Programma Prinsjesfestival

 

sep
11
wo
PrinsjesPubQuiz 2019
sep 11 @ 20:00 – 22:00
PrinsjesPubQuiz 2019 @ Nieuwspoort

Deelname op uitnodiging

 

Wie is het beste thuis in Den Haag. Wie kent zelfs de laatste roddels uit de wandelgangen van het Binnenhof? Teams van bestuurders, Kamerleden, studenten, ambtenaren, lobbyisten, journalisten en vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Hollandnemen het tegen elkaar op in een nieuwe editie van de de PrinsjesPubQuiz. De hoofdprijs is de prachtige PrinsjesPubQuiz Wisselbokaal, maar vooral eeuwigdurende roem.

 

De teams krijgen vragen voorgelegd over politiek, actualiteit en de democratische rechtsstaat. Daarnaast komt het festivalthema van 2019 –  het 100-jarig jubileum van het algemeen- en vrouwenkiesrecht– aan bod!

 

De PrinsjesPubQuiz wordt georganiseerd door Prinsjesfestival in samenwerking met het internationale pers- en debatcentrum Nieuwspoort en het Montesquieu Instituut. Deelname is op uitnodiging. De Quizmasters van de avond zijn Michiel Breedveld en Joost Vullings.

De Beker wordt uitgereikt door juryvoorzitter en notaris René Rieter.

 

Eregallerij

2019: ?

2018: VVD-fractie

2017: Tweede Kamerleden

2016: Politieke Denktanks

sep
12
do
PrinsjesBurger 2019
sep 12 @ 10:30
PrinsjesBurger 2019 @ Theater aan het Spui

©Willemijn Roebroek

 

Twaalf MBO-scholen, uit elke provincie één, vaardigen hun BurgerschapsHelden af naar Den Haag voor de strijd om de PrinsjesBurgerPrijs 2019. Docenten en hun studenten presenteren in ultrakorte pitches de parels uit hun burgerschapsonderwijs. Passend bij het thema van PrinsjesFestival dit jaar, is alle aandacht gericht op Gelijke kansen.

 

Burgerschapsonderwijs in het MBO onderscheidt vier dimensies: politiek-juridisch (democratie), economisch (werk, consumenten), sociaal-maatschappelijk (omgangsvormen, diversiteit) en vitaal burgerschap (gezond leven). Elke deelnemende school kiest voor de pitch een eigen focus. Dat belooft dus een heel gevarieerd programma te worden! Voor de jury, onder leiding van Tanja Jadnanansing (stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost), zal het bepalen van de winnaar nog een
hele uitdaging zijn.  Klik hier voor het juryreglement van de PrinsjesBurgerPrijs 2019.

Minister Kajsa Ollongren (BZK) is aanwezig en reikt de prijs uit.

Presentatie: Simone Weimans (NOS Journaal).

Aanmelden
Om zo veel mogelijk studenten van de deelnemende scholen de gelegenheid te bieden mee te komen naar Den Haag en voor aanmoediging te zorgen, reserveren we alle beschikbare plaatsen in de theaterzaal voor de scholen. Helaas is het daarom niet mogelijk om u aan te melden.

PrinsjesGedicht 2019
sep 12 @ 16:30 – 17:00
PrinsjesGedicht 2019

Fotograaf: ©Sebastiaan de Groot

 

Na onder andere de Drentse Lévi Weemoedt, de Zeeuwse Franca Steur en de Overijsselse Glenn de Randamie en de Gelderse Wout Waanders draagt dit jaar een Zuid-Hollandse dichter het PrinsjesGedicht voor. Dit is speciaal voor het festival geschreven.

In het PrinsjesGedicht klinken steevast de betekenis van Prinsjesdag en het festivalthema door. De Prinsjesdichter komt altijd uit de gastprovincie van Prinsjesfestival. Dit jaar is dat de provincie Zuid-Holland.

