Programma Prinsjesfestival

 

sep
10
di
PrinsjesFototentoonstelling
sep 10 @ 16:30 – sep 29 @ 17:30
PrinsjesFototentoonstelling

Tot en met maandag 1 oktober hangt in het atrium van het Haagse stadhuis een selectie uit de foto’s die genomineerd zijn voor de PrinsjesFotoPrijs voor de beste politieke foto van het jaar. De prijs is een waardering voor de wijze waarop parlementaire fotografie sinds jaar en dag een onmisbaar inzicht biedt in de Nederlandse politiek. De PrinsjesFotoPrijs 2019 wordt vrijdag 13 september uitgereikt in de Eerste Kamer.

sep
11
wo
PrinsjesCollege
sep 11 @ 14:00 – 15:00
PrinsjesCollege

Minister van Financiën Wopke Hoekstra geeft in het kader van het PrinsjesCollege een lezing op het ROC Mondriaan. Het onderwerp: Prinsjesdag en de rijksbegroting. Alleen toegankelijk voor studenten van het ROC Mondriaan.

Avond van het politieke boek
sep 11 @ 19:00 – 20:30
Avond van het politieke boek @ Paagman

Wie wint de PrinsjesBoekenprijs 2019, de prijs voor het beste politiek boek van het jaar? Dat weten we op vrijdag 13 september, maar eind augustus maakt de jury de genomineerden bekend! Op woensdag 11 september heb je de kans om ze te ontmoeten, tijdens de avond van het politieke boek, georganiseerd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat!

Meld je aan via: https://prodemos.nl/agenda/avond-van-het-politieke-boek/

Mark Kranenburg (NRC) interviewt de auteurs over hun boeken en hun visie op het schrijven van boeken over politiek. Hoe doe je dat, waar moet je rekening mee houden? Wat hebben goede politieke boeken gemeen? En wat lezen de auteurs zelf graag?

Kom jij ook?

PrinsjesPubQuiz
sep 11 @ 19:30 – 22:00
PrinsjesPubQuiz @ Nieuwspoort

Deelname op uitnodiging

 

Wie is het beste thuis in Den Haag. Wie kent zelfs de laatste roddels uit de wandelgangen van het Binnenhof? Teams van bestuurders, Kamerleden, studenten, ambtenaren, lobbyisten, journalisten en vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland nemen het tegen elkaar op in een nieuwe editie van de de PrinsjesPubQuiz. De hoofdprijs is de prachtige PrinsjesPubQuiz Wisselbokaal, maar vooral eeuwigdurende roem.

 

De teams krijgen vragen voorgelegd over politiek, actualiteit en de democratische rechtsstaat. Daarnaast komt het festivalthema van 2019 –  het 100-jarig jubileum van het algemeen- en vrouwenkiesrecht– aan bod!

 

De PrinsjesPubQuiz wordt georganiseerd door Prinsjesfestival in samenwerking met het internationale pers- en debatcentrum Nieuwspoort en het Montesquieu Instituut. Deelname is op uitnodiging. De Quizmasters van de avond zijn Michiel Breedveld en Joost Vullings.

De Beker wordt uitgereikt door juryvoorzitter en notaris René Rieter.

 

Eregallerij

2019: ?

2018: VVD-fractie

2017: Tweede Kamerleden

2016: Politieke Denktanks

sep
12
do
PrinsjesBurger
sep 12 @ 10:30 – 12:30
PrinsjesBurger @ Theater aan het Spui

©Willemijn Roebroek

 

Twaalf MBO-scholen, uit elke provincie één, vaardigen hun BurgerschapsHelden af naar Den Haag voor de strijd om de PrinsjesBurgerPrijs 2019. Docenten en hun studenten presenteren in ultrakorte pitches de parels uit hun burgerschapsonderwijs. Passend bij het thema van PrinsjesFestival dit jaar, is alle aandacht gericht op Gelijke kansen.

 

Burgerschapsonderwijs in het MBO onderscheidt vier dimensies: politiek-juridisch (democratie), economisch (werk, consumenten), sociaal-maatschappelijk (omgangsvormen, diversiteit) en vitaal burgerschap (gezond leven). Elke deelnemende school kiest voor de pitch een eigen focus. Dat belooft dus een heel gevarieerd programma te worden! Voor de jury, onder leiding van Tanja Jadnanansing (stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost), zal het bepalen van de winnaar nog een hele uitdaging zijn.  Klik hier voor het juryreglement van de PrinsjesBurgerPrijs 2019.

Minister Kajsa Ollongren (BZK) is aanwezig en reikt de prijs uit.

Presentatie: Simone Weimans (NOS Journaal).

 

Op uitnodiging
Om zo veel mogelijk studenten van de deelnemende scholen de gelegenheid te bieden mee te komen naar Den Haag en voor aanmoediging te zorgen, reserveren we alle beschikbare plaatsen in de theaterzaal voor de scholen. Helaas is het daarom niet mogelijk om u aan te melden.

PrinsjesLezing 2019
sep 12 @ 13:30 – 16:00
PrinsjesGedicht
sep 12 @ 16:30 – 17:00
PrinsjesGedicht

Fotograaf: ©Sebastiaan de Groot

 

Na onder andere de Drentse Lévi Weemoedt, de Zeeuwse Franca Steur en de Overijsselse Glenn de Randamie en de Gelderse Wout Waanders draagt dit jaar een Zuid-Hollandse dichter het PrinsjesGedicht voor. Dit is speciaal voor het festival geschreven.

In het PrinsjesGedicht klinken steevast de betekenis van Prinsjesdag en het festivalthema door. De Prinsjesdichter komt altijd uit de gastprovincie van Prinsjesfestival. Dit jaar is dat de provincie Zuid-Holland.

