Bart Maat wint prijs voor formatiefoto van oud-verkenner Ollongren

ANP-fotograaf Bart Maat is dit jaar de winnaar van de PrinsjesFotoprijs. Zijn foto van de aantekeningen van voormalig verkenner Kajsa Ollongren (D66) is uitgeroepen tot de beste politieke foto van het afgelopen parlementaire jaar. Donderdagmiddag kreeg de fotograaf de prijs uitgereikt in de Eerste Kamer. Volgens juryvoorzitter Vincent Mentzel is het een duidelijke, politieke nieuwsfoto die niets aan actualiteit heeft ingeboet. ‘Het is een foto die ons land al maanden zijn greep houdt’, aldus het hoofd van de PrinsjesFotoprijs-jury.

Op de winnende foto uit maart 2021 haast de voormalig verkenner – met papieren onder de arm – naar haar dienstauto op het Binnenhof. Vlak daarvoor kreeg Ollongren te horen kreeg dat zij positief was getest op het coronavirus. Op de foto zijn vertrouwelijke aantekeningen zichtbaar van de verkenning die zij samen met oud-minister Annemarie Jorritsma (VVD) deed. Er valt onder meer te lezen: ‘Pieter Omtzigt: functie elders’. Daarmee kwam een bom onder de pre-formatie te liggen. Ook genomineerd waren de foto’s van Wiebe Kiestra en David van Dam. Kiestra fotografeerde een slachtoffer bij een protest van defensiepersoneel dat met het
kankerverwekkende chroom-6-verf heeft gewerkt. Op de foto van Van Dam is staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) zichtbaar na een overleg op het Catshuis. Daar werd gesproken over rapport over de kinderopvangtoeslagaffaire.

‘Hoewel de foto-inzendingen ook dit jaar weer een genot voor het oog zijn, misten we – helaas door alle coronabeperkingen – goede fotografie rondom de verkiezingen’, aldus juryvoorzitter Vincent Mentzel. ‘Sterker nog, niet één verkiezingsbeeld behoorde tot de inzendingen.’ Daarbovenop stemmen zogeheten ‘staged events, door ‘mannetjesmakers georganiseerde bijeenkomsten’ de jury sober. ‘Het leidt tot weinig diversiteit, veel van hetzelfde en weinig originaliteit.’ Naast Vincent Mentzel bestaat de jury van de PrinsjesFotoprijs uit Irene de Kruif (Parlementaire Persvereniging) en Farah Karimi (Eerste Kamerlid voor GroenLinks).

Bart Maat ontving de prijs, een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro, uit handen van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Diezelfde middag werden in de plenaire zaal ook de PrinsjesBoeken- en PrinsjesPodcastprijs uitgereikt. Democratie in Woord en Beeld’ maakt onderdeel uit van Prinsjesfestival in Den Haag. Ieder jaar biedt het festival een programma vol feestelijke en politiek- inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag.

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jos Engelkes (06 17 89 59 57 /
j.engelkes@prinsjesfestival