Ramy en Timor El-Dardiry winnaars van de PrinsjesRede 2020

Ramy en Timor El-Dardiry winnaars van de PrinsjesRede 2020

De broers Ramy en Timor El-Dardiry zijn de winnaars van de speechwedstrijd PrinsjesRede 2020. De PrinsjesRede is onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival. De jury onder leiding van Jet Bussemaker koos hun speech uit de in totaal dertig inzendingen. Zij gaven volgens de jury het beste antwoord op de vraag ‘Denker des Vaderlands, wat te doen na de coronacrisis?’ Ramy El-Dardiry werkt als onderzoeker bij het Centraal Planbureau en Timor is diplomaat op de Nederlandse ambassade in Washington.

De Denker des Vaderlands bleek een inspirerend thema dat leidde tot maar liefst dertig inzendingen en drie genomineerden: Carola Schoor, Astrid Schutte en Ramy en Timor El-Dardiry. De drie genomineerde toespraken werden vrijdag 11 september 2020 voorgedragen door acteurs van het Nationaal Theater in de Kloosterkerk in Den Haag.

Leonoor Russell sprak namens de jury haar waardering uit voor de kwaliteit van de speeches: ‘De genomineerde toespraken zaten alledrie goed in elkaar en zijn mooi geschreven. Ze hadden een duidelijk thema dat bleef hangen. Maar er was één speech die een boodschap had die een verschil zou kunnen maken in hoe wij naar onze maatschappij kijken in en na deze coronatijd. Eén speech met krachtige formuleringen en een zorgvuldig opgebouwd muzikaal ritme. Waarbij het slot fraai en verrassend aansloot bij de opening. En die speech was geschreven door Ramy en Timor El-Dardiry.’

Claartje Kruijff (predikant), Boris van der Ham (acteur en oud-Kamerlid) en Yvonne Doorduyn (speechschrijver en romancier) gaven een inkijkje in wat een verhaal goed maakt, zowel qua voordracht als inhoud. De échte Denker des Vaderlands – Daan Roovers – was bij de uitreiking aanwezig en liet weten dat de drie genomineerde verhalen haar zeer hebben geïnspireerd.

De winnende speech wordt beloond met 2500 euro en wordt op 19 september 2020 gepubliceerd in Elsevier Weekblad.