 

PrinsjesDichter 2019

Meer informatie over de PrinsjesDichter van Zuid-Holland volgt binnenkort. Lees hier het PrinsjesGedicht van afgelopen jaar.

PrinsjesPrijsDiner
sep 12 @ 19:00 – 20:00
PrinsjesPrijsDiner
Fotograaf: ©Willemijn Roebroek

Deelname op uitnodiging

 

De PrinsjesPrijs wordt sinds 2013 uitgereikt aan een politicus die van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland. De PrinsjesPrijs wordt uitgereikt tijdens het officiële PrinsjesPrijsDiner in de Zuid-Hollandse ambassade. De uitreiking is alleen op uitnodiging bij te wonen.

Jury

De jury van de Prinsjesprijs bestaat uit voorzitter Frans Weisglas (voormalig voorzitter van de Tweede Kamer), Carla Hoetink (politiek historicus en universitair docent bij de Radboud Universiteit) en politiek journalist Kees Boonman.

Eerder ging de PrinsjesPrijs naar:

  • Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en voormalig griffier van de Tweede Kamer Jacqueline Biesheuvel (2013);
  • De financieel woordvoerders van de ‘constructieve oppositie’: Wouter Koolmees, Carola Schouten en Elbert Dijkgraaf (2014);
  • Senator Roel Kuiper (2015);
  • Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (2016);
  • Angelien Eijsink (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Helma Neppérus (VVD) (2017) en
  • Jozias van Aartsen (2018)

 

sep
13
vr
Democratie in Woord en Beeld
sep 13 @ 10:30 – 11:30
Democratie in Woord en Beeld @ Eerste Kamer

Wie schreef dit jaar het beste politieke boek en wie maakte de beste politieke foto? Dat wordt bekend tijdens Democratie in Woord en Beeld, waar dit jaar voor de zesde maal de PrinsjesFotoprijs en de PrinsjesBoekenprijs worden uitgereikt.

 

De PrinsjesBoekenPrijs wordt ieder jaar uitgereikt voor het beste politieke boek. In aanmerking komen non-fictieboeken die verschenen tussen juli 2018 en juli 2019 waarin in tekst en/of beeld informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke). De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden. Lees hier alles over de PrinsjesBoekenprijs.

 

Vrijdag 13 september wordt in de Eerste Kamer voor de zesde keer de PrinsjesFotoprijs uitgereikt voor de beste politieke foto. Tegelijkertijd wordt in de Eerste Kamer een expositie van een selectie van de ingezonden foto’s voor het publiek geopend. In het atrium van het Haagse stadhuis is van 10 tot en met 29 september een expositie te zien met een politiek jaaroverzicht in beeld en de genomineerde foto’s voor de PrinsjesFotoprijs 2019. Lees hier alles over de PrinsjesFotoprijs.

PrinsjesGesprek 2019
sep 13 @ 12:30 – 13:30
PrinsjesRede
sep 13 @ 16:30 – 18:00
PrinsjesRede @ Kloosterkerk

Fotograaf: Sebastiaan de Groot ©

Van schrijver tot student, van voetballer tot dominee of denker, iedereen kan voor de PrinsjesRede een speech schrijven in het licht van het thema van dit jaar. Het doel van de PrinsjesRede is om de kunst van het schrijven van een toespraak te vieren. In de context van de democratie en het vrije woord.

Dit jaar is het thema ‘Voor vrouwen, door vrouwen, met mannen!’, geïnspireerd op 100 jaar vrouwenkiesrecht. We nodigen iedereen, van student of speechschrijver, vrijwilliger of voetbalster, man of vrouw, feminist of fadozanger tot dominee of lekenpreker uit een toespraak van 750 woorden te schrijven, over dit thema.

Het perspectief: jij bent de nieuwe ‘Aletta Jacobs’ (v/m) en het zit je al jaren dwars dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn op belangrijke plekken in de maatschappij. Geïnspireerd door jouw achtergrond als kapper, hoogleraar, meubelmaker, marktkoopvrouw, accountant, boerin, danser, aanstormend politicus of in ieder geval inwoner van Nederland, schrijf je een vlammend betoog waarin je oproept tot een echte v/m/of zelfs genderneutrale maatschappij. Jouw speech wordt landelijk opgepikt en jaren later wordt er nog over jouw verhaal gesproken. Het was de aanzet tot ander beleid en het begin van een nieuwe samenleving.

Pak je pen en leef je uit. Het doel van de Prinsjesrede is om de kunst van het schrijven van een toespraak te vieren. In de context van de democratie en het vrije woord.

Op vrijdag 13 september worden de drie beste inzendingen in de Kloosterkerk voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater. Een jury onder leiding van hoogleraar en voormalig onderwijsminister Jet Bussemaker beoordeelt de inzendingen op vorm en inhoud.

De winnende speech verschijnt in Elsevier en wordt beloond met een geldprijs van €2.500

Aanmelden

Aanmelden kan via de groene knop bovenaan of via deze link.
Toespraak inzenden
Meedoen aan dit feest? Stuur dan je toespraak van maximaal 750 woorden vóór 15 augustus 2019 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl De jury o.l.v. Jet Bussemaker beoordeelt de inzendingen op vorm en inhoud. Op vrijdag 13 september 2019 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor in de Kloosterkerk in Den Haag. De winnende speech verschijnt in Elsevier en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-. www.prinsjesfestival.nl
sep
14
za
Koninklijk en Militair Ceremonieel
sep 14 @ 00:00 – sep 15 @ 10:00
Koninklijk en Militair Ceremonieel

Koninklijk en Militair Ceremonieel

Geen Prinsjesdag en geen Prinsjesfestival zonder militaire inbreng!