 

PrinsjesDichter 2019

Meer informatie over de PrinsjesDichter van Zuid-Holland volgt binnenkort. Lees hier het PrinsjesGedicht van afgelopen jaar.

PrinsjesPrijs 2019
sep 12 @ 19:00 – 20:00
PrinsjesPrijs 2019 @ Nieuwspoort
Fotograaf: ©Willemijn Roebroek

Deelname op uitnodiging

 

De PrinsjesPrijs wordt sinds 2013 uitgereikt aan een politicus die van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland. De PrinsjesPrijs wordt uitgereikt tijdens het officiële PrinsjesPrijsDiner in de Zuid-Hollandse ambassade. De uitreiking is alleen op uitnodiging bij te wonen.

Jury

De jury van de Prinsjesprijs bestaat uit voorzitter Frans Weisglas (voormalig voorzitter van de Tweede Kamer), Carla Hoetink (politiek historicus en universitair docent bij de Radboud Universiteit) en politiek journalist Kees Boonman.

Eerder ging de PrinsjesPrijs naar:

 • Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en voormalig griffier van de Tweede Kamer Jacqueline Biesheuvel (2013);
 • De financieel woordvoerders van de ‘constructieve oppositie’: Wouter Koolmees, Carola Schouten en Elbert Dijkgraaf (2014);
 • Senator Roel Kuiper (2015);
 • Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (2016);
 • Angelien Eijsink (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Helma Neppérus (VVD) (2017) en
 • Jozias van Aartsen (2018)

 

sep
13
vr
PrinsjesBoekenprijs 2019
sep 13 @ 10:30 – 11:30
PrinsjesBoekenprijs 2019 @ Eerste Kamer

De PrinsjesBoekenPrijs is de prijs voor het beste politieke boek. In aanmerking komen non-fictieboeken die verschenen tussen juli 2018 en juli 2019 waarin met tekst of beeld, of een combinatie daarvan, informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke). De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden.

 

Uw boek inzenden voor de prijs

U heeft tot 1 juli 2019 de kans om uw boek in te zenden. U kunt hier terugvinden hoe u deel kunt nemen. Ook vindt u daar het juryreglement terug.

 

Winnaar 2018

Remieg Aerts heeft met zijn boek ‘Thorbecke wil het’ de PrinsjesBoekenPrijs 2018 gewonnen, voor het beste politieke boek. Lees hier meer. Onderstaande foto’s zijn gemaakt tijdens de afgelopen editie. Fotograaf: ©Sebastiaan de Groot

PrinsjesRede 2019
sep 13 @ 16:30 – 18:00
PrinsjesRede 2019 @ Kloosterkerk

Fotograaf: Sebastiaan de Groot ©

Van schrijver tot student, van voetballer tot dominee of denker, iedereen kan voor de PrinsjesRede een speech schrijven in het licht van het thema van dit jaar. Het doel van de PrinsjesRede is om de kunst van het schrijven van een toespraak te vieren. In de context van de democratie en het vrije woord.

Op vrijdag 13 september worden de drie beste inzendingen in de Kloosterkerk voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater. Een jury onder leiding van hoogleraar en voormalig onderwijsminister Jet Bussemaker beoordeelt de inzendingen op vorm en inhoud.

De winnende speech verschijnt in Elsevier en wordt beloond met een geldprijs van €2.500

Toespraak inzenden
Meer informatie over hoe kunt deelnemen volgt binnenkort via deze pagina.
sep
14
za
PrinsjesOntbijt 2019
sep 14 @ 09:30 – 11:30
PrinsjesOntbijt 2019 @ Den Haag
PrinsjesOntbijt | ©Emmie van Poelgeest

 

Na de succesvolle primeur vorig jaar mag dit jaar het PrinsjesOntbijt natuurlijk niet ontbreken. Weer aan de oever van de Hofvijver, en duimen voor mooi weer? Of dekken we de langste ontbijttafel elders in het Haagse centrum? Binnenkort meer!

