Friesland College winnaar PrinsjesBurgerprijs 2019

DEN HAAG, 12 september 2019 – Met haar pitch “Global Goals en burgerschap” heeft Kelly de Haan namens het Friesland College de PrinsjesBurgerPrijs 2019 in de wacht gesleept. Een flinke prestatie want ook de 11 andere pitches waren van hoog niveau, niet alleen wat inhoud betreft maar ook qua performance.

De jury prees Kelly met de woorden “ontroerend, theatraal én niet-theatraal, de boodschap ‘die jas past iedereen’ kwam goed binnen”. Jurylid Philippe Raets maakte zelfs letterlijk een buiging voor de studente van het Friesland College uit Leeuwarden.

Voordat juryvoorzitter Tanja Jadnanansing de winnaar bekend maakte, introduceerde zij een nieuw fenomeen: elk jurylid gaat een persoonlijke verbintenis aan en adopteert een pitch-project. Jurylid Aisa Angel koos voor ROC Ter AA uit Helmond met ‘We Are. In Charge’. Philippe Raets adopteert ‘Sport op Maat’ van ROC Nijmegen omdat hij de combinatie sport en burgerschap een verrassende en sterke verbinding vindt. Tanja Jadnanansing koos voor het Arcus College (Heerlen) met ‘Jongeren aan Zet’, omdat hiermee het persoonlijke maatschappelijk wordt gemaakt.

Jan Anthonie Bruijn, Voorzitter van de Eerste Kamer, reikte de PrinsjesBurgerPrijs 2019 uit, bestaande uit een kunstwerk gemaakt door het Techniek Innovatie Huis van ROC Mondriaan én een professionele videoclip die op de winnende school gemaakt gaat worden van de pitch. De productie van deze clip wordt mogelijk gemaakt door Kennispunt MBO Burgerschap van de MBO Raad.

Zoals presentator Simone Weimans (NOS Journaal) al zei: eigenlijk is iedereen in de grote theaterzaal van het Theater aan het Spui een PrinsjesBurgerWinnaar. Per provincie is er immers maar één school geselecteerd om mee te doen en naar Den Haag te komen.

Op deze tweede editie van PrinsjesBurger, onderdeel van Prinsjesfestival, verzorgden twaalf mbo-scholen uit even zoveel provincies een pitch over een parel uit hun burgerschapsonderwijs. De overige deelnemende scholen waren: Alfa-college Groningen, Drenthe College, Deltion College en ROC van Twente, ROC Midden Nederland, Aeres MBO, HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur, ROC Mondriaan en Scalda.

 

Over de jury

Juryvoorzitter was Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost. Zij werkte daarvoor op het Albeda College Rotterdam; ook was zij lid van de Tweede Kamer. Daarnaast waren lid van de jury: Philippe Raets, voorzitter College van Bestuur Zadkine Rotterdam en Aisa Angel, bestuurslid van JOB MBO (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). Zij studeert Toerisme en Recreatie aan het ROC van Amsterdam.

Over Prinsjesfestival

Prinsjesfestival is een burgerinitiatief van vele vrijwilligers en viert in de aanloop naar en ook op Prinsjesdag het feest van de democratie. Het festival kent een sterk groeiend en uiteenlopend programma van nieuwe en reeds bewezen activiteiten op het snijvlak van politiek, media en cultuur. Prinsjesfestival is sinds 2013 een moderne traditie in Den Haag die zich verbindt met stad en land.  Thema dit jaar: Gezocht: volksvertegenwoordiger (v/m) – Gelijke kansen na 100 jaar algemeen kiesrecht?

 

Foto’s: Gerhard van Roon