Fotograaf Dirk Hol wint PrinsjesFotoprijs 2020

FOTO VAN OVERWERKTE BRUNO BRUINS IS DE BESTE POLITIEKE FOTO
Dirk Hol ontving vandaag uit handen van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn in de plenaire zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal de PrinsjesFotoprijs 2020 voor de meest treffende politieke foto uit het achterliggende parlementaire jaar. Volgens de jury is daarmee de kwaliteit beloond om in de veelheid van keuzes van nieuws precies het juiste moment te vangen. De bekroonde foto van Dirk Hol toont het moment dat minister Bruno Bruins tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer in elkaar zakt en als eerste wordt opgevangen door minister Wouter Koolmees. De jury prijst “de uitstekende timing van de compositie, die het drama in de volle breedte toont”.
Dirk Hol wint de PrinsjesFotoprijs voor de tweede keer. In 2015 werd hij winnaar met zijn foto van boze Groningers op de publieke tribune van de Tweede Kamer bij het debat over de gaswinning in de provincie Groningen.De wedstrijd is onderdeel van het Prinsjesfestival dat elk jaar rondom Prinsjesdag met een groot aantal activiteiten in Den Haag wordt georganiseerd. Voor de PrinsjesFotoprijs werden door professionele fotografen bijna 100 politieke foto’s ingezonden.
De jury van de PrinsjesFotoprijs 2020 stond onder leiding van fotograaf Bert Verhoeff en bestond verder uit: Tweede Kamerlid Antoinette Laan, Eerste Kamerlid Joris Backer, docent Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst David Galjaard, parlementair journalist Irene de Kruif en Zilveren Camera juryvoorzitter Natalia Toret.
De prijs, die in 2020 voor de zevende keer werd uitgereikt, bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro.
Genomineerden PrinsjesFotoPrijs
Via de inzendingen voor de fotoprijs kwamen veel gevoelige kwesties voorbij. Zoals het bombardement op Hawija, de problemen bij de Belastingdienst met de kinderopvangtoeslag, de nasleep van de moord op advocaat Wiersum, de boerenprotesten en natuurlijk de coronacrisis.
De jury koos uit de inzendingen twintig foto’s voor een overzicht van het politieke jaar. Daarvan sprongen er kwalitatief vijf bovenuit. Deze vijf nominaties werden eerder bekend gemaakt in de NRC van 4 september jl. Het ging Phil Nijhuis (“Mark Rutte, Jaap van Dissel en gebarentolk Irma Sluis wachten op het begin van de persconferentie”), David van Dam (“Ank Bijleveld verlaat de Tweede Kamer na het debat over Hawija”), Sem van der Wal (“Mark Rutte bezoekt Zeeland vanwege kwestie marinierskazerne”), Bart Maat (“Ferd Grapperhaus arriveert in de Tweede Kamer op de dag van de moord op Derk Wiersum”) en Dirk Hol (“Overwerkte Bruno Bruins zakt in elkaar”).
Zware tijden voor parlementaire journalisten
Het juryrapport verwijst naar de invloed van de coronacrisis op de parlementaire fotojournalistiek: “Fotografen mogen niet meer vrij rondlopen waar dat eerder zo lang wel mocht. Bijeenkomsten en persconferenties moeten worden gehouden op afstand.” Het rapport trekt een vergelijking met de situatie zoals die ongeveer 50 jaar geleden was, waarbij fotografen in de vergaderzaal taboe waren en nog met een telelens door een spleet van de groene gordijnen moest worden gefotografeerd.
De PrinsjesFotoprijs maakt deel uit van het jaarlijkse Prinsjesfestival, dat plaatsvindt in Den Haag, in de aanloop naar en op Prinsjesdag. Met het Prinsjesfestival vieren we dat we in een democratische rechtsstaat leven. Het is een burgerinitiatief van vele vrijwilligers in samenwerking met tal van betrokken instellingen, overheden en bedrijven. De inmiddels achtste festivaleditie heeft een programma met activiteiten op het snijvlak van politiek, media en cultuur en heeft dit jaar vanwege de coronacrisis een aangepast karakter. Het festivalthema is dit jaar: ‘Vrij blijven – vrijheid is een werkwoord”. Zie voor actuele informatie over alle festivalactiviteiten de website www.prinsjesfestival.nl.
Noot voor redactie, niet voor publicatie
Foto’s zijn te gebruiken, op voorwaarde dat de naam van de fotograaf in het bijschrift staat en uitsluitend ter promotie van het festival.Voor vragen kunt u contact opnemen met Evalien Timmers (06 – 14797277) of publiciteit@prinsjesfestival.nl).