Programma Prinsjesfestival

 

Van 14 t/m 21 september vinden er in de binnenstad van Den Haag verschillende feestelijke en inhoudelijk activiteiten plaats om onze democratie te vieren:

sep
14
di
Avond van het Politieke Boek @ Paagman
sep 14 @ 19:00 – 20:30

Avond van het Politieke Boek

Klik hier om je aan te melden voor de avond van het Politieke Boek. Let op er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Kom op dinsdag 14 september naar de Avond van het Politieke Boek– De Fred in het Haagse Statenkwartier, en ontmoet de drie genomineerden voor de PrinsjesBoekenprijs 2021.

De genomineerden worden geïnterviewd over hun boeken en hun visie op het schrijven van boeken over politiek. Hoe doe je dat, waar moet je rekening mee houden? Wat hebben goede politieke boeken gemeen? En wat lezen de auteurs zelf graag?

sep
15
wo
Opening Prinsjesfestival 2021 @ Huis van Europa
sep 15 @ 10:30 – 12:00

Burgemeester Jan van Zanen, Didier Herbert hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en Ivan Baas, voorzitter van Prinsjesfestival openen gezamenlijk, op ludieke wijze Prinsjesfestival 2021.

Tijdens deze opening wordt ook de PrinsjesPrijs uitgereikt aan de beste politicus van het afgelopen jaar en het PrinsjesGedicht voorgedragen. Het PrinsjesGedicht wordt voorgelezen door kersverse burgemeester van Madurodam Henriette
Dit evenement is toegankelijk op uitnodiging. Indien u graag een uitnodiging ontvangt laat het ons weten via info@prinsjesfestival.nl
PrinsjesPrijs @ Huis van Europa
sep 15 @ 11:00 – 11:30

De Prinsjesprijs wordt sinds 2013 ieder jaar tijdens Prinsjesfestival uitgereikt aan een politicus die in optreden of handelen van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland.

De deskundige jury bestaat uit: Jetta Klijnsma (voorzitter), Carla Hoetink en Kees Boonman.

 

Dit evenement is toegankelijk op uitnodiging. Indien u graag een uitnodiging ontvangt laat het ons weten via info@prinsjesfestival.nl

PrinsjesCollege @ Edith Steincollege
sep 15 @ 13:45 – 14:45

Demissionair Minister van Financiën Wopke Hoekstra geeft in het kader van het PrinsjesCollege een lezing. Het onderwerp: Prinsjesdag en de rijksbegroting.

sep
16
do
PrinsjesBurger @ Theater aan het Spui
sep 16 @ 10:30 – 12:30

PrinsjesBurger 2021

Ook dit jaar organiseren we in nauwe samenwerking met het Kennispunt MBO Burgerschap een – naar het zich laat aanzien – prachtige PrinsjesBurger.

De presentatie is in handen van Karim Amghar (TV- en radiopresentator, programmamaker en mbo-docent) en Jade van der Burgh (voormalig mbo-ambassadeur van ROC Mondriaan).

PrinsjesBurger is een besloten evenement, maar iedereen kan hier live mee kijken op 16 september vanaf 10:30 uur.

PrinsjesDebat @ Nieuwspoort
sep 16 @ 13:30 – 15:30

Wint jouw school dit jaar het PrinsjesDebat?

Het thema van Prinsjesfestival en PrinsjesDebat is ‘Samen bouwen aan vertrouwen’. Wij vinden het belangrijk om jouw leerlingen een stem te geven. Hoe vergaat het hun aan het einde van de Coronacrisis? Wat is hun gevoel? Hebben zij vertrouwen in hun toekomst? En hebben zij nog vertrouwen in onze democratie? Waar moet in hun ogen vooral hard aan worden gewerkt?
Aanmeldingen zijn inmiddels gesloten.
Democratie in Woord en Beeld
sep 16 @ 16:00 – 17:30

Democratie in Woord en Beeld

Op donderdag 16 september 2021 vindt Democratie in Woord en Beeld plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Centraal staan de uitreikingen van PrinsjesBoekenprijs, PrinsjesFotoprijs en PrinsjesPodcastprijs. Presentatie ligt in handen van Michiel Breedveld (NOS) en Elodie Verweij (RTL).

