Opening Prinsjesfoto Overzichtstentoonstelling

Op maandag 11 september 2017 was de opening van de Prinsjesfoto Overzichtstentoonstelling in het Atrium Stadhuis Den Haag ter gelegenheid van vijf jaar PrinsjesFoto. De tentoonstelling werd geopend door Eddy Posthuma de Boer (fotograaf) en Rabin Baldewsingh (wethouder Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport).

Hieronder volgt het openingswoord van Eddy Posthuma de Boer. 

Zesentachtig jaar geleden in mijn geboortejaar 1931, is er in Parijs een parlementaire foto gemaakt die wereldberoemd werd. Niet zozeer om wat er op stond, maar vooral door de fotograaf die de foto maakte. Een vijftal Franse en Duitse bewindslieden vergaerden en hielden de deuren dicht want er mocht niet gefotografeerd worden. Aristide Briand, de Franse minister-president zei: “Wedden dat er toch een fotograaf zal zijn” en dat klopte: achter een gordijn kwam die fotograaf tevoorschijn en maakte die foto waarop Briand riep: “Ah, voila, le roi des indiscrets” De koning van de indiscretie. Die fotograaf was Erich Salomon. Salomon heeft destijds voor ons allemaal de toon gezet in de parlementaire fotografie. Zo en niet anders moet je het doen. Op zoek naar de leugen achter de zogenaamde waarheid van politici: dat is het journalistieke credo en dat is al een vele generaties lang aan de gang.

In de jaren vijftig en zestig heb ik voor de Volkskrant parlementaire en politieke foto’s gemaakt. Van de VVD heb ik nog Oud, Van Riel en Wiegel gefotografeerd, zelfs minister van Staat Gerbrandy, in zijn ambtskostuum met een gegalonneerde kraag en een steek op zijn besnoerde hoofd. De laatste minister die nog een ambtskostuum heeft gedragen was Joseph Luns. Die excellenties, zo werden ze toen genoemd, zouden er nu enigszins bespottelijk uitzien, maar het fotografeerde wel lekker. Ook de voorzitter van de Tweede Kamer, Kortenhorst presideerde in rokkostuum en de griffiers in jacquet.

De tijden zijn veranderd en dankzij Prins Claus is zelfs de stropdas uit het decorum verdwenen. Wat wel nieuw is, is dat er terecht meer vrouwen in de politiek meedoen en dat zien we op Prinsjesdag met de hoedenparade: de fotografen hebben dan ook wee wat extra te doen. De eerste vrouwelijke minister was Marga Klompe, ze was ongetrouwd, een voorwaarde voor haar ministerschap. Ze is in mijn archief aanwezig. Parlementaire fotografen, jullie zijn de prinsjes van de indiscretie, schuw het caraicaturale niet, wees alert, 24 uur per etmaal. Schiet raak en hang ze op, zoals hier nu te zien is!