Kindertroonrede 2017: ‘Leden van de Staten Generaal’

Samen met ProDemos laat Het Nationale Theater kinderen nadenken over de toekomst van het land. Leerlingen van zes basisscholen presenteerden vandaag, Prinsjesdag 2017, hun ideeën en wensen voor Nederland in alweer de derde Kindertroonrede. De volledige tekst van de Kindertroonrede staat hieronder.

Leden van de staten generaal,

Welkom.

Wij, de kinderen van Nederland, vinden niet dat álles veranderd hoeft te worden. En ook niet alles is even belangrijk. Sommige ministeries laten we daarom weg. We voegen ook een paar nieuwe ministeries toe. En omdat alles met elkaar te maken heeft zorgen wij dat vanaf nu elk ministerie altijd na moet denken over het allerbelangrijkste: onze planeet.

We hebben veel overlegd en met gepaste trots presenteren wij: de Kindertroonrede 2017.

             HET MINISTERIE VAN ALGEMENE ZAKEN EN MILIEU

In het algemeen gaat het goed. Er zijn ook problemen, maar al met al valt het wel mee. Daarom vinden wij dat het land wel wat vrolijker mag. Positiever. Aardiger. En wat magischer ook.

Met boomhutten, en boomhutten zonder bomen. Gezellig. Veel vluchtelingenkampen. Niet te veel, gewoon gezellig veel. En geheime deuren en onderstebovenhuizen. Veel landbouw en veel eten. Geen hondenpoep. Geen graffiti. En dus boomhutten als huis. Dan nemen we ook minder plek in voor de dieren.

Er wordt veel nieuws onderzocht en ontdekt. Er zijn meer feestdagen, meer roofvogels, en veiliger verkeer.

            HET MINISTERIE  VAN ONDERWIJS EN CULTUUR EN MILIEU

Cultuur. Cultuur maakt onderwijs leuk, maar het is ook leuk voor in je vrije tijd. Daarom geven wij geld aan musea, theaters, kunstdingen. Vaak redden zij het anders niet. Ook zorgen wij vanaf nu voor vervoer, van en naar de kunstdingen. Dan kunnen kinderen met school vaker dingen doen, ook buiten Den Haag. Of juist in Den Haag, als ze ergens anders wonen.

Onderwijs is ook belangrijk, en het gaat goed in het onderwijs. Er wordt heel goed overlegd en vergaderd. Maar leraren werken nog steeds teveel. Dit komt omdat er te grote klassen zijn. Daarom gaan we grotere scholen bouwen, met meer klassen: dan zijn de klassen kleiner. Maar als er grotere scholen komen moeten we ook meer leraren hebben. Dan is er dus weer minder geld. We gaan hier een oplossing voor bedenken.

Een eerste idee is om een hulpjuf of meester te hebben. Daarnaast mogen leraren niet meer tot laat werken. Ze krijgen meer geld. Misschien geven ze dan ook hogere cijfers.

School moet ook boeiender worden. Soms leren we wel tien keer achter elkaar hetzelfde ding. Soms moet je wel herhalen. Dat snappen we. Maar niet tien keer achter elkaar. Er zijn heel veel leuke dingen die we nooit leren, en een handjevol saaie dingen die we heel vaak leren. Dat is jammer.

Een laatste probleem op school is de stoelen. Die zijn vaak gemaakt van ijzer en hout. Als je lang zit krijg je pijn aan je rug. Daarom gaan we stoelen maken van wol, met maar een klein beetje hout. Dan zijn ze comfortabel en zelfs als je valt doet het minder pijn en breken ze niet. Dus: lekkere zachte stoelen, met wieltjes eronder.

            HET NIEUWE MINISTERIE VAN MATERIALEN EN MILIEU

Spullen zijn belangrijk. Alles is wel ergens van gemaakt, en het probleem is dat die dingen vaak van verkeerde plekken komen. Beschermde gebieden die worden verwoest, of fabrieken die gif lozen of de lucht vervuilen. Of kinderarbeid. En dat allemaal zonder dat je het eigenlijk weet, of weet wat je er aan kunt doen.

Daarom komt er een ministerie van materialen. Zij zorgen dat bevoorrading altijd eerlijk gebeurt, en duurzaam. Hout en papier en plastic kunnen we recyclen en zo krijgen mensen ook meer werk. Ook wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe, en betere materialen.

            HET MINISTERIE VAN SPELEN EN MILIEU

We vergeten vaak hoe belangrijk het is om te spelen. Iedereen moet altijd het recht hebben om even te spelen en relaxen, vooral buiten. Daarom zorgen we voor speeltuinen en sportparken, water en ruimte, en goedkoop karten voor iedereen. Ook gaan we nieuwe spelletjes maken en zorgen dat iedereen mee kan doen, als je wilt tenminste. Spelen is ontspannend, leerzaam, gezond, en je doet het samen.

Daarom dit nieuwe ministerie, met als motto: Speelgoed. Speel goed.

             HET MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Er zijn teveel mensen in Nederland. En iedereen wil altijd ergens anders heen. Of ze willen juist allemaal naar dezelfde plek, waardoor er files zijn, weinig eten, volle huizen, smog, en je kunt elkaar kwijtraken. We zullen daarom de Randstad minder druk maken, en het beter verdelen. Daarnaast maken we Nederland groter. Wat minder zee kan best, dus daar maken we land, en we bouwen hotels voor de mensen.

Maar alleen daar, en niet te veel, want wat wij jammer vinden is dat er nog steeds zo ontzettend veel gebouwd wordt. Rondom Den Haag verdwijnt zo veel natuur. Maar ook op andere plekken. Daarom moeten nieuwe huizen zoveel mogelijk in flats, met balkons, zonnepanelen en daktuinen. En er wordt niet meer gebouwd in het bos of op een weiland, maar op een plek waar toch al een gebouw stond. Of het moet een boomhut zijn.

Ook maken wij geen snelwegen meer, maar rivieren, met voederautomaten voor de vissen, en gratis fluisterboten. Zo kun je overal snel komen, maar is het toch mooi.

Tot slot: we voeren overal een vast percentage natuur in. Over een paar jaar moet het in elke plaats in Nederland minimaal 20% natuur zijn. Liefst nog meer.

            HET MINISTERIE VAN FINANCIËN EN MILIEU

Geld. Staatskas. Banken. Erik Wiebes. Jeroen Dijsselbloem. Tweede Kamer. Belasting. Den Haag. Belastingdienst. PvdA. Fiscaal. Begroting. We komen uit de crisis, omdat de hypotheken omlaag gaan. Maar het geld wordt nog niet goed verdeeld. Zo moet er minder geld gaan naar mensen die dingen besturen, en meer naar mensen die dingen doen.

Daarom komt er een nieuwe minister van financiën, en een nieuw ministerie: het ministerie van Verdelen. Zij letten erop dat dingen gelijkwaardig worden verdeeld. Niet alleen geld, maar ook ruimte, snoep, en werkplekken. Sommige dingen moeten worden gesplitst, om het eerlijker te maken. Het wordt fair. Het wordt verdeeld.

Daarnaast moeten vanaf nu de winkels vaker korting geven, omdat mensen het anders niet kunnen betalen.

            HET MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN MILIEU

Er zijn steeds minder rokers. Dat is goed. Maar er liggen nog altijd sigaretten op de grond, en er zijn lang niet genoeg dokters en ziekenhuizen in alle landen, en ook niet iedereen kan genoeg sporten. Daarom krijgt elke school een eigen gymzaal, en elke week mensen die langskomen en je iets nieuws leren, zoals jongleren, paardrijden, of boomklimmen, zodat het ook meer lijkt op spelen dan op sport.

Alle sigaretten moeten weg uit alle winkels.

Ook de lucht is belangrijk, want die adem je in. Daarom mogen er geen benzine-stations meer zijn, maar alleen elektrische stations.

En gewoon meer ziekenhuizen bouwen.

             HET MINISTERIE VAN MILIEU EN DIERENWELZIJN EN MILIEU

Er is nog maar heel weinig natuur over. Maar de bomen zijn wel hetgeen wat ons in leven houdt. Planten stoten iets uit wat wij inademen, en ademen in wat wij vies maken. Daarom moeten we zuinig zijn. Er wordt teveel papier gemaakt en over bouwen in het bos hebben we het al gehad: dat mag niet meer.

Er wordt ook plastic in zee gegooid. Vogels eten het op, en dan gaan ze dood. Zo blijven er geen vogels over. Daarom moeten er meer prullenbakken komen, en netten in de zee. En mensen die je er op aanspreken als je iets laat vallen, op het strand, of waar dan ook. Zo wordt het schoner en komen er nieuwe banen bij.

Het wordt voor iedereen verplicht om elke dag één ding wat op de grond ligt op te pakken en weg te gooien. Het wordt verboden om je huisdier achter te laten. Er wordt onderzoek gedaan naar groene stroom, en dat betalen we met belasting op vervuilende stroom. We doen zonnepanelen op alle daken, wind-energie, en voor alle soorten vlees komt er iets vegetarisch wat precies hetzelfde smaakt.  Dan hoeft ook niemand meer dieren te mishandelen.

Nederland scoort slecht op het gebied van milieu en energie. Waarom? Vanaf nu scoort Nederland goed.

            HET MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE EN MILIEU

Het gaat goed met de rechters, de advocaten en de politie. Maar wij maken ons zorgen, omdat er veel aanslagen worden gepleegd. Omdat al die mensen onschuldige mensen zijn. Sommige van onze ouders zijn bang bij grote feesten. Bijvoorbeeld durfden ze niet naar het vuurwerk in Scheveningen. Dan kunnen wij dus ook niet.

We zijn bezorgd. Soms zijn we boos. We zijn het niet altijd met elkaar eens. We weten het niet goed.

