Programma Prinsjesfestival

 

Gezien de impact van COVID-19 bevat Prinsjesfestival dit jaar minder evenementen dan gebruikelijk. 

sep
10
do
PrinsjesBurger
sep 10 @ 10:30 – 12:30
PrinsjesBurger @ Theater aan het Spui

Na het inspirerende succes van PrinsjesBurger vorig jaar was de vraag niet óf er een PrinsjesBurger 2020 zou komen. Maar meer: hoe zorgen we voor een nog mooiere editie dit jaar? Brainstormen met het Kennispunt MBO Burgerschap leverde spannende ideeën op. En dan in maart wordt alles anders.

Een theaterzaal vol MBO-studenten, naar Den Haag afgereisd in bussen, uit elke provincie één: dat gaat niet lukken in september. Maar geen PrinsjesBurger dit jaar was eigenlijk geen optie.
Gelukkig hebben we een prachtige manier gevonden om het programma met pitches van 12 MBO-scholen door te laten gaan en te delen met alle klasgenoten, scholen, docenten. Sterker nog: iedereen kan op donderdag 10 september meekijken met de livestream vanuit het Theater aan het Spui.

De 12 MBO-scholen die gaan pitchen over het festivalthema “VRIJ BLIJVEN – vrijheid is een werkwoord!” zijn:
Groningen – Noorderpoort
Fryslân – ROC Friese Poort
Drenthe – Alfa College Locatie Hoogeveen
Overijssel – ROC van Twente
Gelderland – Graafschap College
Flevoland – ROC van Flevoland
Utrecht – MBO Utrecht
Noord-Holland – ROC van Amsterdam Westpoort
Zuid-Holland – Zadkine
Zeeland – Scalda
Noord-Brabant – ROC Tilburg
Limburg – Vista College

Het mag duidelijk zijn dat dit thema in deze tijd een extra dimensie heeft gekregen. De theaterzaal blijft leeg; het publiek kijkt op afstand mee. Het programma wordt gepresenteerd door Desirée Hernandez, in 2018 uitgeroepen tot Landelijk Ambassadeur MBO. Desirée: “Vrij zijn voor mij is in Nederland wonen.” Speciale gast op PrinsjesBurger is minister Kajsa Ollongren (BZK). Zij gaat ter afsluiting van het programma met de studenten in gesprek.

Ook het middagprogramma op en rond het Binnenhof dat door ProDemos voor de scholieren zou worden verzorgd, kan natuurlijk niet doorgaan. ProDemos biedt de 12 deelnemende scholen gastlessen op eigen school. Voor een blik in de keuken van de parlementaire democratie.

PrinsjesForum
sep 10 @ 13:30 – 15:00
PrinsjesForum @ Raad van State en online
Voor het vijfde jaar op rij organiseert Prinsjesfestival in samenwerking met de Hoge Raad der Nederlanden, de Raad van State en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat – PrinsjesForum . Gedurende PrinsjesForum worden er verscheidene stelling behandeld.

De stellingen vallen binnen het thema: VRIJ BLIJVEN, “vrijheid is een werkwoord”.

Opening Prinsjesfestival 2020
sep 10 @ 16:00 – 17:30
Opening Prinsjesfestival 2020 @ Nieuwspoort
Op donderdag 10 september wordt in Nieuwspoort Prinsjesfestival 2020 ceremonieel geopend met de voordracht van het het PrinsjesGedicht.
De dichter, uit Noord-Holland, maken we binnenkort via onze social media kanalen bekend.
Tijdens de opening wordt ook de PrinsjesPrijs uitgereikt. De Prinsjesprijs wordt sinds 2013 ieder jaar tijdens Prinsjesfestival uitgereikt aan een politicus die in optreden of handelen van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland. Hier vindt u meer informatie over de winnaar van 2019.

 

PrinsjesPrijs
sep 10 @ 16:00 – 17:30
PrinsjesPrijs @ Nieuwspoort

De Prinsjesprijs wordt sinds 2013 ieder jaar tijdens Prinsjesfestival uitgereikt aan een politicus die in optreden of handelen van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland.

De deskundige jury bestaat uit: Jetta Klijnsma (voorzitter), Carla Hoetink en Kees Boonman.

Hier vindt u meer informatie over de winnaar van 2019.

