Democratie in Woord en Beeld

Wanneer:
16 september 2021 @ 16:00 – 17:30
2021-09-16T16:00:00+02:00
2021-09-16T17:30:00+02:00
Waar:
Kazernestraat
Den Haag

Democratie in Woord en Beeld

Op donderdag 16 september 2021 vindt Democratie in Woord en Beeld plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Centraal staan de uitreikingen van PrinsjesBoekenprijs, PrinsjesFotoprijs en PrinsjesPodcastprijs. Presentatie ligt in handen van Michiel Breedveld (NOS) en Elodie Verweij (RTL).

Democratie in Woord en Beeld haalt de ‘waakhonden van onze democratie’ uit de schaduw en zet ze voor de verandering een keer zélf in de schijnwerpers. De mannen en vrouwen achter het Politieke Boek, de Politieke Foto en de Politieke Podcast staan in het middelpunt. Kortom; de mensen achter woord én beeld.

Om 16:00 begint het programma. Om 17:30 ronden we af. Tijdens het interactieve programma is volop ruimte voor vragen aan en uit het publiek. Halverwege klimt een mystery guest op de zeepkist. Doorpraten kan tijdens de borrel en signeersessie in café De La Gare.

Democratie in Woord en Beeld is een productie van Prinsjesfestival, Eerste Kamer, NRC, ProDemos, Paagman en Op Zolder. Aanwezigheid is op uitnodiging. Dit evenement is voor iedereen via een livestream te volgen. Op de hoogte blijven? Klik dan hier.

PrinsjesBoekenprijs
De PrinsjesBoekenPrijs is de prijs voor het beste politieke boek. In aanmerking komen non-fictieboeken die verschenen tussen juli 2020 en juli 2021 waarin met tekst of beeld, of een combinatie daarvan, informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke). De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden.

De jury van de PrinsjesBoekenPrijs: Mark Verheijen (juryvoorzitter, voormalig Tweede Kamerlid), Kim van Keken (freelance journalist, winnaar van de Anne Vondelingsprijs 2017) en Tom van der Meer (hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam).

PrinsjesFotoprijs
Professionele fotografen kunnen voor de PrinsjesFotoprijs hun beste politieke foto’s van het afgelopen parlementaire jaar inzenden. Het gaat hierbij om foto’s ‘met landelijk nieuws getuigend van groot politiek debat’, gemaakt in het politieke seizoen voorafgaand aan Prinsjesdag. Hiervan zijn vijf foto’s voor de PrinsjesFotoPrijs  genomineerd. De maker van de winnende foto ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro.

De jury van de PrinsjesFotoprijs: Vincent Mentzel (juryvoorzitter, fotograaf), Irene de Kruif (Parlementaire Persvereniging) en Farah Karimi (Eerste Kamerlid voor GroenLinks).

PrinsjesPodcastprijs
De politieke podcast biedt niet alleen nieuwsvoorziening, maar ook de broodnodige duiding—in alle soorten en maten. Om het maatschappelijk belang van de politieke podcast te benadrukken en de kwaliteit ervan te stimuleren is de PrinsjesPodcastprijs ingesteld. Deze prijs wordt dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van €2.500,- verbonden.

De jury van de PrinsjesPodcastprijs: Splinter Chabot (tv-presentator, schrijver, politicoloog), Titus van Dijk (podcastproducent en oprichter Tonny Media) en Charlotte Nijs (politiek verslaggever Hart van Nederland).

Democratie in Woord en Beeld is een productie van Prinsjesfestival, Eerste Kamer, NRC, ProDemos, Paagman en Op Zolder. Aanwezigheid is op uitnodiging. Dit evenement is voor iedereen via een livestream te volgen.