PrinsjesFotoprijs 2017

Wanneer:
15 september 2017 @ 11:00
2017-09-15T11:00:00+02:00
2017-09-15T11:15:00+02:00
Waar:
Vergaderzaal Eerste Kamer der Staten-Generaal

De PrinsjesFotoprijs is de prijs voor de beste politieke foto van het jaar. De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden. De Prinsjesfotoprijs werd eerder gewonnen door David van Dam (2014), Dirk Hol (2015) en door Bart Maat (2016).

Dit jaar maken vijf foto’s kans op de PrinsjesFotoprijs:

[wc_row] [wc_column size=”one-half” position=”first”]

[/wc_column] [wc_column size=”one-half” position=”last”] De foto van Bart Maat van een bezoek van Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, aan het aardbevingsgebied in Groningen waar hij gedupeerden van de aardbevingen ontmoette.

[/wc_column] [/wc_row] [wc_row] [wc_column size=”one-half” position=”first”]

[/wc_column] [wc_column size=”one-half” position=”last”] De foto van David van Dam waarop te zien is dat de Turkse minister van Familiezaken, mevrouw Fatma Kay, geen toegang krijgt tot het Turkse consulaat in Rotterdam. De Turkse bewindsvrouw wilde daar een toespraak houden over het Turkse referendum. Ze moest met haar gevolg uren in de auto wachten.

[/wc_column] [/wc_row] [wc_row] [wc_column size=”one-half” position=”first”]

[/wc_column] [wc_column size=”one-half” position=”last”] De foto van Bart Maat waarop premier Mark Rutte na afloop van een crisisoverleg te zien is op het VVD-partijkantoor. De integriteitscommissie van de VVD deed op dat moment onderzoek naar een zakendeal van partijvoorzitter Henry Keizer uit 2012.

[/wc_column] [/wc_row] [wc_row] [wc_column size=”one-half” position=”first”]

[/wc_column] [wc_column size=”one-half” position=”last”] De foto van Bart Maart van informateur Herman Tjeenk Willink die met de fiets aan de hand de Stadhouderskamer verlaat nadat zijn taak erop zit. Partijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie gaan verder praten over het vormen van een regering met informateur Gerrit Zalm.

[/wc_column] [/wc_row] [wc_row] [wc_column size=”one-half” position=”first”]

[/wc_column] [wc_column size=”one-half” position=”last”] De foto van Jerry Lampen waarop te zien is dat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie een schouderklopje krijgt van premier Mark Rutte, nadat hij tijdens het debat over de Teeven-deal bekend heeft gemaakt dat hij opstapt.

[/wc_column] [/wc_row]

Jury

De jury bestaat altijd uit een Eerste Kamer- en een Tweede Kamerlid, iemand uit de parlementaire journalistiek en een vertegenwoordiger van het kunstonderwijs. De voorzittersrol wordt afwisselend vervuld door Bert Verhoeff en Vincent Mentzel. In 2017 bestaat de jury uit Madeleine van Toorenburg (Tweede Kamer), Marijke Vos (Eerste Kamer), Lottie Sprengers (hoofddocent fotografie KABK), Avinash Bhikhie (parlementair journalist) en Vincent Mentzel (voorzitter). Gerhard van Roon (fotograaf) is secretaris van de jury.

Lees hier het juryreglement en het wedstrijdreglement.

De PrinsjesFotoprijs wordt gesponsord door de Eerste Kamer der Staten Generaal en Rabobank Nederland.

Volg Democratie in Woord en Beeld

Neem ook eens een kijkje op het Facebookevenement van Democratie in Woord en Beeld!

Gelabeld als: