Haagse Prinsjesfestival van start met boordevol feest van de democratie

Fotograaf: Ileenja Marina

DEN HAAG, 10 september 2018 – Prinsjesfestival 2018 biedt tussen maandag 10 en dinsdag 18 september – Prinsjesdag – in Den Haag een boordevol feest van de democratie voor jong en oud uit stad en land, met een groot aanbod van feestelijke en inhoudelijke activiteiten. Vandaag is de zesde editie van het festival van start gegaan. Dit persbericht richt zich in het bijzonder op de festivalprogrammering van maandag 10 tot en met vrijdag 14 september.

Greep uit het programma tot en met vrijdag

PrinsjesOntbijt met honderden burgers en bestuurders aan de Haagse Hofvijver. PrinsjesPers vlakbij de Haagse Schilderswijk over: ‘Uw pers is de mijne niet!’ PrinsjesBurger met twaalf burgemeester uit evenveel provincies die wedijveren om de beste les democratisch burgerschap. PrinsjesRede met onder andere een speech van minister Kasja Ollongren van BZK over burgerbetrokkenheid en PrinsjesCollege met een gastles door minister Wopke Hoekstra van Financiën over Prinsjesdag en de rijksbegroting. Her en der in de Hofstad militair ceremonieel. Prijzen voor onder andere het beste politieke boek, de beste politieke foto en speech. Lezingen, debatten, films, ontmoetingen en muziek, open huis, PrinsjesVaart en PrinsjesWandeling met de mooiste hoeden, de PrinsjesMarkt en The Hague Hat Walk, een hoedenwandeling in navolging van het succes in Barcelona en Londen. Tal van activiteiten vanuit de provincie Gelderland. PrinsjesKind, PrinsjesForum, PrinsjesClinic en -PubQuiz. PrinsjesCabaret met onder anderen Pieter Derks en Dolf Jansen. #PrinsjesShow met Vincent Rietbergen, Marleen de Rooy en Joost Vullings.

Over Prinsjesfestival
Prinsjesfestival is een burgerinitiatief van vele vrijwilligers die hiermee in de aanloop naar en ook op Prinsjesdag het feest van de democratie vieren. Zij doen dit in samenwerking met en steun van vele betrokkenen. Het festival kent een sterk groeiend en uiteenlopend programma van nieuwe en reeds bewezen activiteiten op het snijvlak van politiek, media en cultuur.

Thema 
Het thema van deze zesde festivaleditie is: ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons? | Over toekijken of meedoen in onze democratie’. Het thema stelt betrokkenheid van burgers bij onze democratie centraal.

Gelderland levert Den Haag mooie streken
Dit jaar is Gelderland strategisch partner van Prinsjesfestival. De provincie voert als leus: Gelderland levert Den Haag mooie streken. Vanuit de drieslag voedsel, sport en gezondheid organiseert de provincie vele feestelijke activiteiten in Den Haag. Zo trok vanmorgen vroeg de PrinsjesEstafette met delegaties van Gelderse gemeenten op naar Den Haag om drie dagen later door de Lange Poten (‘Via Gladiola’) aan te komen op de opening van Prinsjesfestival. Uitvalsbasis van de provincie is de Gelderse PrinsjesAmbassade in internationaal perscentrum Nieuwspoort.

Hieronder volgt een greep uit het eerste deel van het festivalprogramma, tot en met komende vrijdag.

Opening tentoonstelling van beste politieke foto’s

  • Wethouder Rachid Guernaoui opent vandaag de PrinsjesFotoTentoonstelling. Hij doet dat om 16.45 uur in het Atrium van het Haagse stadhuis. De wethouder en voorzitter Marcel Molle van stichting de Zilveren Camera gaan dan in op de betekenis van politieke fotografie voor de democratie. De expositie biedt een overzicht van de beste ingezonden foto’s uit het achterliggende parlementaire jaar. De jury van de PrinsjesFotoPrijs stelde dit jaaroverzicht samen. Ook kunnen bezoekers van het Atrium genieten van een selectie van foto’s van de afgelopen edities van Prinsjesfestival. De tentoonstelling duurt tot en met 1 oktober 2018.

Uw pers is de mijne niet!

  • Nieuw is PrinsjesPers. Op dinsdagavond 11 september om 20.00 uur gaat in The Student Hotel een panel onder leiding van Umar Mirza in debat over de rol van de media in een democratie. Bereikt de pers wel iedereen, meet de pers met twee maten? Hoe staat het met de rol van media in de democratie bij het informeren van het publiek en met de rol van media als podium voor opinie en debat?‘ Uw pers is de mijne niet!’In het panel zitten: Abderrazzak Afkyr (was burgerjournalist in de Haagse Schilderswijk), Jens van den Brink (media-advocaat), Wierd Duk (De Telegraaf), Mira Feticu (schrijfster), Trouw-columniste Zoë Papaikonomou (‘Heb je een boze moslim voor mij?’) en Jurjen van de Pol (ANP). Irene Costera Meijer (hoogleraar journalistiek, Vrije Universiteit) spreekt een column uit.

Opening Prinsjesfestival 2018

  • De Gelderse Prinsjesdichter Wout Waanders opent Prinsjesfestival 2018. Hij doet dat donderdag 13 september om 15.45 uur op het Plein in het hart van Den Haag. Ook spreken dan loco-Commissaris van de Koning in Gelderland Jan Markink, burgemeester Pauline Krikke van Den Haag, gouverneur der residentie Harry van den Brink en festivalvoorzitter Gert Jan Verhoog. Er is muziek, onder andere van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.

Over democratie, digitalisering en burgerparticipatie

  • Linnar Viik, topadviseur van de regering van Estland, laat zijn licht schijnen over democratie, digitalisering en participatie van burgers. Hij doet dat tijdens de MontesQuieu PrinsjesLezing op donderdag 13 september om 17.15 uur in het Auditorium Wijnhaven van de Universiteit Leiden Haagse Campus. De Nijmeegse hoogleraar ICT en Rechtsstaat Mireille Hildebrandt gaat op zijn visie in. Hoogleraar media en samenleving Rens Vliegenthart (Universiteit van Amsterdam) is moderator.

Democratie in Woord en Beeld

  • De genomineerde foto’s voor de PrinsjesFotoPrijs 2018, die uiteraard ook in het Atrium en op de festivalsite zijn te bewonderen, vormen de opmaat voor het onthullen van de prijswinnaar. Dat gebeurt tijdens Democratie in Woord en Beeld door juryvoorzitter Bert Verhoeff. Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer der Staten-Generaal reikt de prijs uit. Bovendien maakt juryvoorzitter Jan Schinkelshoek dan bekend wie de winnaar is van de PrinsjesBoekenPrijs 2018. Loco-CdK Jan Markink reikt de prijs voor het beste politieke boek uit. Zie ook voor de genomineerde boeken op de festivalsite. Democratie in Woord en Beeld vindt op vrijdag 14 september om 10.30 uur plaats in de Plenaire Zaal van de Eerste Kamer.

Luister naar mij

  • Minister Kasja Ollongren van BZK gaat op PrinsjesRede in gesprek over democratie, burgerbetrokkenheid en het belang van taal. Drie vermaarde acteurs van het Nationale Theater brengen evenveel genomineerde speeches op de planken. Het toegesneden thema is: Luister naar mij. Juryvoorzitter en oud-minister Jet Bussemaker maakt de winnaar bekend. Sheila Sitalsing spreekt een column uit. Moderator is Carin Tiggeloven. PrinsjesRede vindt op vrijdag 14 september om 16.00 uur plaats in de Kloosterkerk. Zie voor de genomineerden voor deze prijs de festivalsite.

PrinsjesArrangementen, PrinsjesPartners

  • Prinsjesfestival biedt op zaterdag 15 september – internationale dag van de democratie – rond het Binnenhof een rijkgeschakeerd programma voor een breed publiek. Voor deze dag zijn er ook PrinsjesArrangementen in diverse variaties beschikbaar. Een PrinsjesArrangement bevat onder andere het PrinsjesOntbijt, de PrinsjesVaart of rondleiding door de Ridderzaal, een bezoek aan de PrinsjesMarkt, een eersterangs zitplaats voor de PrinsjesHatwalken de PrinsjesHighTea.
  • Prinsjesfestival richt zich met tal van feestelijke en inhoudelijke activiteiten op een breed publiek van scholieren en studenten, mensen met belangstelling voor democratie en rechtsstaat, mensen die willen genieten van de koninklijke residentie Den Haag.
  • Vele vrijwilligers, (media)partners, vrienden, samenwerkende instellingen, overheden en bedrijven maken Prinsjesfestival mogelijk. PrinsjesPartner zijn: provincie Gelderland, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, stichting Boschhuysen, gemeente Den Haag, Eerste Kamer der Staten-Generaal, Fonds 1818, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, ProDemos en Rabobank Nederland.