PrinsjesPodcastprijs naar ‘De Stemming’ over ‘verbale trukendoos van premier Rutte’

Politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp hebben met hun podcastaflevering ‘De verbale trukendoos van Mark Rutte’ de PrinsjesPodcastprijs in de wacht gesleept. De prijs werd donderdagmiddag uitgereikt in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Volgens juryvoorzitter Splinter Chabot krijgt deze podcast het voor elkaar om ‘meer te zijn dan zogeheten talking heads’. ‘De verschillende, slim gekozen rubrieken die de podcast vaart geven, zorgen ervoor dat het speels en energiek blijft’.
In de aflevering, waarin voornamelijk de actualiteit van eind 2020 centraal staat, wordt volgens de jury een bijzonder inkijkje gegeven in het interviewen van de premier.

 

In de podcastaflevering deelt Jorn Jonker (nu Nieuwsuur, toen Telegraaf) zijn ervaringen met Vullings en Van der Wulp over de wijze waarop premier Rutte antwoord geeft op vragen van kritische journalisten. De journalisten spreken over een ‘verbale trukendoos’ die door de premier met regelmaat uit de kast wordt gehaald tijdens persconferenties. In de aflevering
wordt verder, kenmerkend voor de podcast-reeks, op hoog tempo de actualiteiten van die week besproken. ‘Als luisteraar raak je, als je niet oppast, een beetje verslaafd aan de heren’, schrijft Splinter Chabot in het juryrapport. ‘Het lijkt alsof je elke week met hen een
biertje drinkt en ze je dan joviaal uitleggen hoe het politiek die week in elkaar stak.

 

’Uit bijna vijftig inzendingen koos de jury eind augustus drie  genomineerden. Naast ‘De Stemming’ haalden ook Haagse Zaken (aflevering: ‘Waarin je hoort waar je op moet letten in de rellendiscussie’) en Polititia (aflevering: ‘De Tweede Kamer – met Tofik Dibi’) de top drie.
In de aflevering van Haagse Zaken wordt volgens de jury ‘kraakhelder’ uitgelegd hoe burgemeesters omgaan met demonstratierecht. Polititia onderscheidt zich als politieke podcast zónder drempel, aldus de jury. In de genomineerde aflevering van deze reeks spreekt oud-Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) over het reilen en zeilen in politiek Den Haag.

 

De prijs, waaraan een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden, wordt dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. De jury van de PrinsjesPodcastprijs bestaat uit Splinter Chabot (schrijver), Titus van Dijk (podcastproducent) en Charlotte Nijs (politiek verslaggever). De PrinsjesPodcastprijs maakt onderdeel uit van ‘Democratie in Woord en
Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer werden door de Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn ook de PrinsjesBoeken- en PrinsjesFotoprijs uitgereikt.

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jos Engelkes (06 17 89 59 57 /
j.engelkes@prinsjesfestival