‘Prinsjesfestival zelf een geweldig voorbeeld van burgerbetrokkenheid’

 

Den Haag – Vrijdag 14 september vond in het Haagse Schlemmer de eerste editie van PrinsjesGesprek plaats. Missie: inhoudelijke verdieping van het Prinsjesfestival- thema van 2018: ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!’ Een geslaagde primeur die naar meer smaakt.

 

Essayist en politiek activist Manu Claeys trapte af. Claeys deelde zijn prikkelende ideeën over en ervaringen met nieuwe vormen van burgerparticipatie. Als voorbeeld noemden hij het Toekomst- verbond, een uitzonderlijk samenwerkingsverband tussen burgerbewegingen en lokale overheden over de overkapping van de Antwerpse Ring.

 

Een gezelschap van ambtenaren, schrijvers en studenten schoof aan de lunchtafel om – onder ervaring leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Wim Deetman – met elkaar en Claeys te discussiëren over de invulling van democratisch burgerschap in de 21e eeuw. Tijd voor een toelichting van de auteur.

 

Dit jaar richtte het thema van Prinsjesfestival zich op het toekijken of meedoen van burgers. Waar komt dat terug in het Oosterweel-referendum? Was daar een duidelijk verschil tussen zij die er buiten bleven staan en zij die zich er actief voor inzetten?

‘Hierbij zijn twee dingen belangrijk. Allereerst de participatiegraad, 36 procent van de Antwerpenaren heeft deelgenomen, wat volgens experten heel hoog is. Daarvan heeft zestig procent tegen gestemd. Dat heeft het ook losgemaakt. Dat was ook het moment dat de meeste Antwerpenaren actief iets deden in het dossier, namelijk zelf naar de stembus gaan. Normaal is er een opkomstplicht in België, maar dat was nu niet het geval.

 

Wat vind u van Prinsjesfestival?

‘Ik was heel erg onder de indruk toen ik de website ging bekijken, en dan vooral door de veelzijdigheid van de evenementen. Er stonden zowel uitdagende en laagdrempelige initiatieven. Ik vind het echt heel knap. Het zijn manieren om informatie met elkaar te wisselen, netwerken op te bouwen. Jullie bereiken twee dingen: je voedt het debat door actoren met elkaar in gesprek te laten gaan, maar je zet ook een hele week het fenomeen van de democratie in de kijker zonder dat het een PR-campagne is voor een politieke partij. Het gaat om de democratie zelf. Kortom: Prinsjesfestival is zelf een geweldig voorbeeld van burgerbetrokkenheid.’