Thema Prinsjesfestival 2020

Thema Prinsjesfestival 2020: VRIJ BLIJVEN, Vrijheid is een werkwoord!

De coronacrisis zet het leven op z’n kop. Ook Prinsjesfestival heeft de kick-off bijeenkomst geannuleerd. In de hoop dat het dagelijks leven over een paar maanden weer kan worden opgepakt, gaan de voorbereidingen voor Prinsjesfestival 2020 door. Prinsjesfestival vindt plaats in de week voor Prinsjesdag (10 tot en met 14 september) en op Prinsjesdag zelf (15 september).

Wat is het thema?
In 2020 is het thema van Prinsjesfestival: VRIJ BLIJVEN, ‘Vrijheid is een werkwoord!’. Het festivalbestuur had aanvankelijk voor VRIJ BLIJVEN gekozen vanwege de viering van 75 jaar bevrijding. “We konden toen niet vermoeden dat het thema door de coronacrisis zo actueel zou worden. Door de maatregelen die het kabinet heeft moeten nemen om het virus te bestrijden, is vrijheid en de beperking ervan voor iedereen voelbaar”, zegt Ivan Baas, voorzitter van het bestuur van Prinsjesfestival.

Werken aan vrijheid
Maar ook na de crisis zal vrijheid de gemoederen blijven bezighouden. In hoeverre moet vrijheid worden opgegeven in het belang van de veiligheid? Laten we de overheid dat voor ons bepalen of nemen we hierin ook eigen verantwoordelijkheid? Wat blijft er over van onze privacy? En hoe voorkomen we dat onze politieke vrijheden in de knel komen? Aan dat soort vragen zal volgens Baas in de programmering van Prinsjesfestival ruime aandacht worden besteed.

Noord-Holland strategische partner
Strategische partner van Prinsjesfestival is dit jaar de provincie Noord-Holland. Zij verzorgt een programma vanuit het Paviljoen van Noord-Holland, locatie Nieuwspoort. Met een knipoog naar het provinciehuis van Noord-Holland, Paviljoen Welgelegen van waaruit het bestuur al sinds 1930 werkt. Nieuwspoort fungeert als uitvalsbasis voor alle activiteiten die de provincie gaat organiseren. Tijdens het festival organiseert de provincie verschillende activiteiten waarin de veelzijdigheid, innovatie en karakter van de provincie Noord-Holland onder de aandacht wordt gebracht onder het thema: De provincie Noord-Holland doet ‘t samen!

Wat is Prinsjesfestival?
Prinsjesfestival is het feest van de democratie. We vieren dat we een democratie zijn, oftewel een land waarin iedereen meetelt en iedereen ertoe doet. In september vindt het festival voor de 8ste keer plaats. Prinsjesfestival organiseert inhoudelijke en feestelijke activiteiten: van informatieve en inspirerende evenementen tot gezellige activiteiten voor bezoekers van de Haagse binnenstad. Daarnaast zijn er evenementen gericht op scholieren en studenten.