“De traditionele strandoefening is op, zeg maar, het strand van de Soldaat van Oranje”, aldus Thijs van Leeuwen, coördinator van de militaire inbreng en overigens ook lid van de programmaraad van Prinsjesfestival. “Dat gebeurt echt pal voor het Kurhaus. Sinds een aantal jaren doen we dat om het publiek meer te betrekken bij de voorbereidingen en bij Prinsjesdag”.

Thijs van Leeuwen is elk jaar de spil in de militaire inbreng bij Prinsjesdag en Prinsjesfestival. “En het gaat prima. Sinds 2005 zijn we bezig om Prinsjesdag te verrijken met allerlei festiviteiten en militaire ceremoniële optredens. Ik denk dat we er opnieuw in slagen om te laten zien dat Den Haag de koninklijke stad is”.

Dat begint zaterdag 14 september met de oefenshow van de Koninklijke marechaussee te paard op het Lange Voorhout.  “Met medewerking van het Trompetterkorps van de marechaussee. Er staan tribunes voor 2000 mensen en ik denk dat die weer helemaal gevuld zijn. Na het ceremonieel volgt de PrinsjesHatwalk. Ik vind dat een mooie combinatie”.

Programma Koninklijk Militair Ceremonieel

Zaterdag 14 september 2019

Zondag 15 september 2019

Maandag 16 september 2019

Dinsdag 17 september 2019

PrinsjesOntbijt
sep 14 @ 09:30 – 11:30
PrinsjesOntbijt @ Den Haag

Een echt PrinsjesOntbijt-lied, fluisterbootjes op de Hofvijver, met je tafelgenoten discussiëren over de vraag: ‘waar of niet waar?’. En misschien wel met je hele tafel winnaar worden van de Grote Hofvijver Show .. Zie daar een paar spannende ingrediënten van PrinsjesOntbijt 2019.

Vroeg in de ochtend van zaterdag 14 september worden de lange ontbijttafels weer gedekt. In samenwerking met een groep studenten van Horeca en Facilitaire Dienstverlening van ROC Mondriaan wordt alles in gereedheid gebracht om de vele ontbijtgasten te kunnen verwelkomen. Ook leerlingen van het Herman Broeren College en van Ipse de Bruggen helpen ons mee.

De presentatie van het programma is in handen van Paula Udondek. Zij is in Nigeria geboren en woont bijna haar hele leven in Den Haag. Zij presenteerde bekende tv-programma’s als Waku Waku en Get The Picture. Heel veel zal zij niet aan het woord zijn, het gaat natuurlijk om de ontbijtgasten zelf. Een kopje koffie, een lekker broodje en kennismaken met de andere gasten aan tafel.

Elkaar ontmoeten en leren kennen: hoe kan dat beter dan in de vorm van een spel, een quiz? In de Grote Hofvijver Show ontvangt quizmaster Vincent Rietbergen op zijn drijvende podium enkele historische personages. De grote vraag is: is wat zij vertellen écht waar of helemaal níet waar? Tja, .. wat is het goede antwoord?

PrinsjesOntbijt wordt feestelijk afgesloten met het enige echte PrinsjesOntbijt-lied, gezongen door kinderkoor De Zeesterren uit Scheveningen. De Zeesterren brengen hierin, geheel passend bij het thema van Prinsjesfestival, een ode aan 100 jaar algemeen kiesrecht. Het refrein met als motto “laat je stem horen” is een echte meezinger. Onder leiding van Monique Harteveld zijn De Zeesterren begonnen met de repetities. De eerste opname klinkt veelbelovend.

En dan nog iets: waar zitten we? We hopen aan de Hofvijver, net als vorig jaar. Mochten de weersvoorspellingen dermate slecht zijn dat een ontbijt buiten niet mogelijk is, dan wijken we uit naar een andere prachtige Haagse plek: de Passage. Vanwege de openingstijden van de winkels hier zullen we dan wel wat vroeger op moeten staan: PrinsjesOntbijt zal in dat geval van 08.00 tot 10.00 uur zijn.

Ticketverkoop

Een klein deel van de plaatsen aan de ontbijttafels is beschikbaar voor ticket-houders. Een ticket kopen kan via de groene knop; een ticket kost 8,50 euro.
Ook mee-ontbijten? Koop dan snel een ticket, het aantal is beperkt!
Open Dag Hoge Raad
sep 14 @ 10:00 – 17:00
Open Dag Hoge Raad @ Hoge Raad

De Hoge Raad opent tijdens Prinsjesfestival op zaterdag 14 september zijn deuren voor publiek. Geïnteresseerden zijn welkom om het publieke deel van het gebouw te komen bezoeken. Ook wordt een inkijkje gegeven in het werk van de Hoge Raad.

Het programma bestaat onder meer uit
– een lezing over het werk van de Hoge Raad door president Maarten Feteris
– een lezing over Hugo de Groot door emeritus hoogleraar Henk Nellen, vermoedelijk de grootste Hugo de Groot-kenner van Nederland
en het spel ‘Het geheim van de raadkamer’!
 
Verder is er doorlopend op elk uur een ‘ontmoet een raadsheer/advocaat-generaal’, de mogelijkheid om een togaselfie te maken, is er een kinderhoek waar wordt voorgelezen en verteld over het werk van een rechter en nog veel meer.

