Winnende pitch PrinsjesBurger geschreven door Kelly de Haan

© Foto’s: Gerhard van Roon

Op donderdag 12 september vond de tweede editie van PrinsjesBurger plaats. Twaalf mbo-scholen, uit elke provincie één, vaardigden hun BurgerschapsHelden af naar Den Haag voor de strijd om de PrinsjesBurgerPrijs 2019. Docenten en studenten presenteerden in ultrakorte pitches de parels uit hun burgerschapsonderwijs. Kelly de Haan (Friesland College) ging met de prijs naar huis. Lees hier haar pitch:

‘Goedemorgen Den Haag! Wat vet om hier te zijn, het democratische hart van Nederland!

Mijn naam is Kelly de Haan en ik ben student van het Friesland College. Wij werken op school met de Global Goals. Dit zijn 17 doelen die hopelijk over 30 jaar de wereld doen verbeteren. Tenminste als het aan ons ligt wel!

Laat ik beginnen bij het begin, ik ben ooit begonnen op school. Groep 1, klein meisje en nog zo heerlijk onbevangen. Maar al wel onbewust bezig met burgerschap. Ik leerde naast wat ik van mijn ouders leerde hoe ik mij moest gaan bewegen binnen deze maatschappij. Wat zijn je normen en waarden en wat vind ik nou echt belangrijk.

Dankzij de Global Goals op het MBO ben ik mij elke dag bewust van burgerschap. Want laten we wel wezen. Burgerschap is overal!

Zo ook op Global Land. Het festival op  het Friesland College waarin de Global Goals centraal staan en de geur van burgerschap je tegemoet komt. Vijftig studenten koppelden een Global Goal aan hun project. Van vrouwenrechten tot aan duurzame energie, het motto: niet alleen kijken en luisteren, vooral DOEN!

Zo ook mijn project, ik wilde iets doen voor mensen en natuur. Dus ben ik met twee bewoners van veslavingszorg Zienn de straat op gegaan om van zwerfafval een gerecycled kunstwerk te maken. Dit is gelukt. Win-win situatie dacht ik zo. Goed voor de natuur, ik heb er heel veel van geleerd maar belangrijker nog: dat de bewoners, die 9/10 keer langs de zijlijn staan, ontzettend hebben geparticipeerd. Want ook zij zijn gewone burgers. Net als jij en ik!

Oké. Hier sta ik dan. Met ontzettend veel bagage om mij heen. En er hangt daar nog 1 jas. En deze jas kunnen wij eigenlijk allemaal wel aan. Of je nou man of vrouw bent, of dat je nog opzoek bent naar je nieuwe identiteit. Dames en heren. Ik hang hem terug. Want deze jast pas ons allemaal!

Dankuwel.’