Iemand schreef: we moeten minder buitenlanders toestaan. Dat is doorgekrast, en we hebben het er over gehad. We gaan het niet doen. Maar het stond er wel. Terwijl: minder buitenlanders helpt niet. Waar moeten ze dan heen? We moeten die mensen juist steunen, want ze komen uit de oorlog. Ze willen juist geen aanslagen. We moeten ze juist leren kennen. Wij willen soms zelf ook naar het buitenland, dus we mogen ze niet buitensluiten, dat is niet eerlijk. Misschien moeten wij ook ooit vluchten. We moeten niet racistisch worden, niet bang, niet stom doen tegen elkaar. Maar we weten soms niet goed wat we wel moeten doen.

We willen dat er meer mensen bij het leger kunnen. Maar: dan zijn er misschien weer te weinig mensen voor andere dingen. Bovendien: meer soldaten betekent niet meteen dat er minder kans op aanslagen is.

Maar toch: we moeten dingen beter bewaken. Zeker bij grote bijeenkomsten. Dus moet er meer geld, niet naar het leger, maar naar onderzoek, en naar de politie.

Om te beschermen tegen auto’s plaatsen we op de stoep: bomen, plantenbakken en vuilnisbakken. Zo helpen we het milieu en de veiligheid. Ook komen er meer plekken waar auto’s gewoon niet mogen.

Gevangenen kunnen niet meer ontsnappen. Mensen die kinderen iets aandoen worden strenger gestraft. We hangen camera’s in onrustige straten. En we laten onderzoeken of het kan dat alles voortaan gehaakt wordt, want dan is alles zacht, is niets meer hard, en dan is alles veilig.

MINISTERIE VAN DINGEN DIE GROTER ZIJN DAN NEDERLAND ALLEEN

Veel dingen kan Nederland niet in zijn eentje oplossen. Daarom komt er een ministerie van dingen die groter zijn dan Nederland alleen. Naar buiten gericht, en daarom: in het Engels.*

Hello Europe, hello world.

Firstly: to guarantee peace throughout Europe, protect our borders, and help with peacekeeping internationally, we need a strong European army, meant specifically to defend, not defeat. A single European army would promote and prove our European values of cooperation.

Some might say we should focus on schools and the environment. However, if war was to come to Europe, schools and the environment would be destroyed outright. Therefore, safety must come first.

However: if the seas are empty and animals extinct. If the world becomes uninhabitable due to pollution. And climate change causes flooding and food-shortages. There will be nothing left to protect. Therefore, we must make the environment an absolute priority, all over the world. Parks, gardens ands urban forests will be built in neighborhoods everywhere. These have environmental benefits as wel as creating greater community cohesion.

Refugees, asylum seekers and immigrants can participate in these projects, along with local schools. This way, children will take responsibility for improving the environment while getting to know their new neighbors, who have moved here to escape from war.

Together with the EU and the wider international community, we will implement these ideas worldwide, but we must not wait for other countries to come around. We must start here, show the world that our plans work, and lead by example.

We only have one Earth. Do you want to be responsible for its destruction? Or, would you like to be part of the solution? Because we cannot wait any longer. We have to act now.

Dat was onze troonrede. Probleem opgelost. Zo moeilijk is het niet. En de rest blijft gewoon hetzelfde.

Dank u wel.

Lang Leve de Kinderen. Hoera!  Hoera! Hoera!

*) vertaling ministerie van dingen die groter zijn dan Nederland alleen:

Hallo Europa, hallo wereld.

Om de vrede in Europa te bewaken, onze grenzen te beschermen, en te helpen met internationale vredesmissies, hebben we een sterk Europees leger nodig, met als doel niet om te bevechten, maar te beschermen. Bovendien verstevigt dit de samenwerking tussen Europese landen. Je kunt zeggen dat we ons moeten richten op ziekenhuizen en natuur. Maar als hier oorlog komt worden die alsnog vernietigd, dus veiligheid moet voorop staan.

Tegelijkertijd: als de zeeën straks leeg zijn, en alle dieren uitgestorven. Als de wereld niet meer bewoonbaar is door vervuiling. En er overstromingen zijn, en honger door klimaat-verandering. Dan is er niets meer over om te beschermen. Dus moet het klimaat een absolute prioriteit zijn, wereldwijd. Over heel de wereld moeten wijktuinen en stadsbossen komen. Die zijn goed voor het milieu, en zorgen ook dat mensen elkaar leren kennen.

Vluchtelingen, asielzoekers en immigranten kunnen daar vrijwilligerswerk doen, samen met lokale scholen. Zo leren kinderen verantwoordelijkheid nemen voor de omgeving, en maken ze kennis met mensen die zijn gevlucht van oorlog.

Samen met de EU en de hele internationale gemeenschap gaan we deze ideeën wereldwijd toepassen, maar tegelijkertijd moeten we niet op andere landen gaan wachten. We moeten hier beginnen, nu, laten zien dat het werkt, en het goede voorbeeld geven.

We hebben maar één aarde. Willen we de schuld dragen van haar vernietiging? Of willen we bijdragen aan de oplossing? Want afwachten kan niet meer. Het is het een of het ander.