Prinsjesfestival 2018: programma groeit uit tot tientallen activiteiten

Gert Jan Verhoog (voorzitter Stichting Prinsjesfestival) en Clemens Cornielje (Commissaris van de Koning in Gelderland)

 

DEN HAAG, 29 juni 2018 – ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?! Over toekijken of meedoen in onze democratie.’ Vanuit dit thema brengt Prinsjesfestival 2018, feest van de democratie, een programma met tientallen feestelijke en inhoudelijke activiteiten. Prinsjesfestival doet dit op en rond Prinsjesdag in Den Haag, samen met Gelderland. Deze provincie is dit jaar strategisch partner van het festival. Vandaag maakten Prinsjesfestival en Gelderland in perscentrum Nieuwspoort het programma bekend van de zesde festivaleditie met ook tal van nieuwe activiteiten.  

 

Gelderland levert Den Haag mooie streken
Het Prinsjesfestival heeft elk jaar een andere provincie als partner. Dit jaar is dat de provincie Gelderland. Tussen 13 en 18 september 2018 staat Den Haag daarom in het teken van Gelderland. Onder het motto Gelderland levert Den Haag mooie streken worden diverse activiteiten georganiseerd. De Gelderse activiteiten tijdens het festival staan in het teken van Food, Health en Sport (voeding, gezondheid en sport). Commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje: ‘Voeding, gezondheid en sport hebben veel met elkaar te maken en dat willen we ook laten zien. Deze drie speerpunten komen op verschillende plekken in de provincie terug: Wageningen is het internationaal centrum voor voedselwetenschappen, het Radboud Universitair Medisch Centrum is bekend op het gebied van gezondheid en levenswetenschappen en Papendal is het nationaal centrum van de sport.’

Via Gladiola in Den Haag
Delegaties van Gelderse gemeenten wandelen in aanloop naar het festival in vier etappes van Gelderland naar Den Haag. Op donderdag 13 september komen de wandelaars Den Haag binnen via de Lange Poten die voor die gelegenheid wordt getransformeerd tot een echte Via Gladiola (zoals bij de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse). Aansluitend opent de tijdelijke Gelderse Ambassade in Nieuwspoort haar deuren.

Nieuw op het programma
Een greep uit het festivalprogramma: nieuw is bij voorbeeld PrinsjesBurger: twaalf burgemeesters uit evenveel provincies dingen met een weergaloze les democratisch burgerschap mee naar de overwinning. Nieuw is ook PrinsjesPers over de even belangrijke als ingewikkelde rol van media voor de democratie in een land waarin bevolkingsgroepen min of meer langs elkaar leven. Minister Kasja Ollongren van BZK werkt tijdens PrinsjesRede het belang uit van democratie en burgerbetrokkenheid, terwijl minister Wopke Hoekstra van Financiën een PrinsjesCollege verzorgt op ROC Mondriaan over Prinsjesdag en de rijksbegroting. Aan PrinsjeRede over de politieke speech gaat dit jaar voor het eerst een PrinsjesClinic voor speechschrijven vooraf op de Haagse Hogeschool. Er is op allerlei plekken in de Hofstad tijdens Prinsjesfestival schitterend koninklijk en militair ceremonieel.

Van Pieter Derks tot Linnar Viik
Pieter Derks is de nieuwe promotor van PrinsjesCabaret over politiek, waarbij onder anderen Dolf Jansen optreedt. PrinsjesBelang stelt burgerlobby’s centraal. Kinderombudsman Margrite Kalverboer werkt mee aan PrinsjesKind: tijdens Prinsjesdag presenteren kinderen op de planken van de Koninklijke Schouwburg de eigen Kindertroonrede. Er is de zesde editie van de PrinsjesBoekenPrijs voor het beste politieke boek, evenals de vijfde editie van de PrinsjesFotoPrijs met opnieuw een tentoonstelling in de Eerste Kamer, zowel als in het Haagse stadhuis. Linnar Viik, IT adviseur van de Estse overheid, geeft in de Montesquieu Prinsjeslezing zijn visie op de rol van burgerparticipatie na de digitale revolutie.

Plein voor internationale dag van democratie
De zaterdag voor Prinsjesdag (15 september) is dit jaar internationale dag van de democratie. Het programma van Prinsjesfestival richt zich in het bijzonder op deze dag op een breed publiek. De dag begint met het allereerste PrinsjesOntbijt voor honderden mensen uit Den Haag en omgeving aan de Hofvijver, pal tegenover het Binnenhof. De populaire hoedenparade PrinsjesHatwalk en de PrinsjesMarkt hebben dit jaar voor het eerst plaats op het Plein. Het publiek kan deze dag een bezoekje brengen aan de tientallen kramen van PrinsjesMarkt, met hoeden, tassen en sieraden. Ook is er een breed aanbod aan foodtrucks.

De PrinsjesHatwalk showt niet alleen buitengewoon fraaie hoeden, ontworpen door leerlingen van modevakscholen in Nederland, maar ook prachtige hoeden van Nederlandse topontwerpers. De kans is groot dat de bezoeker ook een politicus of politica spot die zijn of haar hoed voor Prinsjesdag aan het publiek laat zien. Natuurlijk levert ook Modefestival State of Fashion, uit modehoofdstad Arnhem, een bijzondere bijdrage. In navolging van Barcelona en Londen is er voor het eerst The Hague Hat Walk rond het Binnenhof voor deelnemers die een hoed dragen.

De partnerprovincie is sowieso prominent aanwezig op de PrinsjesMarkt met mode, muziek en eten. ’s Avonds vertoont Gelderland op het Plein de film Wild, over het natuurschoon van de Hoge Veluwe. Oftewel: Food, Fashion en Film. Eerder op de zaterdag organiseert Gelderland op de Hofplaats Urban Sports, clinics en nog meer. In de stad zijn ook living statues en Ridders van Gelderland te bewonderen.

De Hoge Raad der Nederlanden opent zaterdag voor het publiek de deuren van het nieuwe onderkomen aan het Korte Voorhout. ‘Aletta Jacobs’ gaat met bezoekers in gesprek over gelijke rechten voor vrouwen. Voor een verrassende kennismaking met de Hofstad is er op deze en ook enkele andere dagen van het festival een PrinsjesVaart van De Ooievaart door de Haagse stadsgrachten. Spektakel biedt de oefenshow van de Koninklijke Marechaussee op het Lange Voorhout. Om te ontspannen is er een allereerste PrinsjesHighTea op het Plein, waar bezoekers van deze zaterdag vorstelijk kunnen genieten van een breed aanbod aan zoete en hartige hapjes met een welhaast onbeperkt aantal kopjes thee.

Het beloofde land
En er is meer: PrinsjesDebat met onder andere een verbeelding van ‘Suze Groeneweg’, een eeuw nadat ze als eerste vrouw het parlement betrad, de PrinsjesPrijs, PrinsjesFilm met Het beloofde land, opnieuw de PrinsjesPubQuiz. ProDemos organiseert weer de Nacht van de Dictatuur waarop ditmaal Jamie Bartlett spreekt over: The People VS Tech: How the Internet Is Killing Democracy. Er is PrinsjesForum over de democratische rechtsstaat en PrinsjesBorrel voor jonge professionals.