De (burger)betrokkenheid van de allerkleinsten: Iselin van Duuren over PrinsjesKind

Kinderen staan dinsdag 18 september, op Prinsjesdag, in de schijnwerpers: létterlijk. Tijdens PrinsjesKind kunnen kinderen vertellen over hoe zij vinden dat Nederland eruit moet zien. Wat is er voor kinderen te doen, wie schrijft de teksten en wat is de link met het thema van dit jaar? Iselin van Duuren, commissievoorzitter PrinsjesKind, geeft antwoord.

Kun je jezelf even voorstellen?
‘Ik ben Iselin van Duuren van Het Nationale Theater. Ik werk voor de afdeling educatie, waar ik mij richt op het educatieaanbod voor zowel het primair onderwijs als de randprogrammering bij onze jeugdvoorstellingen in o.a. weekenden en vakanties. Ik organiseer nu voor het vierde jaar de Kindertroonrede, wat nu onder Prinsjesfestival valt.’

PrinsjesKind is inmiddels echt een groot project geworden, met ontzettend veel kinderen. Hoe zorgen jullie ervoor dat het een overzichtelijk geheel wordt? 

‘We beginnen met het vinden van tien groepen 7 en 8 die mee willen doen aan de Kindertroonrede, want zonder de Kindertroonrede is er geen PrinsjesKind, wat mij betreft. Dat is de eerste stap en meteen ook de grootste uitdaging. Als we een aantal klassen hebben gevonden zetten we op andere gebieden de lijntjes uit: dan hebben we contact met ProDemos, jeugdtheater Rabarber en de partnerprovincie, want we nodigen ook ieder jaar een VIP-klas uit. De VIP-klas komt vanuit de partnerprovincie naar Den Haag om deel te nemen aan PrinsjesKind. Zij wonen de Kindertroonrede bij, maar ontvangen ook een theaterworkshop en plekjes op ons balkon, van waar ze de Glazen Koets voorbij zien rijden. Op de dag zelf is er in de ochtend ook drie keer een kleutervoorstelling die aan het thema linkt. En hebben we het Kinderrijk van ProDemos, waar kinderen activiteiten kunnen doen zoals een Prinsjesdagquiz of het ontwerpen van hun eigen hoed. Om 11 uur is het dan tijd voor de Kindertroonrede.’

Wie schrijft de Kindertroonrede?
‘De schoolklassen die zich aangemeld hebben, krijgen na de zomer een workshop over democratie en rechtsstaat. Dan vragen we hen: “Wat zouden jullie doen als jullie het voor het zeggen hadden?” Wij sturen een lesbrief waarmee de docenten samen met hun klas aan de slag gaan. Alle klassen leveren teksten aan, onze schrijver maakt daar één geheel van, waarin als het goed is ieder kind zich herkent. Twintig kinderen dragen de uiteindelijke tekst voor in een programma vol liedjes en theaterscènes. Vorig jaar opende Gerdi Verbeet officieel de Kindertroonrede. Dit jaar kunnen we aankondigen dat de Kinderombudsman het stokje over zal nemen.

Waarom is PrinsjesKind volgens jou onmisbaar voor Prinsjesfestival?
De Troonrede is best een ‘grotemensending’. Met PrinsjesKind willen wij Prinsjesdag ook begrijpelijk en voelbaar maken voor kinderen. Kinderen hebben hele andere ideeën, vaak interessanter en spannender.  Zij werden tot vier jaar geleden niet op deze manier gehoord of betrokken, dat is met PrinsjesKind echt veranderd. Nu denken elk jaar driehonderd kinderen actief na over wat zij willen voor Nederland en er wordt ook echt naar hen geluisterd. Gerdi Verbeet heeft de Kindertroonrede bijvoorbeeld vorig jaar overhandigd aan de huidige Tweede Kamervoorzitter. Het is belangrijk dat kinderen ook gehoord worden door onze politici.

 

Iselin van Duuren, commissievoorzitter PrinsjesKind