Democratie in Woord en Beeld haalt de ‘waakhonden van onze democratie’ uit de schaduw en zet ze voor de verandering een keer zélf in de schijnwerpers. De mannen en vrouwen achter het Politieke Boek, de Politieke Foto en de Politieke Podcast staan in het middelpunt. Kortom; de mensen achter woord én beeld.

sep
17
vr
PrinsjesGesprek @ Hoge Raad der Nederlanden
sep 17 @ 10:00 – 12:00

PrinsjesGesprek

De advocaat: vertrouwen in de waarheid?

Een eerlijke en op waarheid gebaseerde rechtsgang draagt in belangrijke mate bij aan het vertrouwen in de democratische rechtsstaat. Welke rol speelt de advocaat? Tijdens PrinsjesGesprek gaan advocaten met elkaar én het publiek in discussie over waarheidsvinding en hun rol daarbij aan de hand van een aantal actuele en concrete dilemma’s.

De President van de Hoge Raad mevrouw mr. G. de Groot zal een inhoudelijk welkomstwoord verzorgen. Het programma wordt verder omlijst met optredens van Kirsten Vennix. Kirsten vertelt ook over haar loopbaan van jurist tot zangeres.

Klik hier om je aan te melden voor PrinsjesGesprek.

PrinsjesWandeling @ ProDemos
sep 17 @ 10:30 – 12:30

Prinsjeswandeling: treed in de voetsporen van de vorst

Op vrijdag 17 september en zaterdag 18 september 2021 organiseren ProDemos en het Prinsjesfestival de Prinsjeswandeling: een koninklijke wandeling in het historische hart van Den Haag. Wandel mee en treed in de voetsporen van de vorst!

The Friday afternoon walk from 2:30 – 4:30 p.m. will be given in English.

Meld je hier aan voor PrinsjesWandeling.

See for English below

PrinsjesCyber @ Hoge Raad der Nederlanden
sep 17 @ 14:00 – 16:00

Samen bouwen aan vertrouwen in cyberspace

Klik hier om je aan te melden voor PrinsjesCyber.

For English please scroll down

Als je de krant openslaat of het nieuws aanzet dan lijkt het wel of digitale dreigingen steeds ernstiger en frequenter worden. Organisaties worden platgelegd met gijzelsoftware, staten mengen zich in elkaars verkiezingen met desinformatie-campagnes, en nietsvermoedende burgers worden slachtoffer van whatsapp fraude.

PrinsjesWandeling @ ProDemos
sep 17 @ 14:30 – 16:30

Prince’s Walk: follow in the footsteps of the monarch

On Friday the 17th of September and Saturday the 18th of September 2021, ProDemos and the Prinsjesfestival are organizing the Prince’s Walk for the fourth time: a royal walk in the historic heart of The Hague. Walk along and follow in the footsteps of the monarch!

This Prince’s Walk will be given in English

Sign up for Prince’s Walk here. 

Scroll voor Nederlands naar beneden. 

PrinsjesRede @ Beeld en Geluid
sep 17 @ 15:30 – 18:00

Speechwedstrijd Prinsjesrede 2021: keert het vertrouwen terug?

PrinsjesRede is volgeboekt, maar op 17 september kan je hier de livestream bijwonen. 

Wil je op de wachtlijst om eventueel het evenement alsnog live bij te kunnen wonen: Meld je hier

Acteurs van het Nationaal Theater dragen de drie genomineerde toespraken voor op vrijdag 17 september 2021. De jury maakt daarna bekend wie dit jaar de beste speech heeft geschreven. De winnende speech ontvangt €2.500.

Het programma staat in het teken van de politieke speech. Er is onder andere een dubbelinterview met minister De Jonge en zijn speechschrijver over de totstandkoming van de coronaspeeches.

sep
18
za
PrinsjesOntbijt @ Hofvijver
sep 18 @ 09:15 – 11:30
PrinsjesOntbijt @ Hofvijver

PrinsjesOntbijt 2021: terug naar de Hofvijver!