Eerder ging de prijs naar de voormalig voorzitter en de voormalig griffier van de Tweede Kamer, respectievelijk Gerdi Verbeet en Jacqueline Biesheuvel (2013); de financieel woordvoerders van de ‘constructieve oppositie’: Wouter Koolmees, Carola Schouten en Elbert Dijkgraaf (2014); senator Roel Kuiper (2015), Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (2016), Helma Neppérus (2017) en Jozias van Aartsen (2018).

sep
11
vr
PrinsjesBoekenprijs
sep 11 @ 10:30 – 12:00
PrinsjesBoekenprijs @ Plenaire zaal eerste kamer

De PrinsjesBoekenPrijs wordt ieder jaar uitgereikt voor het beste politieke boek. In aanmerking komen non-fictieboeken die verschenen tussen juli 2019 en juli 2020 waarin in tekst en/of beeld informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke). De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden.

PrinsjesFotoprijs
sep 11 @ 10:30 – 12:00
PrinsjesFotoprijs @ Plenaire zaal eerste kamer

Vrijdag 11 september wordt in de Eerste Kamer voor de zevende keer de PrinsjesFotoprijs uitgereikt voor de beste politieke foto. Tegelijkertijd wordt in de Eerste Kamer een expositie van een selectie van de ingezonden foto’s voor het publiek getoond.

Voorwaarden: Wedstrijdreglement2020

PrinsjesGesprek
sep 11 @ 14:00 – 16:00
PrinsjesGesprek @ Humanity House (voorlopig)

Tijdens PrinsjesGesprek verdiept een klein gezelschap wetenschappers, politici en opiniemakers het festivalthema ‘VRIJ BLIJVEN, vrijheid is een werkwoord’. Mark Bovens, hoogleraar Bestuurskunde in Utrecht en lid van de WRR, leidt het gesprek.

De actualiteit wordt niet geschuwd. Ter voorkoming van een crisis in de gezondheidszorg en vanuit de solidariteit met kwetsbare mensen in onze samenleving, zijn wij zonder morren akkoord gegaan met het inleveren van onze vrijheid. Het land wordt geregeerd met noodwetten. Hoe en in welke vorm krijgen wij onze vrijheid weer terug? Daar moet hard aan worden gewerkt.

En ook de macht van de grote internetbedrijven vereist onze aandacht. Leveren we de regie over ons leven en onze privacy uit aan Google en Microsoft? Wat is er overgebleven van de idealen van de internetpioniers, die geloofden dat het internet ons juist een historisch unieke vrijheid zou verschaffen? Hoe krijgen we in de moderne informatiesamenleving onze vrijheid terug? Ook daar moet hard aan worden gewerkt.

Het resultaat van PrinsjesGesprek is een kleine brochure met de hoofdlijnen van het gesprek en aanbevelingen hoe we het beste aan onze vrijheid kunnen werken.

 

PrinsjesRede
sep 11 @ 16:30 – 18:00
PrinsjesRede @ Kloosterkerk

Van schrijver tot student, van voetballer tot dominee of denker, iedereen kan voor de PrinsjesRede een speech schrijven. Op vrijdag 11 september worden de drie beste inzendingen voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater en de winnaar bekend gemaakt. De winnende speech verschijnt in Elsevier Weekblad en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-

 

Doe je mee?

 

Speechwedstrijd Prinsjesrede 2020: ‘Denker des Vaderlands, wat te doen na de crisis?’

We gaan hoe dan ook uit de coronacrisis komen. Voor iedereen geldt dat er straks een pre- en postcoronatijdperk zal zijn. We weten heel goed hoe ons leven er voor de intelligente lockdown uitzag en hoe het er nu uitziet. Maar denken we te weten hoe de wereld eruit zal zien als deze storm is geluwd? Of blijft ze op een andere manier voortrazen? Wat gaat er veranderen? Waar moeten we rekening mee gaan houden? Hoe gaan we om met de vrijheden die we stap voor stap terugkrijgen? En wat vergt dat van ons allemaal?

Jij bent de nieuwe Denker des Vaderlands. Je hebt het stokje overgenomen van Daan Roovers en maakt je eerste opwachting op nationale tv. En niet zomaar bij iets! Er komt nog één keertje een DWDD-uitzending om terug te kijken op de coronacrisis en Matthijs van Nieuwkerk zelf heeft je gevraagd om een speech te houden. Hij wil graag dat je antwoord geeft op maar 1 vraag: hoe nu verder?

