Jury: Een verrassend en soms onthutsend boek

Mathieu Segers won in 2013 de eerste Prinsjesboekenprijs voor zijn boek ‘Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden. De Prinsjesboekenprijs is de prijs voor het beste Nederlandse politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag is verbonden van 2.500 euro.

Uit het juryrapport: ‘Gebruik makend van deels nieuwe bronnen beschrijft en analyseert Segers de positie die Nederland in de loop van de jaren heeft ingenomen ten aanzien van de Europese integratie. Het is een meeslepend geschreven verhaal over Atlantische scepsis en voortschrijdend inzicht, over misverstand en overmoed, over plannen en onverwachte gebeurtenissen, over onthullende documenten en bijzondere persoonlijkheden, over idealen en leugentjes om bestwil. Een verrassend en soms onthutsend boek dat bevestigt dat de Europese integratie minder gepland is verlopen dan vaak wordt voorgesteld. Reis naar het continent is een uiterst relevant boek voor iedereen die de Europese context van Nederland wil begrijpen. Segers beheerst het materiaal en gebruikt het meesterlijk om zijn lezer mee op reis te nemen. Als gids wijst hij op bijzondere details en onderbelichte samenhangen. In een beeldende stijl en soms lichtelijk ironisch schrijft Segers een spannend verhaal dat velen niet kennen en dat ook ingewijden verrast.’ Het volledige juryrapport kun je hier lezen.

Naast het boek van Segers waren er nog 3 titels genomineerd door de jury: J.Th.J. van den Berg en J.J. Vis, De eerste honderdvijftig jaar parlementaire geschiedenis van Nederland 1796-1946; Kustaw Bessems en Dirk Jacob Nieuwboer, Doe eens normaal man. In zeven stappen naar een betere politiek; Koen Vossen, Rondom Wilders. Portret van de PVV.