Nu de renovatie van het Binnenhof aanstaande is, benutten we de – voorlopig – laatste kans. Nog
één keer PrinsjesOntbijt op de Lange Vijverberg, met uitzicht op de Hofvijver.
Geen gestrande schaatsers op het eiland, maar een zonovergoten waterspiegel, muziek, ontbijtje,
verrassende ontmoetingen.

Open Dag Raad voor de rechtspraak @ Raad voor de rechtspraak
sep 18 @ 09:30 – 17:00

Als één van de drie staatsmachten kan de Rechtspraak natuurlijk niet ontbreken tijdens het Prinsjesfestival. Op 18 september is het historische pand van de Raad voor de rechtspraak aan de Kneuterdijk 1 (aan de overkant van de Hofvijver) geopend voor belangstellenden. Ga in gesprek met rechters die vertellen over hun werk en je vragen beantwoorden. Of ga op onderzoek uit in dit oude bankgebouw, waar je onder andere de ondergrondse kluis met massieve kluisdeur kunt bezoeken.

Toegang tot dit evenement is gratis 

EU Escape Room @ Hofvijver
sep 18 @ 10:00 – 17:00

Vrije toegang

Kun jij klimaatuitdagingen aan? Speel het escape room spel gratis en test jouw kennis over het milieu en plasticvervuiling! In de escape room leer je spelenderwijs over thema’s zoals klimaat en digitalisatie. Deze activiteit duurt 20 minuten en is leuk en uitdagend voor jong en oud!

 

Open dag Hoge Raad @ Hoge Raad der Nederlanden
sep 18 @ 10:00 – 15:30

Open dag Hoge Raad

De jaarlijkse open dag van de Hoge Raad vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 september. Net als vorig jaar zal de open dag van de Hoge Raad in verband met de mogelijk nog geldende coronamaatregelen in aangepaste vorm plaatsvinden: deels fysiek en grotendeels online en voor iedereen via een livestream te volgen.

Een klein aantal belangstellenden kan bij een deel van het programma fysiek in het gebouw aanwezig zijn. Er is plaats voor 40 bezoekers per dagdeel.

Toegang is gratis.

Aanmelden mogelijk door te mailen naar voorlichting@hogeraad.nl (met NAW- gegevens en voorkeur dagdeel)

Open Dag Huis van Europa @ Huis van Europa
sep 18 @ 10:00 – 16:00

Open Dag Huis van Europa

Vrije toegang 

‘Kom langs bij het Huis van Europa en leer hoe de EU besluiten maakt. Hoeveel weet jij eigenlijk van jouw rechten als EU-burger? Test het bij ons! Je kan bij ons terecht met al jouw vragen over Europa.’

 

 

PrinsjesMarkt @ Hofvijver
sep 18 @ 10:00 – 17:00
PrinsjesMarkt @ Hofvijver

PrinsjesMarkt 2021

Vrije toegang

Na vele succesvolle edities, is hij er ook dit jaar weer: De PrinsjesMarkt 2021!
Zaterdag 18 september vinden onder de vlag van het Prinsjesfestival voor de negende keer de PrinsjesMarkt en PrinsjesHatfair plaats. De hele middag is er volop entertainment langs de Hofvijver. De toegang tot PrinsjesHatfair en PrinsjesMarkt is gratis. Bezoekers kunnen op de PrinsjesMarkt genieten van hoeden, fashion, sieraden, accessoires, lekkernijen en workshops.

For English see below. 

PrinsjesWandeling @ ProDemos
sep 18 @ 10:30 – 12:30

PrinsjesWandeling: treed in de voetsporen van de vorst

Op vrijdag 17 september en zaterdag 18 september 2021 organiseren ProDemos en het Prinsjesfestival de Prinsjeswandeling: een koninklijke wandeling in het historische hart van Den Haag. Wandel mee en treed in de voetsporen van de vorst!

The Friday afternoon walk from 2:30 – 4:30 p.m. will be given in English.

Meld je hier aan voor PrinsjesWandeling.

