Longlist PrinsjesBoekenprijs 2020 Bekend

 

Longlist PrinsjesBoekenprijs 2020 bekend

DEN HAAG, 16 JULI 2020 – De jury van de PrinsjesBoekenprijs 2020 maakt vandaag de longlist bekend voor deze prijs van het beste politieke boek. Hiervoor selecteerde zij tien boeken uit meer dan vijftig inzendingen. De jaarlijkse PrinsjesBoekenprijs is voor de winnende auteur van een boek dat in het afgelopen parlementaire jaar verscheen. Eind augustus publiceert de jury de shortlist van drie genomineerde boeken. De winnaar van de PrinsjesBoekenprijs 2020 wordt tijdens de uitreiking op vrijdag 11 september 2020 bekendgemaakt.

Het is dit jaar voor de achtste maal dat de PrinsjesBoekenprijs wordt uitgereikt. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek kracht bij te zetten en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De PrinsjesBoekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro.

De longlist

  • Henk Blanken met ‘Beginnen over het einde’ (De Correspondent)
  • Rutger Bregman met ‘De meeste mensen deugen’ (De Correspondent)
  • Ivo Bökkerink met ‘De staatsbank’ (Prometheus)
  • Sander Heijne en Hendrik Noten met ‘Fantoomgroei’ (Atlas Contact)
  • Huib Modderkolk met ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’ (Podium)
  • Dik van der Meulen met ‘Is natuur links?’ (Querido)
  • Sinan Çankaya met ‘Mijn ontelbare identiteiten’ (De Bezige Bij)
  • Coos Huijsen met ‘Ode aan het klootjesvolk’ (Prometheus)
  • Marnix Krop met ‘Wim Kok: Voor zijn mensen 1938-1994’ (Prometheus)
  • Elma Drayer met ‘Witte schuld’ (Atlas Contact)

 

 

 

 

 

 

Jury

De jury van de PrinsjesBoekenprijs bestaat uit Mark Verheijen (juryvoorzitter, voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD, biograaf van politicus Harm van Riel), Monique Leyenaar (hoogleraar vergelijkende politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Kim van Keken (freelance journalist en winnaar van de Anne Vondelingprijs 2017).

 

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van de PrinsjesBoekenprijs waren: Mathieu Segers met ‘Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden’ (2013), Piet de Rooy met ‘Ons stipje op de waereldkaart’ (2014), Frank Westerman met ‘De slag om Srebrenica’ (2015) en Bastiaan Rijpkema met ‘Weerbare democratie, De grenzen van de democratische tolerantie’ (2016), Tom van der Meer met ‘Niet de kiezer is gek’ (2017), Remieg Aerts met ‘Thorbecke wil het’ (2018) en Herman Tjeenk Willink met ‘Groter denken, kleiner doen’ (2019).

 

Prinsjesfestival

De uitreiking van de PrinsjesBoekenprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival in Den Haag, een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag. http://prinsjesfestival.nl/

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Kees Verhoog (06 38 44 23 64 / k.verhoog@prinsjesfestival.nl)