Meer informatie over de open dag is te vinden via: https://bit.ly/2LPuRyH

PrinsjesMarkt
sep 14 @ 12:00 – 18:00

Fotograaf: Emmie van Poelgeest

Start PrinsjesMarkt: 12.00 uur
Opening: 13.00 uur
Promotieshow: 13.15 uur
Einde PrinsjesMarkt: 18.00 uur

Geheel volgens de traditie zijn op de PrinsjesMarkt diverse hoedenontwerpers te vinden waar u zelf ook de mooiste creaties kunt passen en kopen. Daarbij zijn er ook sieraden, tassen en accessoires te bewonderen. Om 13.15 uur vindt de promotieshow van de marktdeelnemers plaats. Hierbij showen de modellen de meest interessante artikelen van de marktdeelnemers op de PrinsjesMarkt.

 

Wilt u ook deelnemen aan de Prinsjesmarkt? Stuur dan een mail naar prinsjeshatwalk@prinsjesfestival.nl.

 

 

Marktdeelnemers

                     House of Hats                         Naomi Christina             Amber van Thull          Elza Wingelaar                 The Coloured Motion

                                                        

The Hague Hat Stroll
sep 14 @ 13:30 – 14:30
The Hague Hat Stroll @ Binnenstad Den Haag

Heb jij een mooie hoed die je altijd al eens wilde dragen? Loop dan mee met de tweede editie van the Hague Hat Stroll! De wandeling, met hoed op, start om 13.30 uur op het Plein. Onder deskundige leiding van een gids lopen we langs typische Haagsche plekken waaronder Paleis Noordeinde, het Lange Voorhout, het Kabinet van de Koning en de Lange Vijverberg. De wandeling is toegankelijk voor jong en oud en eindigt ook weer op het Plein, waar om 15.00 uur de PrinsjesHatwalk van start gaat.

 

Zet het in je agenda én: vergeet je hoed niet!

 

PUBLIEKSPRIJS
Er is een fotowedstrijd uitgezet op zaterdag 14 september, onderdeel van de PrinsjesHatwalk 2019. Post een foto met uw hoed en maak kans op € 150,- shoptegoed bij The English Hatter. Hoe stijlvoller, hoe beter. De The Hague Hat Stroll is de ultieme gelegenheid voor het maken van een toepasselijke foto! Plaats je selfie vervolgens voor woensdag 18 september op Instagram of Twitter onder de hashtag #PHW2019 of upload de foto naar deze Facebookpagina: www.facebook.com/PrinsjesHatwalk (eerst even liken!).

 

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via de groene knop en via deze link.

Muzikaal optreden Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee
sep 14 @ 14:00 – 15:00
Muzikaal optreden Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee @ Plein Den Haag

Een ceremonieel optreden van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, een van de acht militaire orkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Het Trompetterkorps is, in tegenstelling tot de orkesten van de Koninklijke Marine, Landmacht en Luchtmacht, geen harmonieorkest, maar treedt op in fanfarebezetting. Professionele musici vormen de basis van het orkest. Reguliere marechaussees maken, voor zover de dienst het toelaat, deel uit van dit orkest.

 

Oefenshow Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee
sep 14 @ 14:00 – 15:00

Ter voorbereiding op Prinsjesdag oefent de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee op het Lange Voorhout in Den Haag. De oefening vindt plaats op zaterdag 14 september van 14.00 tot 15.00 uur.

Het escorte, dat op de Derde Dinsdag van september Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander naar de Ridderzaal begeleidt, bestaat uit 34 ruiters. De oefening, die op het korte stuk van het Lange Voorhout plaatsvindt, bestaat uit een terrasproef, vlaggenproef en muziekproef. Ook wordt er nog geoefend met een reusachtige bal. Dit alles om de paarden te laten wennen. De Gouverneur der Residentie, tevens Commandant van de Koninklijke Marechaussee, Luitenant-generaal Harry v.d. Brink zal met zijn adjudant te paard de oefening bijwonen. Het hele gebeuren wordt muzikaal opgeluisterd door het 55 man sterke Trompetter-korps van de Koninklijke Marechaussee.

Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee

PrinsjesHatwalk
sep 14 @ 15:00 – 16:00

 

PROGRAMMA OP HET PLEIN

Start PrinsjesMarkt: 12:00 uur

Start The Hague Hat Stroll: 13.30 uur

Start PrinsjesHatwalk: 15:00 uur

 

Studentenontwerpwedstrijd
Een belangrijk onderdeel van de PrinsjesHatwalk is de hoedenontwerpwedstrijd die is uitgezet bij modevakscholen in Nederland en België. Diverse studenten hebben zich ingeschreven en een prachtige hoed ontworpen binnen het thema Diversiteit als sieraad van de wereld. De zes hoeden van de genomineerde studenten worden geshowed. De vakjury bestaande uit Judith Kadee, Marianne Jongkind, Els Robberechts en Frans Molenaar maken aan het einde van de show de drie prijswinnaars bekend.

Vrouwenhoeden

La plus belle! Hoedenontwerpster Wies Mauduit maakt al bijna dertig jaar hoeden, eerst een lange tijd in Parijs en sinds vier jaar in haar eigen atelier in Oegstgeest, vlak bij Leiden. Haar stijl is vrouwelijk en elegant; ze houdt van kleur en gebruikt graag luxueuze materialen. Over het thema ‘Diversiteit’ zegt Wies: Dat is natuurlijk een inkoppertje, want wat is er nou diverser dan een hoed? Net zoals er eindeloos veel verschillende vormen van schoonheid zijn, zijn er eindeloos veel soorten hoeden om je mee te versieren en steeds een ander aspect van jezelf te laten zien. Mijn atelier heet La plus belle!, omdat je met een hoed op natuurlijk altijd de mooiste bent! Lees meer.

Mannenhoeden

Voor deze editie van de Prinsjeshatwalk gaan de hoedenontwerpers Niki Bierling, Mirjam de Rijker en Arjan Schippers een bijzondere samenwerking aan om hun prachtige nieuwe hoeden te showen speciaal voor mannen.