PrinsjesMarkt 2019
sep 14 @ 12:00 – 19:00
PrinsjesMarkt 2019

Fotograaf: Emmie van Poelgeest

 

Zaterdag 14 september staat het Lange Voorhout bol van de activiteiten! Van 12.00 tot 19.00 uur brengen tientallen kraamhouders hun handgemaakte hoeden, prachtige tassen, mode, juwelen en lekker eten aan de man op de PrinsjesMarkt.

De markt is vrij te bezoeken. Meer informatie volgt binnenkort via deze pagina!

 

Wanneer:

Zaterdag 14 september 2019

12:00 – 19:00 uur

Waar:

Het Plein 1
Den Haag

Kosten:

Vrij toegankelijk

 

Kraam aanmelden
De voorbereidingen voor de PrinsjesMarkt zijn weer gestart. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar prinsjeshatwalk@prinsjesfestival.nl.

PrinsjesHatwalk 2019
sep 14 @ 15:00 – 16:00

 

De PrinsjesHatwalk vindt dit jaar plaats op zaterdag 14 september, de zaterdag voorafgaand aan Prinsjesdag. Dit modieuze event vindt dit jaar weer plaats op het Plein in Den Haag.

Een belangrijk onderdeel van de PrinsjesHatwalk is de hoedenontwerpwedstrijd die uit wordt gezet bij verschillende modevakscholen in Nederland en België. Diverse studenten kunnen zich hiervoor inschrijven om een unieke hoed te ontwerpen. Van de ingezonden ontwerpen worden zes hoeden genomineerd door een professionele vakjury. Deze hoeden worden door modellen geshowd op de catwalk van de PrinsjesHatwalk 2019. Tijdens het event zal de winnaar van deze wedstrijd bekend worden gemaakt. Ook zijn er verschillende hoedendesigners die hun creaties op de Hatwalk laten zien. Het belooft een spetterende show te worden!

 

Thema Studentenontwerpwedstrijd

Diversiteit als sieraad van de wereld
Ieder mens is uniek, hoe groot, klein, gekleurd of hoe oud je ook bent. Deze variatie biedt bijzondere kansen.  Men leert van andere perspectieven en kan zo komen tot positieve en nieuwe inzichten.

Uitwerking diversiteit in jouw hoed

Zet als ontwerper weer de bril op die je als kind droeg. De bril waarmee je zonder oordeel naar de ander kon kijken. Hoe ziet jouw wereld er dan uit?  Gebruik deze inspiratie bij het ontwerpen van je hoed, waarbij alle combinaties welkom zijn.

Ook deelnemen?

 

Prinsjesfestival 2018

sep
15
zo
PrinsjesCabaret 2019
sep 15 @ 20:15 – 22:00
PrinsjesCabaret 2019 @ Diligentia

Fotograaf: Anne van Zantwijk ©

Als hoogtepunt van Prinsjesfestival is het PrinsjesCabaret  een heerlijke meerdaagse traditie geworden die we sinds vorig jaar met veel plezier hebben uitgebreid met een extra voorstelling. Naast de maandagavond en uiteraard de avond van Prinsjesdag zelf, is er ook PrinsjesCabaret op de zondagavond voorafgaand aan Prinsjesdag.

Ambassadeur en presentator van het PrinsjesCabaret is niemand minder dan Pieter Derks!

Met in de line-up het heerlijk muzikaal en verbaal scherpe duo Maartje & Kine. In de loop van 2019 wordt deze line-up aangevuld met nog meer fantastische namen. We verheugen ons er nu al op!