Dit is jouw kans om je filosofische inzichten op een inspirerende, motiverende en indringende wijze aan een miljoenenpubliek te vertellen. Laat je van je beste Kant zien en geef vorm en houvast aan de nieuwe tijd. We nodigen iedereen – student of speechschrijver, vrijwilliger of voetballer, dominee of denker – uit een toespraak te schrijven van 750 woorden over dit thema. Het doel van de Prinsjesrede is om de kunst van het schrijven van een toespraak te vieren. In de context van de democratie en het vrije woord. De Prinsjesrede is onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival in Den Haag.

Meedoen aan dit feest? Stuur dan je toespraak van maximaal 750 woorden vóór 14 augustus 2020 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl

Uiteraard is er een jury aanwezig om uw speech te beoordelen en deze bestaat dit jaar uit:

– Jet Bussemaker (voorzitter)

– Leonoor Russell (secretaris)

– Bram Schilham

– Shirley Kragt-Gast (winnares 2019)

– Kees Kraaijeveld

– Jaap de Jong

De jury o.l.v. Jet Bussemaker zal de toespraken beoordelen op de volgende criteria:
– Past de speech binnen het thema?
– Is de boodschap overtuigend?
– Is het een spreektekst?
– Is de tekst duidelijk opgebouwd?
– Worden er retorische stijlmiddelen gebruikt?

Op 11 september 2020 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor op een nog nader te bepalen locatie. De winnende speech verschijnt in Elsevier Weekblad en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-

sep
12
za
Open Dag Hoge Raad
sep 12 hele dag
Open Dag Hoge Raad

De Hoge Raad opent tijdens het Prinsjesfestival op zaterdag 12 september zijn deuren voor publiek. Geïnteresseerden zijn welkom om het publieke deel van het gebouw te komen bezoeken. Ook wordt een inkijkje gegeven in het werk van de Hoge Raad.

Er zal ook online een programma worden aangeboden van de Open Dag Hoge Raad. De betreffende link staat op 12 september op deze pagina.

 

PrinsjesHatwalk
sep 12 @ 10:30 – 12:30
PrinsjesHatwalk @ Lange Voorhout

Hoedenontwerpwedstrijd
Een belangrijk onderdeel van de PrinsjesHatwalk is de hoedenontwerpwedstrijd. Anders dan eerdere edities kan dit jaar iedereen meedoen; professionals, hobbyisten, beginnende en gevorderde hoedenmakers.

Tot 31 juli kan iedereen zich aanmelden via: Prinsjesfestival@prinsjeshatwalk.nl

Ook de hoed moet passen in het thema van Prinsjesfestival 2020: ‘Vrij Blijven, Vrijheid is een werkwoord’.

Als jouw hoed wordt geselecteerd maak je kans op mooie (geld)prijzen!

PrinsjesOntbijt
sep 12 @ 10:30 – 12:00
PrinsjesOntbijt @ Lange Voorhout

PrinsjesOntbijt 2020: een bijzondere editie!

PrinsjesOntbijt 2020 wordt om meerdere redenen een bijzondere editie.

Met inachtneming van alle richtlijnen en maatregelen ontvangen we op zaterdagochtend 12 september aanstaande buiten op het Lange Voorhout zo’n 600 gasten aan de ontbijttafel. We zijn ervan overtuigd dat we de 1,5 meter afstand in gesprek met elkaar kunnen overbruggen en verbinding kunnen maken.

Het thema van Prinsjesfestival – en daarmee ook van PrinsjesOntbijt – is ‘VRIJ BLIJVEN, vrijheid is een werkwoord!’. Vrijheid is kostbaar, en kwetsbaar. Dat realiseren we ons in deze tijd des te meer. 

Vrijheid samen kunnen en mogen vieren is dan ook een groot goed. Wat is er mooier om dat samen te doen, in de buitenlucht, met bewoners van de verschillende Haagse stadsdelen, Haagse raadsleden en wethouders , Leden van de Eerste en Tweede Kamer, én met groot aantal zorgmedewerkers als speciale gasten?

PrinsjesOntbijt is daarnaast nog om een andere reden heel bijzonder dit jaar. 

We verwelkomen nog een speciale gast aan het ontbijt:  PrinsjesHatwalk. Dat levert een prachtig schouwspel op! We maken de winnaar van de hoedenontwerpwedstrijd bekend, waarbij de genomineerde hoedenontwerpen op bijzondere wijze gepresenteerd worden. 

De presentatie van PrinsjesOntbijt 2020 is in handen van Nicolette Krul (bekend van onder meer het Prinsjesjournaal op TV West vorig jaar).