Duurzame hoeden

The Coloured Motion Mariëlle van der Schrier (hoeden) en Nicoline Reinders (breisels) zijn de ontwerpers van het hoedenlabel The Coloured Motion. De hoeden van ‘The Coloured Motion’ zijn elegant en stijlvol, maar tegelijkertijd speels door hun flexibele vorm. Daarnaast worden de hoeden duurzaam, ofwel fully fashioned, gebreid, zodat er geen reststukken overblijven. Hoedenontwerpster Mariëlle van der Schrier ziet een hoed als de ‘Bekroning van Jezelf’. Een originele hoed, muts of pet onderstreept je identiteit en laat zien wie je bent. Met een hoed op word je gezien. In haar nieuwste collectie hoeden van duurzame materialen deelt Mariëlle haar statement met de wereld: ‘Respect Yourself, Keep the Elements & Heal the Planet’.

De hoeden worden in kleine oplages met de hand gemaakt in Nederland. Dit geeft de Mariëlle en Nicoline de vrijheid om veel aandacht te geven aan het ontwerp, bijzondere kleuren, de gebruikte materialen en de afwerking van de hoed. De materialen, die voornamelijk uit duurzame breisels bestaan, zijn veelal gemaakt van bio-garens van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast worden sommige materialen door gebruik van bijenwas waterafstotend gemaakt. www.thecolouredmotion.nl / www.hartetcirculair.nl Haagsche Hoeden – Nieuwe Hoofdbestemming voor oude treinmaterialen In de week van Prinsjesdag en PrinsjesHatwalk 2018 was er een bijzondere hoedententoonstelling te bewonderen op het station Den Haag Centraal. Dit was het eindresultaat van een hoedenontwerpwedstrijd, uitgezet bij professionele hoedenontwerpsters door heel Nederland. Zij waren door NS uitgenodigd om een hoofddeksel te ontwerpen en te maken, welke geïnspireerd waren op het station Den Haag Centraal. Dit station staat bekend om haar iconische wybertjesdak. Alle hoeden zijn gemaakt van stoffen uit oude treinen en NS-bedrijfskleding. Met de link naar duurzaamheid en diversiteit biedt de Prinsjeshatwalk dit jaar het podium aan deze bijzondere en prachtige hoeden. Lees hier meer.

Politici
In de traditie van Prinsjesdag showen verschillende politici de hoeden die zij droegen tijdens Prinsjesdag 2018. Ze delen met u het inspirerende verhaal achter deze hoedenkeuze.

Kleding

Kristine Mkrtchian & Ajnemra
Kledingontwerpster Kristine Mkrtchian helpt dit jaar weer met veel plezier mee aan de PrinsjesHatwalk. Bij deze editie helpt ze zowel bij de choreografie, maar ook bij de kleding en coördinatie van modellen. Kristine heeft altijd veel interesse gehad in Haute Couture en hoogwaardige handgemaakte kleding in het algemeen.

Een altijd groeiende passie voor het vak met daarbij goede klantrecensies hebben er in 2010 toe geleid dat ze haar eigen Haute Couture merk en bedrijf is gestart: Ajnemra. Binnen Ajnemra beleeft ze de passie in alles wat ze doet voor haar klanten. Ze creëert Haute Couture & Prêt-à-Couture outfits voor iedere bijzondere gelegenheid. Ieder jaar ontwerpt ze een exclusieve handgemaakte collectie met hoogwaardige materialen. Bij deze editie van de PrinsjesHatwalk schitteren de jurken van Ajnemra op het podium, gedragen door professionele modellen. In haar nieuwe collectie speelt diversiteit een grote rol. Ze heeft ‘de vrouw’ als inspiratie gebruikt. Diversiteit in het vrouwelijke karakter, uiterlijk, doelen en dromen zijn terug te zien op de catwalk. www.ajnemra.com

PRINSJESMARKT
Om de dag compleet te maken, kunt u voor en na de PrinsjesHatwalk de PrinsjesMarkt bezoeken. Geheel volgens de traditie zijn op deze markt diverse hoedenontwerpers te vinden waar u zelf ook de mooiste creaties kunt passen en kopen. Om 13.15 uur vindt de promotieshow van de marktdeelnemers plaats. Hierbij tonen de modellen de meest interessante artikelen van de marktdeelnemers die op die dag aanwezig zijn. Wilt u ook deelnemen aan de Prinsjesmarkt? Stuur dan een mail naar prinsjeshatwalk@prinsjesfestival.nl.

PUBLIEKSPRIJS
Post een foto met uw hoed en maak kans op € 150,- shoptegoed bij The English Hatter. Maak op zaterdag 14 september een weergaloze selfie met je mooiste hoed. Hoe stijlvoller, hoe beter! Plaats je selfie vervolgens voor woensdag 18 september op Instagram of Twitter onder de hashtag #PHW2019 of upload de foto naar onze Facebookpagina: www.facebook.com/PrinsjesHatwalk (eerst even liken!).

 

Prinsjesfestival 2018

sep
15
zo
Generale Repetitie Prinsjesdag
sep 15 @ 10:00 – 11:00

Generale repetitie Prinsjesdag door het Koninklijke Staldepartement en de bereden eenheden (in totaal ongeveer 200 paarden) van Cavalerie, Koninklijke Marechaussee en Nationale Politie. 10.00 uur: vertrek Koninklijke Stallen aan de Hogewal voor route Prinsjesdag.