See for English below 

Prinsjes­Hatfair @ Hofvijver
sep 18 @ 11:30 – 17:00
Prinsjes­Hatfair @ Hofvijver

PrinsjesHatfair

Vrije toegang 

Het hoogtepunt voor het grote publiek is de PrinsjesHatfair inclusief: Hatwalk waarbij modellen de hoeden van de ontwerpers van 2021 showen, PrinsjesMarkt, The Hague Hatstroll, live muziek met DJ Elin Valery, dansoptredens van de talenten van Kidswing-Wesseling, workshops van het Haags Kunstatelier waarbij kinderen en volwassenen zelf een hoed kunnen maken en een ludiek aanbod van drankjes & versnaperingen.

For English see below.

PrinsjesWandeling @ ProDemos
sep 18 @ 14:30 – 16:30

Prinsjeswandeling: treed in de voetsporen van de vorst

Op vrijdag 17 september en zaterdag 18 september 2021 organiseren ProDemos en het Prinsjesfestival de Prinsjeswandeling: een koninklijke wandeling in het historische hart van Den Haag. Wandel mee en treed in de voetsporen van de vorst!

The Friday afternoon walk from 2:30 – 4:30 p.m. will be given in English.

Meld je hier aan voor PrinsjesWandeling.

See for English below

The Hague Hat Stroll @ Hofvijver
sep 18 @ 14:30
The Hague Hat Stroll @ Hofvijver

The Hague Hat Stroll

Klik hier om je gratis aan te melden voor The Hague Hatstroll. Vermeld bij je aanmelding je gewenste starttijd 14:30 of 16:30!

Net als Barcelona, Londen en New York heeft Den Haag haar eigen Hat stroll; The Hague Hat Stroll. Onder deskundige leiding van een gids lopen we, met hoed op natuurlijk,  langs typische Haagse plekken in de binnenstad. Deze wandeling is leuk voor de hele familie!

For English see below 

sep
19
zo
PrinsjesAtelier @ Atelier van Speijk
sep 19 @ 10:30 – 15:00

PrinsjesAtelier.

‘Koninklijke mode van toen met een knotsgekke hoed’
Hofmode van toen, ontwerp je mee om het meer naar het nu te halen?
In ons atelier gaan we samen aan de slag  om een prachtig outfit te maken van toen en nu. Misschien wil Maxima jouw ontwerp wel in het echt aan. Kom je ook op zondag 19 september bij ons langs op een van de onderstaande tijden?

Klik hier om je aan te melden. Met mooi weer vindt het evenement in de tuin van het atelier plaats!

PrinsjesCabaret @ Diligentia
sep 19 @ 17:00 – 19:00

PrinsjesCabaret

Bestel hier je kaarten voor het PrinsjesCabaret. 

In 2020 mochten we in een aangepaste setting voor toen 100 gasten per keer zelfs twee voorstellingen per dag produceren. De exclusief voor die gelegenheid samengestelde voorstelling was een succes.

Tijd om daar weer werk van te maken. Pieter Derks en Patrick Nederkoorn werken aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

PrinsjesCabaret @ Diligentia
sep 19 @ 20:15 – 22:15

PrinsjesCabaret

Bestel hier je kaarten voor het PrinsjesCabaret. 

In 2020 mochten we in een aangepaste setting voor toen 100 gasten per keer zelfs twee voorstellingen per dag produceren. De exclusief voor die gelegenheid samengestelde voorstelling was een succes.

Tijd om daar weer werk van te maken. Pieter Derks en Patrick Nederkoorn werken aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

sep
20
ma
Prinsjesdag for non-Dutchies @ Universiteit Leiden, Campus Den Haag
sep 20 @ 10:00 – 13:00

Little Prince Day? Don’t you mean Kingsday?

Most international students studying in the Netherlands will have heard of Kingsday. That one day a year when most of the Netherlands dresses up in orange clothes and celebrates the King’s (or Queen’s) birthday by partying in the streets. But Little Prince Day? No, that’s less well known.

Voor Nederlands scroll naar beneden. 

PrinsjesCabaret @ Diligentia
sep 20 @ 20:15 – 22:15

PrinsjesCabaret

Bestel hier je kaarten voor het PrinsjesCabaret. 