Deelname aan PrinsjesOntbijt 2020 is alleen mogelijk op uitnodiging.

sep
14
ma
PrinsjesBelang
sep 14 @ 12:00 – 14:00
PrinsjesBelang @ Studio Radio 1

PrinsjesBelang is er voor iedereen die een kijkje in de keuken wil nemen van de public affairs en het lobbyvak. In 2017 vond de eerste editie van PrinsjesBelang plaats, als onderdeel van het Prinsjesfestival. Na veel enthousiaste reacties zal er een vierde editie van PrinsjesBelang plaatsvinden op maandag 14 september van 12.00-14.00 uur vanuit de studio van Radio 1.

 

 

PrinsjesDebat
sep 14 @ 14:00 – 16:00
PrinsjesDebat @ Nieuwspoort
Leerlingen van VWO klassen gaan debatteren over actuele maatschappelijke onderwerpen die ook tijdens Prinsjesdag besproken worden!

Meld jouw VWO klas aan voor het jaarlijkse PrinsjesDebat op maandag 14 september van 14:00-16:00 uur in Nieuwspoort Den Haag.

Het thema van dit jaar is: VRIJ BLIJVEN, ‘Vrijheid is een werkwoord’. Wij vinden het belangrijk om jou een stem te geven – de stem van de toekomst die het verdient om gehoord te worden. Hoe zie jij vrijheid en hoe belangrijk is vrijheid volgens jou?

Het Prinsjesdebat wordt georganiseerd door: Nederlands Debat Instituut

sep
15
di
PrinsjesKind
sep 15 hele dag
PrinsjesKind @ Alle basisscholen in Nederland
Dit jaar is de Kindertroonrede aangepast. Momenteel wordt er gewerkt aan een film met een lesprogramma voor alle basisscholen in Nederland.
Op deze manier kan er dit jaar door het hele land, op alle scholen een Kindertroonrede worden gehouden.
PrinsjesVoorbeschouwing
sep 15 @ 11:15 – 12:00
PrinsjesVoorbeschouwing

Waarom leest de Koning de Troonrede voor? Wat zijn eigenlijk de consequenties van al die nieuwe plannen? Wat is er al uitgelekt? Wat zullen de highlights zijn?

Deze vragen worden beantwoord tijdens de PrinsjesVoorbeschouwing vanuit Campus Den Haag van Universiteit Leiden.
PrinsjesNabeschouwing
sep 15 @ 13:15 – 17:15
PrinsjesNabeschouwing

Wat viel op? Waar lag de klemtoon van de Troonrede? Wie droog de mooiste hoed op Prinsjesdag?

Deskundigen analyseren de Troonrede vanuit Universiteit Leiden, Campus Den Haag.

PrinsjesBorrel
sep 15 @ 16:00 – 18:00
PrinsjesBorrel @ Buena Vista Beach Club, Scheveningen

PrinsjesBorrel wordt dit jaar georganiseerd voor de bijna 100 medewerkers en vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om van Prinsjesfestival een succes te maken.

Gezien de coronacrisis en bijbehorende maatregelen is deze uitdaging in 2020 groot.
Tijdens deze borrel is er voor alle organisatoren gelegenheid om hierover na te praten en alvast de eerste plannen te smeden voor Prinsjesfestival 2021.
Prinsjesdagconcert
sep 15 @ 20:15
Prinsjesdagconcert @ Zuiderstrandtheater, Den Haag

Voor deze bijzondere viering van Prinsjesdag, die in het teken staat van 75 jaar vrijheid, schrijft een compositiestudent van het Koninklijk Conservatorium een nieuw stuk, gebaseerd op dit vrijheidsthema.

De bekende Mozartvertolker Ronald Brautigam, al jaren goed bevriend met het Residentie Orkest, keert terug naar Den Haag. Deze keer met Mozarts charmante Zeventiende pianoconcert. Ook horen we drie delen uit ‘The Planets’ van Holst, een indrukwekkende orkestsuite waarvan ieder deel is vernoemd naar een planeet uit het zonnestelsel.

 

Programma:

n.t.b. – One minute Symphony
Berlioz – Le Carneval romain: ouverture, op. 9
Mozart – Pianoconcert nr. 17 in G, KV 453
Holst – The planets

Hiernaast ziet u een overzicht van alle locaties, waar de evenementen plaats vinden.

Klik op de afbeelding van de plattegrond voor een vergrote versie.