Bereden Ere Escorte Nationale Politie

Beëdiging te paard van nieuwe militairen van het Cavalerie Ere Escorte
sep 15 @ 13:00 – 14:00
Cavalerie Ere Escorte

Op zondag 15 september vindt op het Lange Voorhout defilé en behendigheidswedstrijd plaats van het Cavalerie Ere-Escorte. Het Cavalerie Ere-Escorte begeleidt op Prinsjesdag dit jaar voor de 48ste maal het staatshoofd naar de Ridderzaal.

De militaire ceremonie, waaraan het voltallige Cavalerie Ere-Escorte van 60 ruiters deelneemt, wordt muzikaal opgeluisterd door het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ‘Bereden Wapens’. Het defilé en de demonstratie op zondagmiddag kan door iedereen worden bijgewoond.

Het Cavalerie Ere-Escorte werd opgericht in 1966 ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus en begeleidde de bruidstoet naar de Amsterdamse Westerkerk. Het reed in 1972 voor de eerste maal mee in de koninklijke stoet op Prinsjesdag. Ook bij het huwelijk van prins Willem Alexander en prinses Máxima in 2002 en bij de begrafenissen van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard in 2002 en 2004 en bij de Inhuldiging van koning Willem- Alexander was het Cavalerie Ere-Escorte present.

Traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers en Traditioneel Tamboerkorps Garde Grenadiers
sep 15 @ 13:00 – 14:00

Muzikale show Traditioneel Tamboerkorps Garde Grenadiers, Traditioneel Jachthoornkorps Garde jagers en Historisch Tamboerkorps Koninklijke Marechaussee.

Traditioneel Jachthoornkorps van de Garde Jagers

PrinsjesFilm
sep 15 @ 16:00 – 18:30
PrinsjesFilm @ Pathé Buitenhof

Prinsjesfestival 2019 staat in het teken van 100 jaar algemeen kiesrecht. Een
hele tijd, 100 jaar, maar wie even doordenkt, realiseert zich dat er al volop auto's
rondreden door Den Haag en dat de Eerste Wereldoorlog achter de rug was toen
vrouwen voor de allereerste keer naar de stembus mochten.

In Nederland hebben vrouwen al een eeuw actief en passief kiesrecht, maar in
Zwitserland moesten ze tot 1971 wachten eer ze mochten stemmen. Op 7
februari van dat jaar stemde twee derde van de Zwitserse mannen in een
referendum voor het actief vrouwenkiesrecht. (Meer dan een beetje laat: in
landen als Burundi, Oezbekistan, Soedan, Syrië en El Salvador mochten vrouwen
toen al lang stemmen.)

De PrinsjesFilm van 2019, Die Göttliche Ordnung, draait om dat Zwitserse
referendum. Vroni is een doorsnee huisvrouw in een plattelandsdorp waar
weinig te merken is van de vrije geest van de jaren zestig en zeventig. In
tegendeel: als ze een baan wil zoeken, steekt haar man daar een stokje voor.
Emancipatie, is de heersende opvatting, is zonde en gaat in tegen de goddelijke
orde der dingen. Vroni komt tegen die gedachte in opstand, maar de mannen
geven zich niet makkelijk gewonnen. Hoe gaat het dorp stemmen bij het
referendum?

 

Aanmelden
Iedereen is welkom bij Prinsjesfilm. De entree is vrij! Aanmelden kan via de groene knop bovenaan of via deze link.

PrinsjesCabaret
sep 15 @ 20:15 – sep 17 @ 22:00
PrinsjesCabaret @ Diligentia

Fotograaf: Anne van Zantwijk ©

Als hoogtepunt van Prinsjesfestival is het PrinsjesCabaret  een heerlijke meerdaagse traditie geworden die we sinds vorig jaar met veel plezier hebben uitgebreid met een extra voorstelling. Naast de maandagavond en uiteraard de avond van Prinsjesdag zelf, is er ook PrinsjesCabaret op de zondagavond voorafgaand aan Prinsjesdag.

Ambassadeur en presentator van het PrinsjesCabaret is niemand minder dan Pieter Derks!

Met in de line-up het heerlijk muzikaal en verbaal scherpe duo Maartje & Kine, Eveline van Rijswijk en Bert Gabriëls. We verheugen ons er nu al op!

De kaarten voor PrinsjesCabaret 2019 – met o.a. Pieter Derks vliegen de deur uit: op Prinsjesdag zijn er nog maar een paar kaarten over! Bestel daarom nu je ticket (v.a. €19,50) via deze link: https://bit.ly/2KvdF0E

De avond van Prinsjesdag liever vrijhouden om bij te komen van een boordevolle Prinsjesfestivalweek? Kaarten bestellen voor de zondagavond vóór Prinsjesdag (15 september) kan via deze link: https://bit.ly/2YBSfGW

 

Toegangsprijs (v.a. €19,50) inclusief garderobe en een drankje.

sep
16
ma
Strandoefening voor het Kurhaus
sep 16 @ 10:00 – 11:00
Strandoefening voor het Kurhaus @ Soldaat van Oranjestrand Scheveningen

Strandoefening voor het Kurhaus van het Cavalerie Ere Escorte met medewerking van de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee en muzikaal omlijst door de Fanfare Bereden Wapens.

PrinsjesWandeling
sep 16 @ 11:00 – 12:00
PrinsjesWandeling @ ProDemos

ProDemos en Prinsjesfestival organiseren op maandag 16 september 2019 voor de derde keer de PrinsjesWandeling: een koninklijke wandeling in het historisch hart van Den Haag. Wegens groot succes organiseren we dit jaar maar liefst twee wandelingen!

Wij bieden de wandelingen nu aan op maandag 16 september om 11.00 en 15.00 uur voor 25 deelnemers per wandeling.