In 2020 mochten we in een aangepaste setting voor toen 100 gasten per keer zelfs twee voorstellingen per dag produceren. De exclusief voor die gelegenheid samengestelde voorstelling was een succes.

Tijd om daar weer werk van te maken. Pieter Derks en Patrick Nederkoorn werken aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

PrinsjesBelang @ Universiteit Leiden, Campus Den Haag
sep 20 @ 20:30 – 21:30

Klik hier om de uitzending te beluisteren.

“Prinsjesbelang is een terugkerend onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival. Prinsjesbelang gaat over belangenbehartiging als onderdeel van het democratisch proces. Ook dit jaar staat de uitzending van WNL Haagse Lobby volledig in het teken van Prinsjesbelang met als centraal thema ‘bouwen aan vertrouwen.’ Onder leiding van Martijn de Greve gaat een panel bestaande Dineke de Groot (President Hoge Raad), Caelesta Braun (Hoogleraar Universiteit Leiden) en Malik Azmani (VVD-Europarlementariër) met elkaar in gesprek over het vertrouwen in de rechtstaat, de politiek en de wetenschap. Hoe moeten we omgaan met het dalend vertrouwen in democratische instituties en welke rol zien de aanwezigen voor zichzelf weggelegd? Ook lichten de panelleden hun visie toe op de belangbehartiging in de Nederlandse en Europese politiek. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de overheid onevenredig invloed verstrekt aan bepaalde deelbelangen of wanneer het partijbelang zwaarder weegt dan het landelijke- en Europese belang? Ook is het dit jaar de beurt aan studenten. Welke vragen hebben zij aan de panelleden en hebben zij vertrouwen in de rechtsstaat en democratie?

Het antwoord op al deze vragen hoor je vanavond terug tijdens de uitzending van WNL Haagse Lobby tussen 20:30 en 21:30

Klik hier om de uitzending te beluisteren.

 

 

 

 

sep
21
di
PrinsjesKind @ Koninklijke schouwburg
sep 21 hele dag

PrinsjesKind

Het Nationale Theater organiseert in samenwerking met ProDemos in het kader van Prinsjesdag 2021 een bijzonder lestraject dat resulteert in de Kindertroonrede van Nederland. Leerlingen uit groepen 6 7en 8 door heel Nederland werken samen en laten hun stem horen. We vragen ze: “hoe zou jij het regelen, als jij het in Nederland voor het zeggen zou hebben?”

PrinsjesNabeschouwing @ Universiteit Leiden, Campus Den Haag
sep 21 @ 16:00 – 17:30
Op Prinsjesdag organiseert Universiteit Leiden een programma rondom de start van het nieuwe parlementaire jaar. Met een scherpe analyse van de troonrede door Gerard Breeman en Arco Timmermans. Afsluitend is er een paneldiscussie met onder andere Koen Caminada en Wimar Bolhuis.
PrinsjesNabeschouwing vindt plaats op Campus Den Haag van Universiteit Leiden, Turfmarkt 99.
Vrije toegang tot dit evenement, met een maximum van 75 mensen. 
Dit evenement kan zowel live als online gevolgd worden. 
Prinsjesdagconcert @ Amare
sep 21 @ 20:00 – 21:30

Dit jaar is Prinsjesdagconcert 2021 een besloten evenement ivm de recente verhuizing naar het nieuwe Amare. Volgend jaar hopen we u hier in grote getale te ontvangen!

 

PrinsjesCabaret @ Diligentia
sep 21 @ 20:15 – 22:15

PrinsjesCabaret

Bestel hier je kaarten voor het PrinsjesCabaret.

In 2020 mochten we in een aangepaste setting voor toen 100 gasten per keer zelfs twee voorstellingen per dag produceren. De exclusief voor die gelegenheid samengestelde voorstelling was een succes.

Tijd om daar weer werk van te maken. Pieter Derks en Patrick Nederkoorn werken aan een sterk staaltje Politiek Cabaret onder het motto: Geen democratie zonder verkiezingen en geen Prinsjesdag zonder PrinsjesCabaret.

Hiernaast ziet u een overzicht van alle locaties, waar de evenementen plaats vinden.

Klik op de afbeelding van de plattegrond voor een vergrote versie.