Montesquieu PrinsjesLezing

DEN HAAG, 13 september 2018 – Welke bijdrage kan informatie- en communicatietechnologie leveren aan democratische participatie? IT-adviseur van de Estse overheid Linnar Viik en professor Mireille Hildebrandt, hoogleraar ICT en Rechtsstaat, hebben hun visie hierop met het publiek gedeeld tijdens de Montesquieu PrinsjesLezing.

Informatie- en communicatietechnologie heeft een grote invloed op hoe we leven vandaag de dag. Is online democratie de nieuwe standaard geworden? Welke bedreigingen liggen op de loer als gevolg van de digitale transformatie? En hoe kan ICT ingezet worden om de democratie verder te verbeteren en burgerparticipatie te vergroten?

Koploper op ICT-gebied Estland
Opmerkelijk is dat Estland de laatste jaren is uitgegroeid tot de koploper op het gebied van de ICT. Estland heeft onder andere nieuwe technologieën ontwikkeld en geïmplementeerd om online stemmen mogelijk te maken. Daarnaast is Estland waarschijnlijk het enige land in de wereld waar 99% van de openbare dienstverlening online beschikbaar is.

Estse succesverhalen
Wat zijn de grootste succesverhalen van Estland tot nu toe? Wat zijn de doelen met betrekking tot digitale democratische participatie die nog niet zijn bereikt en waarom niet? Waarvan is het digitale succes van een land afhankelijk en kunnen andere landen in Estlands voetsporen treden? Deze en meer vragen zijn besproken tijdens de Montesquieu PrinsjesLezing.

Fotografie: ©Emmie van Poelgeest
Fotografie: ©Emmie van Poelgeest
Fotografie: ©Emmie van Poelgeest