Prinsjes­Gesprek

Wanneer:
11 september 2020 @ 14:00 – 16:00
2020-09-11T14:00:00+02:00
2020-09-11T16:00:00+02:00
Prinsjes­Gesprek

Tijdens PrinsjesGesprek verdiept een klein gezelschap wetenschappers, politici en opiniemakers het festivalthema ‘VRIJ BLIJVEN, vrijheid is een werkwoord’ in besloten kring. Mark Bovens, hoogleraar Bestuurskunde in Utrecht en lid van de WRR, leidt het gesprek.

De tafelgasten van PrinsjesGesprek 2020 zijn:

    • José van Dijck, universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht;
    • Evelyn Austin, directeur Bits of Freedom
    • Haroon Sheikh, senior wetenschapper bij de WRR, universitair docent aan de VU en publicist;
    • Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden;
    • Richard van Zwol, lid van de Raad van State.

De actualiteit wordt niet geschuwd. Ter voorkoming van een crisis in de gezondheidszorg en vanuit de solidariteit met kwetsbare mensen in onze samenleving, zijn wij zonder morren akkoord gegaan met het inleveren van onze vrijheid. Het land wordt geregeerd met noodwetten. Hoe en in welke vorm krijgen wij onze vrijheid weer terug? Daar moet hard aan worden gewerkt.

En ook de macht van de grote internetbedrijven vereist onze aandacht. Leveren we de regie over ons leven en onze privacy uit aan Google en Microsoft? Wat is er overgebleven van de idealen van de internetpioniers, die geloofden dat het internet ons juist een historisch unieke vrijheid zou verschaffen? Hoe krijgen we in de moderne informatiesamenleving onze vrijheid terug? Ook daar moet hard aan worden gewerkt.

Het resultaat van PrinsjesGesprek is een artikel met de hoofdlijnen van het gesprek en aanbevelingen hoe we het beste aan onze vrijheid kunnen werken.