Frank Westerman wint Prinsjesboekenprijs

imageFrank Westerman wint met zijn boek ‘De slag om Srebrenica’ van uitgeverij De Bezige Bij de Prinsjesboekenprijs 2015. Dat maakte juryvoorzitter Kars Veling vandaag, tijdens het Prinsjesfestival, bekend in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Ank Bijleveld-Schouten, de Commissaris van de Koning van Overijssel, reikte de prijs uit. De Prinsjesboekenprijs is de prijs voor het beste Nederlandse politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro.

Het boek van Frank Westerman is door de jury gekozen uit in totaal 42 ingezonden boeken, van heel uiteenlopende aard. Wat volgens de jury het boek zo bijzonder maakt, is dat de persoonlijke, maatschappelijke en politieke geschiedenis door Westerman verbonden wordt in één document, waardoor de traumatische oorlog ook voor Nederland onontkoombaar dichtbij komt. Het boek over Srebrenica gaat over de consequenties van politieke besluitvorming in het leven van mensen, families en etnische groepen. Voor de jury is ‘De slag om Srebrenica’ het winnende boek omdat het indringend duidelijk is dat politiek niet om zichzelf draait, maar over het leven van mensen.

De jury

De jury voor de Prinsjesboekenprijs bestaat uit Kars Veling (voorzitter, directeur ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat), Michiel Breedveld (politiek verslaggever NOS Radio) en Sarah de Lange (Associate Professor of Comparative Politics aan de UvA). De jury koos het boek van Frank Westerman uit een lijst van drie genomineerden. De andere twee kanshebbers waren Willem Weenink met het boek ‘Vrouw achter de troon’ en Hans Goossen en Theo Sniekers met het boek ‘El Rey – Van jager tot prooi’.

Prijs benadrukt belang van boeken over politiek

De Prinsjesboekenprijs wil het belang van boeken over de nationale politiek benadrukken en de kwaliteit ervan helpen bevorderen. Non-fictieboeken waarin met tekst, beeld of een combinatie daarvan, informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke politiek komen in aanmerking voor de prijs. De winnaar van de eerste Prinsjesboekenprijs in 2013 was Mathieu Segers met zijn boek ‘Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden’. Afgelopen jaar won Piet de Rooy de prijs met zijn boek ‘Ons stipje op de waereldkaart’.