Lancering Programma Prinsjesfestival 2020

Fotograaf: Sebastiaan de Groot

Prinsjesfestival 2020 over vrijheid

Vier de democratie, juist in coronatijd.

DEN HAAG, 23 juni 2020 – Vandaag werd in het bijzijn van waarnemend burgemeester Johan Remkes en commissaris van de koning van Noord-Holland, Arthur van Dijk, het programma van Prinsjesfestival 2020 gepresenteerd.

Het thema van de achtste editie van het Prinsjesfestival is: “VRIJ BLIJVEN – Vrijheid is een werkwoord”. Met dit thema wordt aangesloten bij de viering van 75 jaar bevrijding van Nederland. Het thema vrij blijven komt door de coronacrisis in een nieuw daglicht te staan. Zo leidt het opgeven van vrijheden in het belang van de volksgezondheid tot felle en beladen discussies, waarbij niet ondenkbaar is dat dit ook gevolgen heeft voor de inrichting van ons democratisch bestel. Het festivalthema biedt unieke kansen om aanschouwelijk te maken waar Prinsjesfestival voor staat, een goed functionerende rechtsstaat die hoeder is van burgerlijke vrijheden. Het festival vindt plaats van 10 t/m 15 september op diverse locaties in Den Haag.

Bij de presentatie van het programma omarmde waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag het thema van het festival.

Hij sprak de hoop uit dat ” in september de situatie zo verbeterd is, dat mensen met een gerust hart naar het Prinsjesfestival kunnen gaan. En dat zij dan zonder angst voor besmetting datgene kunnen vieren dat, naast gezondheid, ons allergrootste goed is: vrijheid.”

Strategisch partner: provincie Noord-Holland
Strategisch partner van Prinsjesfestival 2020 is de provincie Noord-Holland. Deze provincie benadrukt het belang van samenwerken en elkaar ruimte gunnen, zodat we in vrijheid kunnen leven. Arthur van Dijk, commissaris van de Koning: “De vrijheid van jezelf bepaalt ook de vrijheid van de ander. Je merkt dat dit heel tastbaar wordt tijdens de coronacrisis en de anderhalve metersamenleving. Door rekening met elkaar te houden bied je de ander ruimte en vrijheid om te bewegen. Dit geldt ook voor overheden. Het Rijk moet vertrouwen in de provincies hebben dat zij landelijk beleid uitwerken en invullen. Het is daarbij van groot belang dat het Rijk ruimte laat aan de diversiteit van de provincies, want iedere provincie heeft haar eigen kenmerken, behoeften en cultuur. Samenwerking is daarbij belangrijk. Daarom is het motto van de provincie op het Prinsjesfestival ‘Noord-Holland doet ’t samen’.”

Scala aan activiteiten, deels online
Er wordt een tiental activiteiten georganiseerd. Gezien de coronamaatregelen minder activiteiten dan gebruikelijk en per evenement minder bezoekers, maar vanuit het hele land kan er meegekeken worden via een link op de website van Prinsjesfestival.

Een greep uit de activiteiten die in de week voor Prinsjesdag worden georganiseerd: PrinsjesDebat, PrinsjesRede, PrinsjesHatwalk, PrinsjesOntbijt, PrinsjesGesprek, PrinsjesForum en Democratie in Woord en Beeld. Bij dit laatste onderdeel worden de prijzen uitgereikt voor het beste politieke boek en beste politieke foto van het jaar.

De meeste activiteiten zullen live gestreamd worden zodat velen kunnen meegenieten van het Prinsjesfestival via www.prinsjesfestival.nl.

PrinsjesBurger
Na het inspirerende succes van PrinsjesBurger vorig jaar komt er ook dit jaar een PrinsjesBurger 2020. Op donderdag 10 september pitchen in Theater aan het Spui 12 mbo-scholen over VRIJ BLIJVEN-vrijheid is een werkwoord. De PrinsjesBurgerPrijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Iedereen die meedoet, is een winnaar en geeft de beste pitch ‘ever’. Een deskundig panel met onder meer Bas Klemann van theatergroep PlayBack reageert op de pitches. De theaterzaal blijft leeg; het publiek kijkt op afstand mee. Het programma wordt gepresenteerd door Desirée Hernandez, in 2018 uitgeroepen tot Landelijk Ambassadeur MBO. Desirée: “Vrij zijn voor mij is in Nederland wonen.”

Over Prinsjesfestival
Prinsjesfestival viert de democratie en omlijst Prinsjesdag met talloze activiteiten die onze democratie in de schijnwerpers zetten. Het Prinsjesfestival is een moderne traditie voor jong en oud, voor mensen van overal. Vele vrijwilligers, vrienden, medewerkers, samenwerkende instellingen, overheden en bedrijven maken het Prinsjesfestival mogelijk.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Evalien Timmers, 06-14797277, publiciteit@prinsjesfestival.nl