 • Politiek cabaret
 • Hoogtepunt van Prinsjesfestival

Toegangsprijs is inclusief garderobe en een drankje.

sep
16
ma
PrinsjesBelang
sep 16 @ 12:00 – 13:30
PrinsjesBelang @ Centrale Hal VNO-NCW

PrinsjesBelang is er voor iedereen die een kijkje in de keuken wil nemen van public affairs en het lobbyvak. In 2018 vond de  tweede editie van PrinsjesBelang plaats op maandag 17 september van 12.00-14.00 uur in de Malietoren in Den Haag met als centraal thema ‘burgerlobby’Het panelgesprek is ’s avonds integraal uitgezonden tijdens het radio 1 programma Haagse Lobby. Luister het hier terug.

Meer informatie over PrinsjesBelang 2019 volgt binnenkort.

 

Foto’s PrinsjesBelang 2018

 

PrinsjesDebat 2019
sep 16 @ 14:00 – 15:30
PrinsjesDebat 2019 @ Nieuwspoort

Fotograaf: ©Gerhard van Roon

 

Tijdens het PrinsjesDebat gaan 60 scholieren en MBO-studenten met elkaar in debat over actuele maatschappelijke vraagstukken die ook in de Troonrede of de Miljoenennota kunnen voorkomen. Zij debatteren over drie stellingen, die ingeleid werden door een politicus of journalist. De scholieren en studenten debatteren met een opgelegde mening over de stellingen en horen kort van tevoren of zij voor of tegen de stelling zijn. Na de drie debatrondes wordt de Beste Debater bekend gemaakt door de 3-koppige jury en wordt de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

Het PrinsjesDebat wordt elk jaar georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, ditmaal in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Aanmelden
De aanmeldlink voor de editie van 2019 volgt binnenkort.

PrinsjesCabaret 2019
sep 16 @ 20:15 – 22:00
PrinsjesCabaret 2019 @ Diligentia

Fotograaf: Anne van Zantwijk ©

Als hoogtepunt van Prinsjesfestival is het PrinsjesCabaret  een heerlijke meerdaagse traditie geworden die we sinds vorig jaar met veel plezier hebben uitgebreid met een extra voorstelling. Naast de maandagavond en uiteraard de avond van Prinsjesdag zelf, is er ook PrinsjesCabaret op de zondagavond voorafgaand aan Prinsjesdag.

Ambassadeur en presentator van het PrinsjesCabaret is niemand minder dan Pieter Derks!

Met in de line-up het heerlijk muzikaal en verbaal scherpe duo Maartje & Kine. In de loop van 2019 wordt deze line-up aangevuld met nog meer fantastische namen. We verheugen ons er nu al op!

 • Politiek cabaret
 • Hoogtepunt van Prinsjesfestival

Toegangsprijs is inclusief garderobe en een drankje.

sep
17
di
PrinsjesCabaret 2019
sep 17 @ 20:15 – 22:00
PrinsjesCabaret 2019 @ Diligentia

Fotograaf: Anne van Zantwijk ©

Als hoogtepunt van Prinsjesfestival is het PrinsjesCabaret  een heerlijke meerdaagse traditie geworden die we sinds vorig jaar met veel plezier hebben uitgebreid met een extra voorstelling. Naast de maandagavond en uiteraard de avond van Prinsjesdag zelf, is er ook PrinsjesCabaret op de zondagavond voorafgaand aan Prinsjesdag.

Ambassadeur en presentator van het PrinsjesCabaret is niemand minder dan Pieter Derks!

Met in de line-up het heerlijk muzikaal en verbaal scherpe duo Maartje & Kine. In de loop van 2019 wordt deze line-up aangevuld met nog meer fantastische namen. We verheugen ons er nu al op!

 • Politiek cabaret
 • Hoogtepunt van Prinsjesfestival

Toegangsprijs is inclusief garderobe en een drankje.

Festivalthema 2019:

Gezocht: volksvertegenwoordiger (v/m)

Gelijke kansen na 100 jaar algemeen kiesrecht?

Strategisch partner 2019:

Provincie Zuid-Holland