Longlist PrinsjesBoekenPrijs bekend

DEN HAAG, 6 juli 2018 – Er zijn tien boeken genomineerd voor de PrinsjesBoekenprijs 2018. Een jury onder voorzitterschap van Jan Schinkelshoek, oud-lid van de Tweede Kamer, heeft een selectie uit de tientallen inzendingen gemaakt.

De longlist bestaat uit:

Remieg Aerts

Thorbecke wil het

Prometheus Uitgeverij

Joop v.d. Berg & Bert v.d. Braak

Zeventig jaar zoeken naar het compromis

Prometheus Uitgeverij

Anet Bleich

De stille diplomaat

Uitgeverij Balans

Wilco Boom

De neergang van de PvdA

Nieuw Amsterdam

Marcel ten Hooven

Ontmanteling van de democratie

De Arbeiderspers (Singel Uitgevers)

Femke Kaulingfreks

Straatpolitiek

Boom Uitgevers Amsterdam

Floor Milikowski

Van wie is de stad?

Uitgeverij Atlas Contact

Gijs van Oenen

Overspannen democratie

Boom Uitgevers Amsterdam

Wim Voermans & Geerten Waling

Gemeente in de genen

Prometheus Uitgeverij

Jacques Wallage

Het land achter de heuvels

Uitgeverij Cossee

De PrinsjesBoekenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste politieke boek. Ter voorbereiding op de uitreiking van de PrinsjesBoekenprijs heeft de jury een longlist samengesteld van tien inzendingen die dit jaar zijn binnengekomen. “Voor deze longlist hebben we gezocht naar een goede, representatieve balans tussen boeken die reflecteren op recente, relevante politieke ontwikkelingen, biografieën en beschouwingen, zowel op lokaal als nationaal niveau”, aldus Jan Schinkelshoek, voorzitter van de jury.

Eind augustus zal de jury de drie genomineerde boeken bekendmaken. De winnaar van de PrinsjesBoekenprijs 2018 wordt bekendgemaakt tijdens de uitreiking op vrijdag 14 september in de Eerste Kamer.

De PrinsjesBoekenprijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De PrinsjesBoekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro.

Jury
De jury van de Prinsjesboekenprijs bestaat uit Jan Schinkelshoek (directeur bij het communicatiebureau Schinkelshoek & Verhoog, voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA, directeur communicatie Rabobank en hoofdredacteur Haagsche Courant), Monique Leyenaar (hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Toof Brader (redacteur bij NPO Politiek).

Eerdere winnaars
Eerdere winnaars van de PrinsjesBoekenprijs waren: Mathieu Segers met ‘Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden’ (2013), Piet de Rooy met ‘Ons stipje op de waereldkaart’ (2014), Frank Westerman met ‘De slag om Srebrenica’ (2015) en ‘Weerbare democratie, De grenzen van de democratische tolerantie’ van Bastiaan Rijpkema (2016) en Tom van der Meer met ‘Niet de kiezer is gek’ (2017).