PrinsjesWandeling

De wandeling begint bij het Bezoekerscentrum van ProDemos. Dit is tegenover het Binnenhof (naast café-restaurant Dudok) en op loopafstand van het Centraal Station. De wandeling voert u onder leiding van een deskundige gids langs diverse typische Haagsche plekken. Denk bijvoorbeeld aan Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koning Willem Alexander, het Lange Voorhout, het Kabinet van de Koning en het Binnenhof.

 

Kaarten zijn te bestellen via deze link.

PrinsjesBelang
sep 16 @ 12:00 – 14:00
PrinsjesBelang @ Centrale Hal VNO-NCW

PrinsjesBelang is er voor iedereen die een kijkje in de keuken wil nemen van de public affairs en het lobbyvak. In 2017 vond de eerste editie van PrinsjesBelang plaats, als onderdeel van het Prinsjesfestival. Na veel enthousiaste reacties vindt er dit jaar een derde editie van PrinsjesBelang plaats op maandag 16 september van 12.00-14.00 uur in de Centrale Hal van de Malietoren in Den Haag met als centraal thema ‘diversiteit in het lobby en PA-vak’.

 

De lunchbijeenkomst wordt afgetrapt met een korte vooruitblik op het komende politieke jaar. Martijn de Greve (Politieke Junkies, BNR Nieuwsradio, Radio 1) verkent samen zijn gasten met welke thema’s public affairs professionals zich komend jaar bezig gaan houden. Daarna wordt een panel bestaande uit bestuurders, politici en lobbyisten gevraagd naar hoe de diversiteit in het lobby en PA-vak door de jaren heen zich heeft ontwikkeld. Het panelgesprek zal ’s avonds integraal worden uitgezonden tijdens het radio 1 programma Haagse Lobby.

 

PrinsjesBelang staat open voor alle geïnteresseerden in Public Affairs en lobby. Dit jaar is er een speciale samenwerking met de Haagse Hogeschool, dus ook studenten zijn van harte welkom!

 

Aanmelden

Aanmelden kan via de groene knop bovenaan of via deze link.

 

Foto’s PrinsjesBelang 2018

 

PrinsjesDebat
sep 16 @ 14:00 – 16:00
PrinsjesDebat @ Nieuwspoort

Fotograaf: ©Gerhard van Roon

Wat zou democratie zijn zonder ruimte voor debat? Tijdens het PrinsjesDebat gaan 60 mavo-leerlingen met elkaar in debat over actuele maatschappelijke dilemma’s. Het thema van dit jaar is ‘diversiteit in de politiek’ en daarom zullen de stellingen dit jaar onder andere gaan over vrouwen in de politiek en over gelijke kansen ongeacht je leeftijd of opleiding. De jongeren debatteren met een opgelegde mening over de stellingen en horen kort van tevoren of zij voor of tegen de stelling zijn. De stellingen worden ingeleid door een politicus of journalist, die mag plaatsnemen in het jurypanel. Na de drie debatrondes wordt de Beste Debater bekend gemaakt door de 3-koppige jury en wordt de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

Aanmelden

Wil jij als publiek deelnemen en de debatkunsten van de leerlingen bewonderen? Meld je dan hier aan.

Het PrinsjesDebat wordt elk jaar georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut.

PrinsjesForum
sep 16 @ 16:00 – 18:00
PrinsjesForum
Voor het vierde jaar op rij organiseert Prinsjesfestival in samenwerking met de Hoge Raad der Nederlanden, de Raad van State en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat – PrinsjesForum over democratie en rechtsstaat.
Meer informatie volgt binnenkort.
#PrinsjesShow
sep 16 @ 20:00 – 21:00
PrinsjesCabaret
sep 16 @ 20:15 – sep 18 @ 22:00
PrinsjesCabaret @ Diligentia

Fotograaf: Anne van Zantwijk ©

Als hoogtepunt van Prinsjesfestival is het PrinsjesCabaret  een heerlijke meerdaagse traditie geworden die we sinds vorig jaar met veel plezier hebben uitgebreid met een extra voorstelling. Naast de maandagavond en uiteraard de avond van Prinsjesdag zelf, is er ook PrinsjesCabaret op de zondagavond voorafgaand aan Prinsjesdag.

Ambassadeur en presentator van het PrinsjesCabaret is niemand minder dan Pieter Derks!

Met in de line-up het heerlijk muzikaal en verbaal scherpe duo Maartje & Kine, Eveline van Rijswijk en Bert Gabriëls. We verheugen ons er nu al op!

De kaarten voor PrinsjesCabaret 2019 – met o.a. Pieter Derks vliegen de deur uit: op Prinsjesdag zijn er nog maar een paar kaarten over! Bestel daarom nu je ticket (v.a. €19,50) via deze link: https://bit.ly/2KvdF0E

De avond van Prinsjesdag liever vrijhouden om bij te komen van een boordevolle Prinsjesfestivalweek? Kaarten bestellen voor de zondagavond vóór Prinsjesdag (15 september) kan via deze link: https://bit.ly/2YBSfGW

 

Toegangsprijs (v.a. €19,50) inclusief garderobe en een drankje.

sep
17
di
PrinsjesKind
sep 17 @ 09:30 – 10:30
PrinsjesKind @ Koninklijke Schouwburg

Op Prinsjesdag zijn kinderen in de Koninklijke Schouwburg voor één dag de baas en openen we onze deuren met een gratis programma vol theater. Bezoek de Kindertroonrede, geniet van een 4+ voorstelling in ons knusse zoldertheater en kom knutselen bij Prodemos in de foyer. Speel de Prinsjesdagquiz, ga op de foto in de ‘Gouden Koets’, trek je mooiste kleren aan én vergeet je hoed niet!

