[dropcap style=”box”]De Parlementaire fotografie in Nederland is van oorsprong toonaangevend en heeft een lange traditie. In geen ander land in Europa krijgen fotografen op de werkvloer van Eerste en Tweede Kamer zoveel vrijheid om hun werk te doen. Dat verdient een eigen prijs!

De genomineerden van de Prinsjesfotoprijs voor politieke fotografie zijn inmiddels bekend:

Klaver Koerden Schippers
Phil Nijhuis
Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks en
president-commissaris Rik van Slingelandt
van ABN-Amro tijdens de hoorzitting
over de beloningen van bestuurders.
Phil Nijhuis
Koerden bezetten de hal van de Tweede
Kamer op 6 oktober 2014 en stuiten daar op de
politie.
Martijn Beekman (ANP)
Minister Edith Schippers
tijdens het zorgdebat in de
Eerste Kamer.
Kamp Dijsselbloem
Dirk Hol
Minister Henk Kamp vlak voor het debat in de
Tweede Kamer over de gaswinning in
Groningen.
Bart Maat
Minister Jeroen Dijsselbloem op weg naar het
Ministerie van Financien.

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Prijsuitreiking en jaaroverzicht

De prijs, een geldbedrag van 2.500 euro, wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, maakt de winnende foto op vrijdag 11 september bekend tijdens het onderdeel Democratie in woord en beeld van het Prinsjesfestival. Dit programmaonderdeel vindt vanaf 10.30 plaats in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer der Staten-Generaal is Prinsjespartner van het festival, evenals ProDemos, Huis van de Democratie en Rechtsspraak, en de Rabobank. Parlementair journalist Frits Wester presenteert de bijeenkomst.

Jaaroverzicht
Na de prijsuitreiking wordt een ruime selectie van de ingezonden foto’s in de vorm van een jaaroverzicht van het parlementaire jaar tentoongesteld in de Noenzaal van de Eerste Kamer. De Noenzaal is bovendien in verband met Open Monumentendag geopend op zaterdag 12 september. Ook dan zijn de foto’s te bekijken. Vorig jaar won David van Dam de prijs met zijn foto van een vermoeide minister Plasterk na het debat over afluisterpraktijken door de NSA.

Jury
De jury voor de Prinsjesfotoprijs 2015 staat onder voorzitterschap van Vincent Mentzel, oud-fotograaf bij NRC en bestaat verder uit Steven van Weyenberg, Tweede Kamerlid voor D66, Arda Gerkens, Eerste Kamerlid voor de SP en Jos Heymans, voorzitter van de Parlementaire Persvereniging. Curator Prinsjesfoto is Gerhard van Roon. Samen met Hans Kouwenhoven is hij tevens adviseur en secretaris van de jury.

De Prinsjesfotoprijs 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door Prinsjespartners Prodemos, de Eerste Kamer der Staten-Generaal en de Rabobank.

 

    [/dropcap]ek-logo               rabobank_logoprodemoslogo-590x260