider. Iedereen kan meedoen!

De Staat versus de straat?

Hoe kan ‘Den Haag’ meer in verbinding komen met de Nederlandse bevolking? Is de politiek aan zet of moet de oplossing juist van de burgers komen? Schrijf een toespraak in heldere taal en doe mee aan PrinsjesRede 2024!

Het doel van de speechschrijfwedstrijd PrinsjesRede is om de kunst van het speechschrijven en de waarde van goed gekozen woorden uit te lichten. De PrinsjesRede is onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival in Den Haag. Tijdens dit festival vieren we dat Nederland een democratie is, met het vrije woord als hoogste goed. Ieders stem telt in een democratie en daarom is iedereen uitgenodigd om een toespraak te schrijven.

De wedstrijdopdracht

Bij de renovatie van het Binnenhof stuiten bouwvakkers op een verzegelde kist. Hierin blijken de lang gezochte stoffelijke resten van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt te zitten. In 1619 is hij op hetzelfde Binnenhof onthoofd, in een tijd die zoals de onze werd gekenmerkt door conflicten en tegenstellingen.

Het is vrijdag 13 september 2024. Tijdens een plechtige bijeenkomst op het Binnenhof met tientallen Kamerleden, ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders wordt de kist met Van Oldebarnevelts stoffelijke resten uit de kelder gehesen voor nader onderzoek. Net voordat de minister-president aan zijn toespraak wil beginnen, klim jij op het podium en pakt de microfoon. De minister-president gebaart naar de bewaking dat jij je zegje mag doen.

Wat heb jij te vertellen over de verhouding tussen Staat en straat? Hoe weet jij het publiek te boeien? Met een aanklacht, een smeekbede, een visioen? Heeft Van Oldebarnevelt daar iets mee te maken? Schrijf een vlammende speech van maximaal 700 woorden.

Deelname

Wil je meedoen? Stuur dan je toespraak uiterlijk zondag 18 augustus 2024 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl.

Een deskundige jury zal de toespraken beoordelen op de volgende criteria:

  • Past de speech bij het thema?
  • Past de speech bij de gelegenheid en het publiek?
  • Is de boodschap boeiend en overtuigend?
  • Is het een spreektekst?
  • Heeft de speech stijl en structuur?

Op vrijdag 13 september 2024 dragen acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor bij de Raad voor de rechtspraak in Den Haag. De winnende speech wordt beloond met een geldprijs van €1000, de twee andere genomineerde speeches elk met €250.