De foyer van de Koninklijke Schouwburg wordt, in samenwerking met ProDemos, omgetoverd tot het Kinderrijk waar kinderen vanaf 9.30 uur spelletjes kunnen spelen, zoals politicoloco, kroontje op kroontje af en Prinsjesdagbingo, kroontjes en hoeden knutselen en op de foto kunnen in bijvoorbeeld ‘de Ridderzaal’.

In het knusse zoldertheater het Paradijs zal gedurende de ochtend drie keer een 4+ voorstelling te zien zijn.

En in de indrukwekkende grote zaal zal om 11.00 uur alweer voor de vierde maal de Kindertroonrede gepresenteerd worden, waarbij u gratis aanwezig kunt zijn.

Dit jaar denken de leerlingen van maar liefst 10 groepen 7/8 uit Den Haag en omliggende steden na over ‘wat zij zouden veranderen of wensen voor Nederland als zij het voor het zeggen zouden hebben’.

Tot slot zal de Koninklijke Schouwburg ook dit jaar de deuren van de grote zaal weer openen om om 13.15 uur de echte troonrede live te streamen op een groot scherm.

 

Meer informatie volgt binnenkort.

 

Demonstratie Saluutbatterij van de Rijdende Artillerie (Gele Rijders)
sep 17 @ 13:00 – 14:00

Het optreden van de Rijdende Artillerie is mede vanwege het 225 jarig jubileum van dit Korps dit jaar.

Stadhouder Willem V richtte in 1793 de Rijdende Artillerie op, zodat de artillerie beter in staat was op het slagveld de snelle cavalerie in het terrein te volgen. Bij de Rijdende Artillerie zit het bedienend personeel eveneens te paard. De Rijdende Artillerie streed onder andere in de Slag bij Waterloo.

Koning Willem II gaf in 1842 de Rijdende Artillerie de hun kenmerkende uniformen met gele tressen, waardoor zij Gele Rijders werden genoemd. Een soortgelijk uniform had hij zelf gedragen in de veldslagen bij Quatre Bras en Waterloo.

Lange tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog waren de Gele Rijders in Arnhem gelegerd. Zij waren daar een legende en er gold onder andere het gezegde: “Geen betere vrijer, dan een Gele Rijer”.

In de oorlog werd hun Willemskazerne in het hart van Arnhem in puin gelegd en na 1945 keerden de Rijders niet meer in Arnhem terug.

Op Prinsjesdag zelf lossen de Gele Rijders op de Koekamp naast het Malieveld de zogenoemde minuutschoten van het moment dat de Koning het Paleis verlaat tot hij er weer in is teruggekeerd.

Prinsjesdag in Wijnhaven
sep 17 @ 15:15 – 16:15
Prinsjesdag in Wijnhaven

Waarom leest de Koning de Troonrede voor? Wat zijn eigenlijk de consequenties van al die nieuwe plannen? Wie draagt de mooiste hoed op Prinsjesdag?

Universitair docent Bestuurskunde Gerard Breeman analyseert de Troonrede. Ernst van Welij neemt jullie mee in de wereld van de Koninklijke tradities en hoedenontwerpster Berry Rutjes laat de mooiste hoeden zien. Iedereen is welkom, dus neem je vrienden mee! Lees hier meer over deze activiteit.

To do: draag je mooiste hoed op dit Prinsjesdag evenement!

Voertaal: Engels

 

De aanmeldlink voor de editie van 2019 volgt binnenkort.

PrinsjesBorrel
sep 17 @ 17:00 – 20:00
PrinsjesBorrel @ Novotel Den Haag City Centre
Ben jij student of young professional? Wil je graag andere jongere mensen leren kennen? In gesprek gaan met Eerste Kamerlid Annelien Bredenoord (D66) en Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (CU)? Kom dan naar de PrinsjesBorrel!
 
Tijdens de borrel vertellen Annelien Bredenoord en Carla Dik Faber over hun vrouwelijke voorbeelden. Ze blikken terug maar ze kijken ook vooruit. Wie inspireren hen? Hoe willen ze zelf een bron van inspiratie zijn? Ondertussen is de bar open. Eerste drankje is van ons.
 
Aanmelden
Aanmelden kan via de groene knop bovenaan of via deze link.
PrinsjesCabaret
sep 17 @ 20:15 – sep 19 @ 22:00
PrinsjesCabaret @ Diligentia

Fotograaf: Anne van Zantwijk ©

Als hoogtepunt van Prinsjesfestival is het PrinsjesCabaret  een heerlijke meerdaagse traditie geworden die we sinds vorig jaar met veel plezier hebben uitgebreid met een extra voorstelling. Naast de maandagavond en uiteraard de avond van Prinsjesdag zelf, is er ook PrinsjesCabaret op de zondagavond voorafgaand aan Prinsjesdag.

Ambassadeur en presentator van het PrinsjesCabaret is niemand minder dan Pieter Derks!

Met in de line-up het heerlijk muzikaal en verbaal scherpe duo Maartje & Kine, Eveline van Rijswijk en Bert Gabriëls. We verheugen ons er nu al op!

De kaarten voor PrinsjesCabaret 2019 – met o.a. Pieter Derks vliegen de deur uit: op Prinsjesdag zijn er nog maar een paar kaarten over! Bestel daarom nu je ticket (v.a. €19,50) via deze link: https://bit.ly/2KvdF0E

De avond van Prinsjesdag liever vrijhouden om bij te komen van een boordevolle Prinsjesfestivalweek? Kaarten bestellen voor de zondagavond vóór Prinsjesdag (15 september) kan via deze link: https://bit.ly/2YBSfGW

 

Toegangsprijs (v.a. €19,50) inclusief garderobe en een drankje.